La doar cateva zile dupa ce Ramona Joldes a cazut in plasa procurorilor anticoruptie, un alt avocat timisorean a fost condamnat la inchisoare de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie si-si va petrece urmatoarea perioada dupa gratii. Este vorba despre Edith Lazar, 51 de ani, avocat in Baroul Timis din anul 1997, care a fost condamnata la patru ani de inchisoare pentru trafic de influenta, intr-un dosar instrumentat de DNA Timisoara.
De fapt, la vremea flagrantului pus la cale de oamenii procurorului sef Vlad Speriusi, in septembrie 2006, tinta anchetatorilor a fost un personaj extrem de influent al culiselor justitiei locale – Vladimir Pavel Kasai, lichidator judiciar si omul de casa a multor magistrati timisoreni, retinut in dosar alaturi de un alt avocat, Calin Clopina, din Lugoj -, insa Kasai a reusit sa convinga magistratii care au judecat cauza ca nu are nici un amestec in tentativa de cumparare a unei sentinte favorabile la Curtea de Apel Timisoara cu suma de 15.000 de euro si a fost achitat. Asta, in ciuda faptului ca, la momentul flagrantului, asupra sa a fost descioperita o punga in care se afla suma de 12.000 de euro care urma sa fie remisa unor judecatori.
La obtinerea acestei achitari surprinzatoare si-au adus contributia nu mai putin de 16 martori, printre care fostul procuror Gheorghe Brad si fostul avocat Nelutu Lazar, in timp ce fostul judecator Arcadie Anastasescu a aparut in dosar in postura de “creditor”. Mai mult, in momentul in care a aflat decizia judecatorilor de arestare preventiva pe 29 de zile, Pavel Kasai a lesinat pur si simplu in sala de judecata, fiind necesara masca de oxigen si interventia energica a unui echipaj de la ambulanta, pentru ca inculpatul sa-si revina in fire. In aceeasi noapte, s-a internat de urgenta la Clinica de Nutritie si Diabet din cadrul Spitalului Judetean. Ulterior, acuzand presiunea mediatica asupra magistratilor care judecau acest caz, inculpatii au solicitat stramutarea cauzei la o alta instanta din tara, egala in grad cu cea de la Timisoara, iar Curtea Suprema a decis trimiterea dosarului la Curtea de Apel Cluj. In data de 29.03.2011, la aproape cinci ani de la momentul flagrantului, instanta clujeana a pronuntat sentinta penala nr. 37, hotarand condamnarea avocatei Edith Lazar la patru ani de inchisoare si doi ani interzicerea dreptului de a profesa ca avocat, pentru trafic de influenta, in timp ce Vladimir Kasai si Calin Clopina, acuzati de complicitate la trafic de influenta, au obtinut solutii de achitare. Totodata, magistratii ardeleni au dispus anularea din contractul de asistenţă juridică nr. 75/03.07.2006 a menţiunii privind suma de 15.000 euro ca fiind onorariu de succes. Ulterior, atat inculpatii, cat si DNA au atacat sentinta 37 cu apel, insa Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis, in data de 30 aprilie 2014, respingerea tuturor apelurilor. Sentinta fiind definitiva, conform Noului Cod de Procedura Penala, trebuie pusa in executare, chiar daca mai exista o cale de atac, cea a contestatiei…
Flagrantul DNA s-a oprit la usa salii de judecata!
In dimineaţa zilei de 11 septembrie 2006, procurorii DNA Timisoara au realizat o operatiune concertata la Timisoara si Lugoj, dupa ce au aflat ca, intr-un dosar aflat in recurs pe rolul Curtii de Apel Timisoara, un interlop din Resita, condamnat pentru ultraj, a pus la bataie suma de 15.000 de euro pentru cumpararea unei sentinte favorabile. Individul fusese condamnat, initial, de Judecatoria Resita la patru ani de inchisoare, insa Tribunalul Timis il achitase, sub motivatia ca fapta nu exista. Parchetul a facut recurs si dosarul a ajuns la Curtea de Apel Timisoara.
In acel context, pe firul actiunii a intervenit avocata Edith Lazar, care a solicitat o spaga de 15.000 de euro pentru a-i determina pe membrii completului de judecata sa dea o solutie mai blanda. Dupa un avans, a doua transa de bani a fost platita in dimineata zilei in care inculpatul, care intre timp anuntase DNA, avea termen la Curte, moment in care s-a organizat flagrantul, iar avocata a fost filmata in timp ce lua banii. Desi banii n-au mai ajuns la destinatie, fiind descoperiti intr-o punga de plastic asupra lui Pavel Kasai, judecatorii au solutionat destul de bland recursul in dosarul de ultraj si au decis ca recidivistul din Resita sa scape doar cu o amenda penala de 3.000 de lei.
Din pacate, asta e justitia din romania! intermediarii pica, sforarii raman pe mai departe in picioare pentru ca-i sustine sistemul! Fara acesti traficanti de influenta, coruptia din justitie n-ar functiona, pentru ca rareori omul simplu ajunge la judecator sa-si cumpere o sentinta favorabila!
Un articol de doi lei..ar trebui sa va informati inainte sa scrieti, dar asa se procedeaza in Romania..manipulare in masa..ca doar..romanii “este” prosti, naivi si creduli..ziaristi de duzina..trist..
ERA DE ASTEPTAT SA SE INTAMPLE ODATA.
DOAMNA ASTA , EDITH LAZAR, M-A LASAT FARA CASA MAMEI MELE PRIN SFORARIILE PE CARE LE-A TRAS ,SI NU AM MOSTENIT NICI O LINGURA DE LA MAMA MEA IN URMA DECESULUI EI , SARACA .
MULTUMESC LUI DUMNEZEU CA AU PRINS-O CU MATA-N SAC ,CA ULCIORUL NU MERGE DE MULTE ORI LA APA ,CA ODATA TOT SE SPARGE !