Desi veniturile magistratilor nu vor fi afectate de Ordonanta de Urgenta a Guvernului care modifica modul de calcul al pensiilor speciale, ce urmeaza sa intre in vigoare la data de 15 septembrie 2017, nu mai putin de 45 de judecatori si procurori de la instantele si unitatile de Parchet din tara au decis sa scape de emotiile unei posibile injumatatiri a indemnizatiilor de dupa iesirea din sistem si sa-si depuna cereri de pensionare.
Printre magistratii care asteapta ultima hotarare a CSM din activitatea lor profesionala, care va fi pronuntata in sedinta din 30 august 2017, se numara si doi importanti slujitori ai legii din Timisoara. Este vorba despre procurorul DNA Minodora Vladu, fostul procuror general adjunct al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Timisoara, din perioada 2003-2014, si unul dintre judecatorii banateni care si-au adus contributia din plin la reformarea Justitiei din Romania.
Fosta presedinta a Curtii de Apel Timisoara, Lidia Barac a ales sa-si puna roba in cui la varsta de 60 de ani, dupa 37 de ani in care a urcat toate treptele profesiei, cariera sa fiind incununata si de cooptarea in Ministerul Justitiei, unde, timp de doi ani, intre 8 aprilie 2010 – 28 iunie 2012, a indeplinit functia de secretar de stat. Este doctor in Drept, din 1997, iar in perioada 1 mai 2006 – 31 decembrie 2014, cu exceptia anilor in care si-a desfasurat activitatea in cadrul Ministerului Justitiei, a condus Curtea de Apel Timisoara. A fost distinsa cu Ordinul „Crucea Serviciului Credincios” – clasa a III-a (2001) si Diploma „Meritul judiciar” -clasa a II-a (2002). Este autoarea mai multor carti, cursuri universitare si studii pe teme juridice, printre care, ca titlu de referinta, mentionam “Europa si drepturile omului. Romania si drepturile omului”, publicata in 2001 la Editura Lumina Lex.
Sa mai spunem ca, tot la termenul din 30 august, asteapta decizia de pensionare si judecatorii banateni Stuparu Mariana-Gabriela, Aghescu Dorica, Balauntescu Vilcu-Dorica si Alde Corina-Titiana, de la Tribunalul Caras-Severin.
“In momentul de fata, pensia speciala pentru magistrati inseamna un venit al pensiei egal cu 80% din indemnizatia lunara bruta pe ultimul an, ceea ce desigur poate crea uneori situatia in care pensia sa fie mai mare ca ultimul salariu net. Dar, pentru magistrati, cel putin din punctul meu de vedere, este o norma castigata de-a lungul timpului, avem o decizie a Curtii Constitutionale extrem de clara si este un venit meritat”, a explicat fostul membru al CSM, judecatorul Cristi Danilet. (G.I.)