Constructia magistralei de transport a gazului pe coridorul Bulgaria-Romania-Ungaria-Austria (BRUA), care traverseaza si judetul Timis, i-a luat prin surprindere pe proprietarii terenurilor expropriate in graba pentru trasarea conductei.
Oamenii au fost notificati ca, fiind vorba despre un proiect de mare importanta nationala, statul va uza de dreptul de servitute pentru a permite constructorului sa desfasoare lucrari pe terenurile private chiar si fara acordul proprietarilor, urmand ca acestia sa fie despagubiti.
La nivelul intregii tari sunt afectati nu mai putin de 17.000 de proprietari, care au fost expropriati de 11 milioane metri patrati de teren. Desi valoarea investitiei, in care este inclusa si contravaloarea terenurile expropriate, este de aproape 500 milioane de euro, se pare ca statul ii despagubeste cu sume absolut ridicole pe proprietarii terenurilor afectate.
Spre exemplu, Victor Girnita, din comuna Schela, judetul Dolj, a primit fix 31 de lei pentru 186 de metri patrati. Adica 16 bani metrul patrat. Raspunsul taranului nu s-a lasat asteptat. “De o mie de ori daca pune mai mult, tot nu ma multumeste. Ca nu se poate!”.
Acelasi sindrom al nationalizarii fortate a terenurilor afectate de BRUA este prezent si in Timis, unde proprietarii asista neputinciosi la ciopartirea proprietatilor, indiferent daca este vorba despre gradini, livezi, curti, terenuri agricole, paduri sau constructii. O asemenea situatie este reclamata de Jean Stelian, din Lugoj, care s-a trezit cu magistrala BRUA pe terenul sau fara sa-si fi dat acordul, la fel ca in cazul altor doua conducte de gaz care-i traverseaza proprietatea.
“La Lugoj a inceput in forta constructia magistralei BRUA, doar ca, se pare, fara acordul proprietarilor. Pe mine m-au notificat doar ca o vor construi pe proprietatea mea, in virtutea dreptului de servitute. In fapt si de drept, acest drept de servitute nu exista. Asta, deoarece alte doua conducte de gaz construite tot pe proprietatea mea, fara acordul meu, fara o despagubire, fara o renta pe care refuza sa o plateasca, iar autorizatia de construire a fost anulata de instanta. Sentinta este definitiva. Probabil, maine, poimaine, o sa ma adresez instantei cu solicitarea de desfiintare a magistralelor, avand in vedere ca au fost construite ilegal. Mai mult, nu am obtinut nicio despagubire si, dupa cum v-am mai spus, refuza sa-mi plateasca o renta. Deoarece, in conformitate cu legea gazelor, nu ma pot racorda la niciun fel de servicii, din cauza conductelor care-mi traverseaza proprietatea, paguba suferita este considerabila”, ne-a declarat cetateanul din Lugoj deposedat de teren.
In conformitate cu prevederile legislatiei in vigoare, latimea culoarului de lucru pentru montajul conductei este de 21 m in terenuri agricole, pasune, fanete si terenuri neproductive, iar pentru zonele de vii, livezi, paduri, culoarul de lucru este de 14 m. Judetul Timis – conducta este situata pe teritoriul administrativ al comunelor Gavojdia, Costeiu, Belint, Ghizela, Topolovatul Mare, al orasului Recas si al municipiului Lugoj. Restul comunelor din judetul Timiș, respectiv Bogda, Pischia, Fibis si Masloc nu fac parte din coridorul BRUA, etapa 1, ci vor fi incluse in coridorul BRUA II.
“In vederea informarii persoanelor afectate de implementarea proiectului BRUA Etapa 1, precum si pentru respectarea prevederilor impuse de lege in vederea autorizarii lucrarilor aferente proiectului, Transgaz a transmis catre proprietarii/detinatorii terenurilor, la adresa de corespondenta cunoscuta, notificari cu caracter informativ, in care au fost mentionate aspecte precum importanta deosebita a proiectului, atat la nivel european, cat si national, temeiul legal in baza caruia Transgaz isi exercita dreptul de uz si servitute, dreptul proprietarului de a beneficia de indemnizatii si despagubiri.
“Transgaz” S.A. Medias a contactat in mod direct persoanele ce urmeaza a fi afectate de lucrarile aferente Proiectului BRUA Faza 1, cu scopul de a incheia conventii care au ca obiect exercitarea efectiva, de catre Transgaz, a drepturilor legale de uz si de servitute.
Terenurile sunt scoase temporar din circuitul agricol pe intreaga durata de valabilitate a autorizatiei de construire a conductei, fara a fi necesar obtinerea acordului detinatorului terenului”, au comunicat oficialii Transgaz. (G.I.)
In afara comentariilor facute in grupul “Lugoj” revin cu precizarea ca HG 110/2018 care autorizeaza intrarea in fortza pe proprietatzile private in vderea construirii magistralei BRUA 1,este neconstitutzionala. Asta deoarece cl putzin scriptic, Constitutzia. preved la art.44/2 ca proprietatea privata est garantata shi ocrotita d lege.In consecintza nici o ordonantza nu poate ignora aceasta prevedere. Mi mult, leg.238/2004,prevede in mod expres,la art.6, cum se obtzine dreptul de folosintza a proprietatzilor private in astfel de cazuri (constructzii magistrale)