Milionarul timisorean Ovidiu Tender, aflat in prezent in inchisoare, a fost audiat, astazi, in calitate de martor-denuntator in dosarul in care Alina Bica este judecata pentru favorizarea faptuitorului.
Procurorii sustin ca, in anul 2013, Ovidiu Tender i-a cerut sprijinul Alinei Bica pentru a obtine o condamnare cu suspendare in dosarul RAFO – Carom, aflat pe rolul Tribunalului Bucuresti.
Sprijinul a fost cerut prin intermediul lui Ionut Mihailescu, fost ofiter de politie judiciara si consilier al fostului sef DIICOT, care intre timp fusese angajat la compania Prospectiuni SA, detinuta de Tender.
In timpul audierii, Tender le-a relatat magistratilor despre intalnirile avute cu fosta sefa a DIICOT Alina Bica si cum i-a cerut Sorin Ovidiu Vintu suma de 4 milioane de dolari pentru a nu i se face un dosar penal.
Ovidiu Tender a declarat ca, in ianuarie 2005, au fost incepute cercetari in dosarul “RAFO”, fiind efectuate controale la cele 30 – 40 de firme pe care le avea. Ulterior, in luna mai 2005, spune el, a fost chemat de Sorin Ovidiu Vintu la locuinta acestuia din Otopeni, unde i s-a propus sa dea 4 milioane de dolari pentru a nu i se face dosar penal.
“I-am spus ca mi se pare exagerat de mult, pentru ca eu nu am facut nimic. Vintu nu mi-a spus cine urma sa primeasca banii, dar mi-a facut precizarea ca suma nu e mare, pentru ca sunt opt persoane si fiecareia ii va reveni cate 500.000 de dolari. I-am zis ca nu am 4 milioane de dolari cash. El mi-a dat un termen de doua luni de zile sa ma descurc. (…) La o saptamana dupa ce m-am intalnit cu Vintu, Alina Bica m-a chemat la DIICOT si mi-a spus pe hol: ‘Va felicit domnule Tender ca v-ati descurcat’. Eu i-am multumit pentru felicitari. (…) La intalnirea cu Vintu i-am spus: ‘Bai, vreau o dovada ca nu e teapa si ca nu iei tu banii’. Sa imi dea un semnal. Vintu mi-a spus ca o sa fiu chemat la DIICOT si o sa mi se dea un semnal. (…) La intalnirea cu Bica, cand m-a felicitat, am inteles ca acela era semnalul despre care mi-a vorbit Vintu. (…) Pe 25 iulie 2005, m-am intalnit din nou cu Vintu si i-am spus ca nu am facut rost de cei 4 milioane de dolari, iar el a afirmat: ‘Asta este. Oamenii considera ca le-ai tras teapa. Sa iti iei soarta in propriile maini’. (…) La ambele intalniri cu Vintu a participat si Liviu Luca, liderul de sindicat de la Petrom”, a explicat Tender.
Omul de afaceri a precizat ca, ulterior, a fost pus sub acuzare in dosarul “RAFO – Carom”, in care a fost arestat preventiv pentru 6 luni de zile, procuror de caz fiind Alina Bica.
“In august 2006, sefii serviciilor secrete si procurorul general au fost schimbati din functie si eu am fost eliberat. Exista o legatura. Convingerea mea este ca Alina Bica era instrumentul SRI. Era dirijata de SRI, de generalul Soare. Ea a fost un executant in dosarul Carom, dosar care a fost facut cu informatii de la SRI sau chiar a fost facut de SRI, lucru care ii convenea Alinei Bica, pentru ca ii conferea putere si posibilitatea de a promova intr-o functie mai importanta. In 2006, a fost numita secretar de stat la Ministerul Justitiei, iar pentru mine a urmat o perioada de liniste pana cand m-au condamnat. A fost un proces care se desfasura normal, mergea intr-un ritm lent. Mie imi convenea, pentru ca eu asteptam momentul la care Bica nu va mai fi secretar la MJ si eu sa inchei acest proces fara ca ea sa mai poata interveni in favoarea condamnarii mele. Ea a intocmit rechizitoriul in dosarul Carom”, a adaugat Tender.
Acesta a mai spus ca, in anul 2012, a venit la el Florentin Mihailescu, cel care lucrase ca politist in ancheta din dosarul Carom, si i-a spus ca vrea cineva sa il vada.
“Am banuit ca este vorba de Alina Bica, pentru ca Mihailescu a fost luat de Bica la Ministerul Justitiei, in functia de consilier. Asta se intampla dupa caderea Guvernului Ungureanu si dupa ce Alina Bica nu mai era secretar de stat la MJ. Alina Bica a venit la mine la birou impreuna cu Mihailescu. Bica mi-a spus ca urmeaza sa fie propusa sefa la DIICOT si din aceasta pozitie va putea sa ma sprijine sa rezolvam favorabil dosarul in care eram trimis in judecata. Nu mi-a spus concret cum se va rezolva. Am convenit cu Bica sa il angajez pe Mihailescu la una din societatile mele si sa pastrez prin el legatura cu Bica. Pana in august 2014, el a fost angajat la mine. Concret, primul semnal pe care Alina Bica mi l-a dat, dupa ce a ajuns sefa la DIICOT, a fost schimbarea procurorului de sedinta, Mirel Radescu, care facuse parte si din procesul RAFO”, a relatat Tender.
Omul de afaceri a adaugat ca Mirel Radescu era un procuror “vocal” si se lauda pe holurile instantei ca in dosarul RAFO – Carom “este nenorocire, or sa fie condamnari mai mari decat in RAFO.
Tender a explicat ca a incercat doua cai pentru a scapa de condamnare in dosarul RAFO – Carom.
“Din folclor, am auzit ca asta era o strategie de-a lui Radescu si ca pot sa il angajez pe fratele lui avocat cu 100.000 de euro. Am luat legatura cu fratele lui si acesta mi-a spus ca onorariul este 100.000 de euro, iar daca il angajez procurorul Radescu se va retrage. I-am spus ca urmeaza sa ma gandesc, dar nu l-am angajat, pentru ca aveam doua variante. A doua varianta era sa ii cer Alinei Bica sa il schimbe pe Radescu din dosar. Am ales a doua varianta, pentru ca era gratis si voiam sa verific daca Alina Bica face ceva pentru mine. Si a facut. L-a schimbat pe Radescu. Am vorbit cu Alina Bica si i-am cerut sa il schimbe pe Radescu, pentru ca mi se parea un tip incontrolabil si bolnav dupa bani”, a mai declarat Tender.
Tot acum, Tender a invocat si numele lui Traian Basescu si Klaus Iohannis.
“In 2014, avand o relatie apropiata cu Elena Udrea, Alina Bica era convinsa ca, prin intermediul lui Basescu, va ajunge la Iohannis si va fi promovata procuror general al Romaniei. In aceste conditii, Alina Bica mi-a spus sa stau linistit si sa lasam dosarul dupa alegerile din toamna 2014, pentru ca o sa il inchida. In vara anului 2014, Mihailescu mi-a spus ca Alina Bica traieste cu o teama ca o sa se intample ceva. Ea era o fata desteapta, dar simtea ca ceva nu e in regula, ca fuge lumea de ea, ca directorii serviciilor secrete evita sa discute cu ea. In aceste conditii si eu m-am panicat si am insistat sa terminam cu dosarul. Din primavara anului 2014, am evitat sa ma intalnesc cu Bica si am tinut legatura prin intermediul lui Mihailescu. El mi-a spus ca a vorbit cu Bica si aceasta i-a zis ca procurorul de sedinta va cere o condamnare cu suspendare.
In plus, Bica s-a inteles si cu judecatoarea de caz pentru a ma condamna cu suspendare: Asa mi-a spus Mihailescu. In septembrie 2014, a fost ultimul termen al procesului. Procurorul de sedinta a pus concluzii in sensul condamnarii mele cu suspendare. A ramas in pronuntare si apoi au aparut in presa fotografiile cu Elena Udrea si Alina Bica la Paris. Mi-am dat seama ca lucrurile incep sa se clatine si ca se intampla ceva, dupa care l-am chemat pe Mihailescu sa il intreb ce se intampla. Mi-a spus ca nu stie, dar nu e bine. In ziua in care a fost arestata Alina Bica eu eram la Havana, in Cuba, si am vorbit cu unul din avocatii mei, care mi-a spus ca ar fi bine sa fac un autodenunt.
Mi-a fost teama sa nu fiu complice cu ea si am facut autodenuntul din Cuba, pe care l-am trimis prin e-mail. (…) Am auzit ca s-au schimbat concluziile in dosarul Carom si se cerea condamnarea mea la inchisoare cu executare. (…) In spatiul public, Basescu m-a acuzat ca Alina Bica a fost arestata din cauza mea. Senzatia mea este ca el a fost cauza condamnarii mele la 25 ani si 2 luni inchisoare”, a mai spus Tender.
In noiembrie 2016, fosta sefa a DIICOT Alina Bica a fost condamnata in prima instanta la 4 ani inchisoare pentru favorizarea faptuitorului. Tender a mai declarat, luni, la Instanta suprema, ca a organizat o cina cu ambasadorii Olandei si Israelului, unde le-a spus acestora ca Alina Bica, care a participat si ea la intalnire, este “o fata de perspectiva” si are nevoie de sustinere internationala. (V.E.)