BREF! Presedinta Tribunalului Timis intervine in scandalul protocoalelor secrete, acuzand indiferenta judecatorilor. “In ritmul acesta, oamenii care isi cauta dreptatea vor gasi portile instantelor inchise”

Presedinta Tribunalului Timis a decis sa intervina, printr-o noua postare pe pagina sa de Facebook, in scandalul protocoalelor secrete si a implicarii unor magistrati in jocurile politice, atragand atentia ca, in curand, in ritmul acesta, oamenii care isi cauta dreptatea vor gasi portile instantelor inchise.


Pornind de la apetenta romanilor pentru luptele drepte, marcate de tradari, arme intoarse si victorii paguboase sarbatorite alaturi de castigatori, judecatoarea Adriana Stoicescu face o comparatie cu lupta anticoruptie, inceputa la presiunile Europei.

Concluzia magistratului este cat se poate de transanta: dupa 15 ani de razboaie duse de romani contra romanilor, prea multe nu s-au schimbat, iar, in prezent, aceasta se materializeaza prin achitari.

Reproducem intocmai o parte din textul acuzator publicat de Adriana Stoicescu.

“Intre atatea lupte pornite si neterminate, lupta anticoruptie a avut un alt parcurs. Inceputa de fapt numai la presiunile Coanei Europa, disperata la randul ei de jaful masiv din anii 90, indelung clamata lupta s-a materializat in strategii si planuri, prognoze si programe si, mai ales, protocoale, multe si ascunse.
Iar de la o vreme, in achitari.

Dupa 15 ani de lupta crancena, tot nu avem autostrazi, iar cele existente se prabusesc; spitalele colcaie de bacterii, iar calatoria cu trenul inseamna tot o mica atentie data nasului, mai cu frica, e drept.

Mare lucru pare ca nu s-a schimbat. Doar ingrijorarile ne coplesesc mai abitir decat pana acum, ca da bine pe sticla… Marii infractori si-au pus demult la adapost averile si ne rad in nas. Prejudiciile nu le recuperam, incurcati fiind in norme si proceduri. Am gasit degraba vinovatii: procurorii, doar ei.

Tributari unei mentalitati paguboase, in loc sa recunoastem greselile comise si sa ii eliminam din sistem pe cei dovediti vinovati, preferam anatemizarea tuturor, inchizand ochii si urechile, ramanand muti in fata acuzatiilor. I-am aruncat in malaxor si privim spre ei tataind dezaprobator, acompaniati de corul ingrijoratilor care, oricum, nu inteleg nimic din ce inseamna justitia independenta.

Nu spunem nimic, insa, despre mandatele semnate de noi, judecatorii, cu larghete; de hotararile ce semanau izbitor, desigur intamplator, cu rechizitoriile; de probele in aparare respinse pe banda rulanta, data fiind necesitatea judecarii cu celeritate a cauzelor de mare coruptie, fiind altfel certati de Coana Europa.

De o buna bucata de vreme nu mai vorbim despre drept si principii, de practica unitara. Avem doar drepturi, obligatii mai putin. Cu foarte putine exceptii, vorbim doar despre pensionari la 50 de ani, cu venituri mai mari decat salariile „prapaditilor” din transee, care mor de cancer sau infarct, la iesirea din sala de judecata, unde sunt ingropati in dosare. Fara noima, fara a fi treaba noastra, ne dam de ceasul mortii de dragul unor personaje, in fapt obscure, dar care se cred mesianice.

Desigur, cand presedintii Curtilor de Apel au adus in discutie problema protocoalelor, am tacut chitic, fiind noi foarte preocupati de cu totul alte probleme, mult mai importante decat fleacurile astea. In curand, in ritmul acesta, oamenii care isi cauta dreptatea, vor gasi portile instantelor inchise.

Lipita cu scotch, o foaie rupta dintr-un caiet dictando, scrisa cu mana tremuranda, ii va anunta sec: „Nu suntem acasa. Nu asteptati. Cativa dintre noi au plecat sa faca politica.” (G.I.)

Leave a Reply