Marian Iancu merge la inchisoare! La aproape zece ani de cand a venit la Poli Timisoara, afaceristul a primit condamnarea definitiva

Marian IancuMarian Iancu a fost condamnat de Curtea de Apel Bucuresti, printr-o sentinete definitiva si revocabila, la 12 de ani de inchisoare. Condamnare vine in dosarul RAFO Onesti, iar Iancu este doar capul unei lungi liste de persoane implicate, majoritatea fiind si condamnati la pedepse cu executare. Ironia sortii face ca aceasta condamnare sa vina la aproape zece ani de la marea descindere a afacerisutlui in Banat, la Poli Timisoara, echipa pe care a dus-o pana pe locul doi, dar care astazi mai traieste doar intr-un sertar, printr-o societate aflata in insolventa, fara un plan de reorganizare stabilit.


Iancu a primit marti sentinta Curtii de Apel, la aproape trei ani de la prima condamnare. Atunci, in 28 noiembrie 2012, Tribunalul Bucuresti a stabilit ca omul de afaceri sa fie pedepsit cu zece ani de stat dupa gratii pentru evaziune fiscala si spalare de bani. Iancu a facut insa recurs, iar decizia Curtii de Apel a avenit la aproape trei ani de la prima sentinta. Mai mult decat atat, sentinta de marti a fost data de aceeasi judecatoare care l-a trimis dupa gratii si pe Dan Voiculescu, Camelia Bogdan.

”Inculpatul Marian Alexandru Iancu este cel care, fara a detine calitatea de asociat sau administrator al societatii VGB Impex, dar conducand în fapt aceasta societate comerciala, beneficiind an acest sens de colaborarea inculpatilor Octavian Iancu, Constantin Margarit si apoi Mazhar Kadri Basaran, care au detinut pe rand calitatea de asociat si/sau administrator al acestei societati comerciale, a pus la punct si, apoi, in aplicare, ampla strategie de actiune avand ca scop crearea unei anumite aparente, contrare realitatii, sub aspectul provenientei unei cantitati impresionante de uleiuri minerale intrate in gestiunea VGB Impex, cu consecinta deducerii din veniturile obtinute de VGB Impex, a cheltuielilor pretins efectuate cu achizitionarea acestei cantitati de uleiuri minerale, ajungandu-se la diminuarea sumelor datorate bugetului statului cu titlu de taxa pe valoare adaugata si impozit pe profit”, se arata in motivarea judecatoarei, publicata de agentia Mediafax.

Lista completa a inculpatilor ii cuprinde pe Constantin Margarit , Octavian Iancu, Basaran Kadri Maznar, Akaroglu Cuneyit, Elenkalan Hazrettin, Alexandru Marian Iancu, Silviu Neacsu, Gheorghiata Iancu si Marius Turica. Pentru majoritatea, sentintele s-au marit la Curtea de Apel. In cazul lui Marian Iancu, s-a ajuns de la 10 ani la 12. Decizia poate fi insa contestata la Inalta Curte de Casatie si Justitie, dar, pana atunci, inculpatii vor merge dupa gratii. In total, prejudiciul adus statului roman in cazul RAFO Onesti este de 1.356,5 miliarde de lei. Cei nou inculatpi au actionat prin societatile comerciale SC VGB Impex SRL, SC Dinamic Auto SRL, SC Klass Petrol SRL, SC Best Auto SRL, SC BE-COM-BE SRL, SC Star Com Oil SRL si SC Test Petrol SRL.

Din punct de vedere fotbalistic, e interesant cum va evolua problema palmaresului lui Poli Timisoara. SC Politehnica Timisoara SA mai are drept de utilizare asupra palmaresului, numelui si culorilor pentru inca 18 ani, in baza unui acord in participatiune cu ASFC Politehnica, reprezentata de Viorel Boit. Societatea pe care functiona echipa se afla in insolventa, si inca nu s-a votat pentru un plan de reorganizare sau pentru lichidarea societatii. Iancu avea calitatea de administrator statutar, dar in conditiile in care va fi privat de libertatea, altcineva va trebui sa ii ia locul.

Pe langa faptul ca de aceasta societate mai sunt detinuti in coproprietate peste 100 de jucatori, si ACS Poli si ASU Poli sunt direct interesate. Ambele echipe au fost date in judecata de SC Politehnica Timisoara SA pentru ca utilizeazza abuziv numele si culorile Politehnicii Timisoara, Sentinta urmeaza sa fie data de Camera Natioanala de Solutionare a Litigiilor din cadrul FRF, care nu s-a pronuntat inca in acest sens.

 

Leave a Reply