Misterul valului de pensionari, din ultimele zile, de la varful Ministerului Afacerilor Interne, dar si din structurile militarizate ale statului a fost elucidat.
Guvernul pregateste, in secret, modificarea Legii pensiilor speciale pentru politie, armata si servicii secrete.
Tentatia continuarii carierei a fost suminata, in toate cazurile pensionarilor trecuti putin de 50 de ani, de perspectiva deloc avantajoasa de a pierde pana la o treime din cuantumul pensiei speciale, astfel ca rapoartele de trecere in rezerva s-au succedat pe banda rulanta si, pana la emiterea OUG, numarul plecarilor din sistem va fi in crestere exponentiala.
Mai cu seama ca liderul Sindicatului National al Politistilor si Personalului Contractual, Dumitru Coarna, a indemnat pe toata lumea sa se grabeasca, sa prinda ultimul tren al pensiilor speciale.
“Recomand tuturor politistilor care indeplinesc conditiile de pensionare conform legii 223/2015 sa depuna rapoartele de deschidere si stabilire a dreptului la pensie cel tarziu cu data de 31 iulie 2017. Prin OUG, in sedinta de guvern din saptamana viitoare, vor modifica legea pensiilor militare de stat, incepand cu data de 1 august 2017. Va fi majorata varsta concomitent cu micsorarea cuantumului pensiei. Fac precizarea ca politistii si personalul civil din MAI sunt singurii angajati din sistemul public carora nu li s-au majorat salariile din 2008. Trag concluzia ca aceasta putere politica actioneaza in logica: ”Daca nu le-am majorat salariile, sa le taiem macar pensiile”! se arata intr-un mesaj semnat de Dumitru Coarna.
Proiectul de ordonanta se pare ca este pregatit in mare secret de ministrul Muncii, Olguta Vasilescu, impreuna cu un grup restrans din care face parte si secretarul de stat din Ministerul Justitiei, Mariana Mot. Initiatorul proiectului de OUG ar urma sa fie, insa, Ministerul de Finante.
Unii interpreteaza gestul Guvernului si ca o sanctiune, insa realitatea este ca Guvernul se confrunta cu o nevoie acuta de bani la buget, iar pensiile speciale sunt foarte mari. Nu este clar, la acest moment, daca premierul Mihai Tudose va accepta proiectul in varianta Ministerului Muncii.
Potrivit unor informatii de culise, magistratii nu vor fi inclusi in acest proiect de OUG, insa nu este exclus ca, dupa adoptarea OUG-ului care va taia pensiile speciale pentru militari, guvernul PSD sa treaca la taierea pensiilor speciale a judecatorilor si procurorilor, avand in vedere ca ar ramane singura categorie profesionala cu conditii diferite de pensionare fata de celelalte.
Modificarea Legii pensiilor speciale ar urma sa figureze pe ordinea de zi a sedintei Consiliului Superior de Aparare a Tarii (CSAT), programata pentru marti. (G.I.)
Doar nu credeati ca toata campania media declansata impotriva pensiilor speciale viza pensiile parlamentarilor (majorate de la 01.07.2017),magistratilor,consilierilor Curtii de conturi,aviatorilor etc(care sunt de 3-4 ori mai mari decat ale militarilor)?Nu,le viza pe ale prostimii,din categoria pensiilor speciale
Ce fain de unii,iasa la pensie la 40 de ani si se pot ocupa de afacerile familiei,facute din cinste si corectitudine.Sa vedem daca tara are posibilitatea sa sustina aceste pensii,sau vindem si Carpatii si Delta Dunarii pentru asta