Cel mai longeviv spectacol al Teatrului National din ultimii 15 ani, Boala familiei M, de Fausto Paravidino, in regia lui Radu Afrim, aflat la aniversarea cu numarul 10, are o istorie bogata, plina de evenimente fericite.
Spectacolul a avut premiera in luna mai a anului 2008, deschizand pentru prima data Sala 2 ca sala de teatru, inainte chiar ca renovarea s-o transforme intr-una dintre cele mai ofertante spatii de joc din tara.
Totodata, a deschis calea catre distribuirea in filme artistice pentru actrita Malina Manovici, ultimul rol fiind chiar unul prinmcipal in pelicula Lemonade, regizat de Ioana Uricariu si produs de Cristian Mungiu.
Povestea este, la fiecare reprezentatie, inspirat recreata de actorii Teatrului National – Ion Rizea (Luigi M.), Claudia Ieremia (Marta), Malina Manovici (Maria), Calin Stanciu jr. (care a preluat rolul Luigi de la Eugen Jebeleanu), Victor Manovici (Fulvio) si Catalin Ursu (Fabrizio, rol detinut anterior de Colin Buzoianu).
Decorul si costumele sunt create de Velica Panduru – care, de altfel, a castigat Premiul UNITER pentru scenografie cu acest spectacol. Boala familiei M a facut ca mii de spectatori sa viseze si sa se indragosteasca atat de lumea lui Fausto Paravidino si a lui Radu Afrim, cat si de Sala 2.
Dupa 10 ani, spectacolul se joaca in continuare cu sala plina, isi are propriul public – spectatori care se intorc sa-l revada an dupa an, dar si un public mereu nou, atras de notorietatea titlului si a distributiei.
Boala familiei M are, de asemenea, o cariera internationala de invidiat: in afara numeroaselor festivaluri internationale la care a participat (Slovenia, Polonia, Slovacia etc.), celebrul Théatre de l’Odéon din Paris a inclus in stagiunea sa curenta 10 reprezentatii ale spectacolului, in luna iunie a anului 2009.
Joi, 31 mai 2018, de la ora 19, la Sala 2, binecunoscutii actori ai Nationalului timisorean, Ion Rizea, Claudia Ieremia, Malina Manovici, Calin Stanciu jr., Victor Manovici si Catalin Ursu sarbatoresc impreuna cu publicul 10 ani de existenta a comicei, tragicei, obisnuitei si nemaipomenitei familii M si a destinului sau, ancorat la granita dintre realitate si vis. (I.P.)