Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a anuntat miercuri ca se doreste infiintarea unei directii specializate in cadrul Ministerului Public, care sa efectueze urmariri penale pentru faptele savarsite de catre judecatori si procurori, indiferent de natura si gravitatea acestora. Aceasta propunere a fost catalogata, rapid, ca o incercare de subminare a autoritatii DNA, care in ultimii ani a anchetat si trimis in judecata zeci de magistrati.
“O directie care sa aiba competenta exclusiva de efectuare a urmaririi penale pentru faptele reclamate a fi fost comise de catre magistrati. Ce avem in vedere? Avem in vedere o asigurare a unei protectii si a unei autonomii, a unor garantii, fata de magistratii banuiti ca ar fi comis infractiuni. Am vazut cu totii faptul ca uneori se reclama in spatiul public de catre judecatori ca, urmare a unei solutii sau alta, sunt anchetati de catre autorii rechizitoriilor ale caror solutii au fost infirmate. Personal, nu am acesta convingere pentru ca nu avem solutii definitive care sa o confirme, dar ca o garantie pentru independenta judecatorilor vom avea un corp specializat din 20 de procurori, care sa ancheteze presupusele infractiuni savarsite de catre magistrati”, a precizat Tudorel Toader la o conferinta de presa in care a prezentat proiectul de modificare a legilor Justitiei.
Potrivit proiectului, “in cadrul Parchetului de Pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitiei se infiinteaza o directie specializata avand competenta exclusiva de efectuare a urmaririi penale pentru faptele savarsite de catre judecatori si procurori, indiferent de natura si gravitatea acestora”.
Alte propuneri cu impact major in Justitie, care au starnit revolta unor lideri politici, dar si a sefului statului, Klaus Iohannis, vizeaza excluderea presedintelui Romaniei din procedura numirii sefului DNA, DIICOT si a Procurorului General, conditii mai stricte de vechime pentru promovarea in profesia de judecator si procuror, mandate de 4 ani pentru viitorii sefi ai DNA, DIICOT si Parchetului General, varsta minima de 30 de ani pentru candidatii la INM, trecerea Inspectiei Judiciare in subordinea Ministerului Justitiei, practic, politizarea institutiei, dar si raspunderea materiala a judecatorilor si procurorilor pentru erorile judiciare, evaluarea psihologica a magistratilor o data la 5 ani, dar si evaluari profesionale periodice legate de performante, integritate si competentele manageriale.
Reactie presedintelui Klaus Iohannis a venit urgent si a fost extrem de dura: Propunerile ministrului Justitiei sunt “un atac asupra statului de drept, independentei si bunei functionari a Justitiei, precum si impotriva luptei anticoruptie”. (G.I.)