Cetatenii care participa la referendumul national au dreptul sa se pronunte prin “DA” sau “NU” la urmatoarea intrebare inscrisa pe buletinul de vot: “Sunteti de acord cu legea de revizuire a Constitutiei Romaniei in forma adoptata de Parlament?”, se precizeaza pe site-ul www.mai.gov.ro.
Numarul total de cetateni cu drept de vot inscrisi in Registrul electoral la data de 2 octombrie 2018 este de 18.951.721, arata ultima informare publica realizata de Autoritatea Electorala Permanenta (AEP). Potrivit Legii nr. 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului, cu modificarile si completarile ulterioare, referendumul este valabil daca la acesta participa cel putin 30% din numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanente, iar rezultatul referendumului este validat daca optiunile valabil exprimate reprezinta cel putin 25% din cei inscrisi pe listele electorale permanente.
Potrivit unei informari publicate de Ministerul Afacerilor Interne pe site-ul www.mai.gov.ro, cetatenii vor vota la sectia de votare unde sunt arondati, conform listelor electorale permanente. Delimitarea si numerotarea sectiilor de votare, precum si sediile acestora, sunt aduse la cunostinta publicului de catre primarii localitatilor si de Autoritatea Electorala Permanenta.
Cetateanul care, in ziua referendumului national, se afla intr-o alta localitate decat cea in care este inscris in lista electorala, poate sa isi exercite dreptul de vot in localitatea respectiva, la orice sectie de votare, urmand a fi inscris intr-o lista suplimentara de catre presedintele biroului electoral al sectiei de votare, pe baza actului de identitate sau a adeverintei care tine loc de act de identitate.
Totodata, pentru alegatorii care se afla in strainatate in ziua votarii, Ministerul Afacerilor Externe organizeaza sectii de votare pe langa misiunile diplomatice, oficiile consulare, sectiile consulare si institutele culturale din strainatate. Ministerul Afacerilor Externe poate organiza, cu acordul autoritatilor straine, sectii de votare si in afara sectiilor de votare mentionate mai sus.
Au dreptul de a participa la referendum toti cetatenii romani care au implinit varsta de 18 ani pana in ziua referendumului inclusiv, cu exceptia debililor sau a alienatilor mintal pusi sub interdictie, precum si a persoanelor condamnate prin hotarare judecatoreasca definitiva la pierderea drepturilor electorale, potrivit articolului 4 din Legea nr. 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului.
In ceea ce priveste accesul participantilor la referendum in sala de vot, acesta are loc in serii corespunzatoare numarului cabinelor. Fiecare participant va prezenta biroului electoral al sectiei de votare actul de identitate sau adeverinta care tine loc de act de identitate. Biroul electoral, dupa verificarea inscrierii in lista electorala sau dupa inscrierea in lista electorala suplimentara, va inmana participantului buletinul de vot si stampila cu mentiunea “Votat”.
Participantul la referendum isi va exprima vointa in mod individual, intr-o cabina inchisa, aplicand stampila “Votat” numai in unul dintre cele doua patrate ale buletinului de vot, corespunzator optiunii sale. Dupa ce a votat, participantul la referendum va indoi buletinul de vot, astfel ca pagina alba, care poarta stampila de control, sa ramana in afara, dupa care il va introduce in urna, avand grija sa nu se deschida. Stampila incredintata pentru votare se restituie presedintelui biroului electoral al sectiei de votare.
Prezenta oricarei persoane in cabinele de vot in afara celei care voteaza este interzisa. Participantul la referendum care, din motive temeinice, constatate de presedintele biroului electoral al sectiei de votare, nu poate sa voteze singur, are dreptul sa cheme in cabina de votare un insotitor ales de el, in scopul de a-l ajuta.
Pentru persoanele netransportabile din cauza de boala sau invaliditate, la cererea celor aflati in aceasta situatie sau la cererea organelor de conducere ale institutiilor sanitare sau de ocrotiri sociale, in care cei netransportabili se afla internati, presedintele biroului electoral al sectiei de votare desemneaza din cadrul biroului un numar de membri care se deplaseaza cu o urna speciala si cu materialul necesar votarii la locul unde se afla cel in cauza, pentru a se efectua votarea. (I.P.)