Condamnarea lui Dragnea la 3 ani si jumatate de inchisoare nu reprezinta un raspuns la presiunea strazii, se precizeaza intr-un comunicat al Inaltei Curti de Casatie si Justitie

Condamnarea lui Liviu Dragnea la 3 ani si jumatate de inchisoare cu executare in dosarul angajarilor fictive de la Protectia Copilului Teleorman a provocat un adevarat soc la varful PSD, nu putini dintre sustinatorii liderului maxim acuzand faptul ca sentinta are un caracter politic si ca ar reprezenta un raspuns la presiunea strazii.


In aceste conditii, magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) au emis un comunicat de presa in care se precizeaza ca membrii Guvernului nu sunt in masura sa evalueze temeinicia unei hotarari judecatoresti si sa aprecieze daca aceasta va fi sau nu mentinuta in calea de atac a apelului.

„Justitia se realizeaza prin Inalta Curte de Casatie si Justitie si prin celelalte instante judecatoresti stabilite de lege. Prin urmare, respectarea Constitutiei si a principiului separatiei puterilor in stat impune ca justitia sa se realizeze numai in sala de judecata si numai in baza dispozitiilor constitutionale ale legii.

Derularea procedurilor judiciare intr-un stat de drept presupune faptul ca judecatorii sunt singurii in masura sa se pronunte asupra temeiniciei unei acuzatii, in baza probelor aflate la dosar, dar si faptul ca orice analiza asupra celor statuate in prima instanta nu poate fi realizata decat prin intermediul cailor de atac prevazute de lege.

De aceea, membrii Executivului sau Legislativului nu au caderea sa aprecieze in ce masura o hotarare judecatoreasca va fi mentinuta sau nu in caile de atac si nici nu au competenta legala de a constata ca aplicarea legii este sub influenta arbitrariului, toate aceste competente apartinand instantelor de control judiciar sau Inspectiei Judiciare, atunci cand exista indicii ca s-ar fi savarsit o abatere disciplinara”, au precizat magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ), printr-un comunicat de presa.

Magistratii mai subliniaza faptul ca Instanta Suprema a apreciat, intotdeauna, libertatea de exprimare, insa reaminteste faptul ca, potrivit jurisprudentei CEDO, acest drept nu are caracter absolut nici macar atunci cand este vorba de justitie.

„De aceea, a sustine ca Inalta Curte a incalcat deciziile Curtii Constitutionale inainte de a cunoaste continutul si rationamentul logico-juridic al hotararii nu poate sluji in nici un fel la corecta informare a publicului si este de natura a arunca indoiala si neincrederea asupra actului de justitie.

Apreciem indemnul la cumpatare, dar ne indoim de sinceritatea unui astfel de demers atunci cand el este dublat de afirmatii potrivit carora este evident ca hotararile au fost politizate sau reprezinta un raspuns vindicativ la presiunea strazii.

Cumpatarea, atunci cand este vorba de hotarari judecatoresti, presupune cunoasterea aprofundata a procedurilor judiciare, dar, mai ales, a motivarii hotararii judecatoresti in discutie”, mai arata judecatorii. (V.E.)

Leave a Reply