Ce suma colosala poate aduce la buget initiativa PMP privind reducerea numarului de parlamentari la 300? “Vointa electoratului trebuie respectata”, atrage atentia deputatul Cornel Samartinean

Initiativa legislativa a PMP privind reducerea numarului de parlamentari la 300, adoptata tacit de Senat in luna septembrie, urmeaza sa intre in dezbaterea Camerei Deputatilor, care este for decizional.


In acest context, deputatul PMP  Cornel Samartinean, presedintele PMP Timis, reaminteste ca aceasta propunere legislativa a fost depusa ca urmare a vointei liber exprimate de romani, la referendumul din anul 2009, cand a fost votata de peste 80% dintre cetatenii cu drept de vot.

“Pentru PMP, prioritar este interesul si vointa cetateanului. De aceea, astazi, la noua ani de la referendum, PMP reaminteste majoritatii parlamentare din Biroul Permanent al Camerei Deputatilor ca vointa electoratului in aplicarea rezultatului referendumului din 2009 privind reducerea numarului de parlamentari la 300 este suverana si trebuie respectata, fiind imperios necesar ca acest demers legislativ sa fie dezbatut si votat cat mai repede si de catre Camera Deputatilor, care este camera decizionala”, a atras atentia deputatul Cornel Samartinean.

Proiectul de lege prevede ca norma de reprezentare pentru alegerea Camerei Deputatilor sa fie de un deputat la 101.000 locuitori, iar norma de reprezentare pentru alegerea Senatului sa fie de un senator la 203.000 locuitori. Daca se depaseste jumatatea normei de reprezentare, se adauga un mandat de senator, respectiv unul de deputat, fara ca numarul mandatelor de senator dintr-o circumscriptie electorala sa fie mai mic de 2, iar cel de deputat, mai mic de 3.

„Nu este in regula sa avem 600 de parlamentari! In Franta este un senator la 200.000 de locuitori si un deputat la 100.000 de locuitori. Noi vom avea un senator la 70 de mii de locuitori si un deputat la 50 de mii de locuitori. Nu se poate!”, spunea fostul judecator al CCR, Ion Predescu.

Mai mult, prin Decizia nr. 682 din 27 iunie 2012, Curtea Constitutionala a Romaniei a atras atentia ca referendumul reprezinta o modalitate de exercitare a suveranitatii nationale, iar decizia populara este obligatorie pentru intreaga clasa politica.

Paradoxal, prima initiativa legislativa a PMP care prevederea reducerea numarului de parlamentari la 300 a fost respinsa definitiv de parlamentari, in februarie 2017. Singurii parlamentari care a votat in favoarea adoptarii acestui proiect de lege, alaturi de PMP, au fost reprezentantii USR. In februarie 2018, PMP a depus un nou proiect pe aceasta tema.

“Celor de la PNL nu le vom cere sprijinul dintr-un motiv foarte simplu: anul acesta, legea a fost dezbatuta in Parlament, iar PSD si PNL au votat impotriva reducerii numarului de parlamentari la 300”, a declarat la acel moment presedintele executiv al PMP, Eugen Tomac.

In conditiile in care bugetul Parlamentului Romaniei, in 2018, este de 632,2 milioane de lei, rezulta ca, in cazul adoptarii legii care reduce numarul de parlamentari la jumatate, s-ar face o economie la buget, anual, de peste 315 milioane de lei.

Ceea ce, raportat la un mandat de 4 ani, inseamna 1,2 miliarde de lei, adica nu mai putin de 270 milioane de euro. Chiar daca riscam o retorica populista, nu putem sa nu ne intrebam cate scoli si spitale se pot realiza cu acesti bani… (E.T.)

 

Leave a Reply