CORTINA! Peste 50.000 de spectatori au aplaudat reprezentatiile Teatrului National din Timisoara in actuala stagiune! Printre cele 202 spectacole au fost scoase la rampa si 4 premiere

Spectacolul Rambuku, de Jon Fosse, in regia lui Mihai Maniutiu, care va avea loc sambata, 15 iulie, de la ora 19, la Sala 2, in premiera nationala, inchide o stagiune remarcabila a Teatrului National, o stagiune orientata spre topicuri majore ale prezentului, atat la nivel social, cat si la nivel individual.


Teatrul National din Timisoara este un teatru activ, orientat spre comunicare, un teatru care isi propune sa participe prin tot ceea ce face la o dezvoltare sanatoasa, creativa a societatii. Teatru contemporan, texte clasice recitite in cheie moderna, adaptari pentru teatru ale unora dintre textele esentiale ale literaturii romane si universale, spectacole care traduc in limbaj teatral cercetari sociologice si serii de interviuri, toate acestea reprezinta  marci de identitate ale Nationalului in stagiunea 2016-2017.

Astfel, in cifre, cei peste  44.000 de spectatori care au participat la cele 202 reprezentatii din cele 3 spatii de joc ale Teatrului – Sala Mare, Sala 2 si Studio „Utu Strugari” – in cele 10 luni ale stagiunii 2016-2017 (acestora adaugandu-se peste 10.000 de spectatori ai spectacolelor din modulul Outdoor al FEST-FDR2016 si 2017), au cercetat alaturi de artistii Nationalului timisorean teme cum ar fi ubicuitatea si permanenta discriminarii si a rasismului in societatea contemporana, au pus in discutie complexitatea relatiilor interumane si mecanismele comunicarii, au explorat multiplele dimensiuni ale spiritului fata in fata cu istoria si lista poate continua.

Patru premiere au fost scoase la rampa in aceasta stagiune: Controversa de la Valladolid de Jean-Claude Carrière, in regia lui Radu Jude, Frati de Dave Williams, in regia lui Florin Piersic jr., De ce iubim femeile, dupa Mircea Cartarescu, regia Mihaela Lichiardopol, si Rambuku de Jon Fosse, regia Mihai Maniutiu. 

Parteneriatele si coproductiile internationale reprezinta o alta directie pe care Teatrul National a dezvoltat-o in stagiunea care tocmai se incheie. Astfel, in luna decembrie, publicul a putut viziona spectacolul Copii rai (Sales Gosses) de Mihaela Michailov, o coproductie a Teatrului National din Timisoara si a CDN – Théatre de la Manufacture din Nancy, un spectacol intens, avand ca tema violenta in scoli.  Sase luni mai tarziu, Teatrul National a programat o serie de reprezentatii cu spectacolul Gypsies, o creatie werkgruppe2, un spectacol  cu profunde implicatii sociale, avand la baza o cercetare realizata in Franta, Germania si Romania. Intregul proiect a fost realizat in coproductie de catre Braunschweig Staatstheater (Germania), CDN – Théatre de la Manufacture din Nancy (Franta) si Teatrul National din Timisoara.

Stagiunea 2016-2017 a insemnat, de asemenea, finalizarea proiectului Say it now!, un parteneriat al Teatrului National din Timisoara cu Compania B. Valiente din Oslo, proiect finantat printr-un grant EEA oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein si Guvernul Romaniei. Realizatorii proiectului si-au propus sa exploreze problemele tinerei generatii intr-o maniera care ii reprezinta cu adevarat pe protagonisti, cautand sa acopere faliile de comunicare atat de adancite de noile realitati.

O alta particularitate a acestei stagiuni este organizarea a doua editii ale Festivalului European al Spectacolului Timisoara – Festival al Dramaturgiei Romanesti, intre 25-30 septembrie 2016, respectiv in perioada 14-25 mai 2017. Ambele editii au concentrat directiile spectacologiei romanesti contemporane pe text de teatru romanesc, asamblandu-le in contextul teatral european al momentului.

De asemenea, stagiunea 2016-2017 a fost marcata de participarea mai multor spectacole ale Teatrului National din Timisoara la importante festivaluri de teatru: Festivalul National de Teatru (Meteorul, Prin vis si Scene dintr-o casnicie), Festivalul International de Teatru Sibiu (Controversa de la Valladolid), Festivalul de Teatru Tanar Iasi (Hamlet), Festivalul de Teatru Clasic Arad  (Hamlet) si Festivalul International de Teatru Tanar Arad (Vorbeste cu mine!). De asemenea, in urma cu cateva zile, spectacolul Rambuku a fost selectionat sa participe la Festivalul National de Teatru, programat in luna octombrie a acestui an.

In sfarsit, un alt eveniment deosebit care a avut loc in aceasta stagiune il reprezinta organizarea la Teatrul National din Timisoara a Galei UNITER. Editia aniversara a Galei UNITER a marcat si recunoasterea in plan national a valorii Teatrului National, precum si a pozitiei si a rolului sau in cultura romaneasca. Teatrului National i-au fost acordate premiul special pentru proiecte inedite si realizari remarcabile, privind realizarea Salii 2, actrita Irene Flamann Catalina a fost recompensata cu premiul pentru intreaga activitate, iar Mariana Voicu a fost, de asemenea, onorata cu premiul pentru intreaga activitate pentru critica si istorie literara.

Intre numeroasele provocari care ne asalteaza prezentul, Teatrul National din Timisoara, in calitatea sa de reprezentant al culturii nationale in intreaga sa diversitate, prin optiunile sale repertoriale, prin artistii pe care i-a invitat sa monteze si sa joace in spectacolele acestei stagiuni, a gasit resursele necesare pentru a oferi publicului sau un pol de stabilitate culturala care demonstreaza in egala  masura coerenta demersului sau artistic si entuziasmul unei comunicari constructive si asumate cu publicul. (I.P.)

Foto: Adrian Piclisan / TNTm

 

Leave a Reply