Sindicalistul sef din Politia Romana, Dumitru Coarna, a atacat-o dur pe Carmen Dan, dupa ce ministrul de Interne i-a acuzat de manipulare pe cei care spun ca salariile politistilor ar fi scazut.
El sustine ca, in luna martie, politistii vor iesi in strada, nemultumiti de prevederile salariale, in timp ce sindicalistii Sed Lex iau in calcul refuzul de a mai efectua ore suplimentare.
“Doamna Carmen Dan declara aceleasi minciuni in forma continuata. Minte la fel de lejer ca si Olguta Vasilescu. Ea nu intelege legea salarizarii. A amestecat elemente salariale cu elemente nesalariale si a dezinformat opinia publica. Avem in vedere actiuni de protest la nivel national, in luna martie. Nu va pot preciza cu exactitate data. Este in functie de raspunsurile din tara pe care astept de la colegi”, a declarat, joi, Dumitru Coarna, potrivit Mediafax.
In legatura cu programul de lucru al politistilor, liderul SNPPC a explicat ca intra in obligatia angajatorului sa asigure continuitatea serviciului.
„Continuitate nu exista in lege. Este obligativitatea angajatorului, nu angajatului. Angajatorul are obligatia sa asigure serviciul politienesc in forma continua si atunci trebuie sa angajeze atatia oameni cat este necesar pentru a asigura continuitatea. Ori problema de fond este la minister, pentru ca deficitul de personal creeaza discontinuitatea serviciului politienesc. Doamna Carmen Dan vorbeste ca la Videle. In opinia ei, un politist trebuie sa vina la serviciu pe 1 ianuarie 2018 si sa plece acasa pe 31 decembrie 2018. Fals.”, a afirmat Coarna.
La randul sau, liderul Federatiei Nationale a Sindicatelor din Politie „Sed Lex” a spus, pentru Mediafax, ca politistii din toata tara au multe nemultumiri cu privire la salarii si la programul de lucru, si ca au in vedere sa refuze sa mai munceasca ore suplimentare.
„Am luat in calcul toate mijloacele de protest, toate solicitarile oamenilor, dar mie de ce mi-e teama este ca oamenii n-o sa mai lucreze decat atat cat prevede legea, opt ore, in rest n-o sa mai intervina la evenimente. Daca ni se da dispozitie scrisa vom lucra, daca nu, atunci nu vom mai lucra. De exemplu, Sectorul 6 are doi oameni care asigura nevoile a 400.000 de locuitori pentru disparitiile de minori. Conform legii nu pot sa depasesc totalul de 170 de ore de lucru intr-o luna. Noi avem calcule facute pentru un politist care intr-o luna a avut in jur de 400 de ore suplimentare si el a fost platit pentru 170″, a declarat Vilnei pentru Mediafax.
Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a anuntat, miercuri, intr-o conferinta de presa, ca Politia Romana va prezenta in maximum doua saptamani solutii cu privire la programul de lucru al politistilor, pentru a nu mai fi nevoie sa fie chemati oameni de acasa si sa asigure totodata si continuitatea. Ministrul a mai adaugat ca sporul de 40% de care au beneficiat in 2017 aproape 8.000 de politisti nu a fost taiat, ci a fost valabil, potrivit legii, doar pana in decembrie 2017, iar interpretarea disparitiei acestuia ca o taiere a salariilor este „o manipulare”.
Ea subliniat faptul ca salariile politistilor au crescut cu 10% anul trecut, iar incepand cu 2018 s-a mai efectuat o crestere de 3-4% la salariul net. Prin urmare, venitul net al unui politist debutant depaseste 3.000 de lei, in aceasta suma incluzand salariul propriu-zis, norma de hrana, norma de echipament, dar si alte sporuri. (V.E.)