Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a dezvaluit ca ia in calcul schimbarea statutului procurorului, in sensul ca acesta ar putea sa nu mai fie magistrat. Precizarile vin dupa ce, in 29 mai, la Constanta, presedintii tuturor tribunalelor din tara au adoptat o Rezolutie prin care solicita „separarea atributiilor CSM referitoare la cariera judecatorilor si procurorilor”. La intalnirea de marti a participat si ministrul Justitiei.
“Exista o dezbatere publica cu privire la statutul procurorului, la salarizarea procurorului. Exista o prevedere care e in vigoare astazi, care permite procurorului sa treaca judecator si invers, prin aprobarea CSM. Daca procurorul nu va mai fi considerat magistrat, atunci ar trebui sa fie abrogata si prevederea care permite trecerea procurorului la judecator si invers. Astept insa propunerea CSM cu privire la statutul magistratului, daca ii cuprinde in egala masura pe procurori si judecatori sau numai pe judecatori”, a precizat ministrul Justiției. Opinia sa este sustinuta de judecatoarea Gabriela Baltag, care spune ca plenul CSM ar trebui sa aiba statut de reprezentare, nu sa ia hotarari cu impact in ambele profesii.
„Rezolutia presupune separarea carierelor, aceasta este dorinta colegilor. Cum judecatorii nu se amesteca in procedurile de numiri in marile parchete, asa este corect si la noi, sa nu existe aceasta, sa-i spunem intruziune. E mult spus intruziune. Tot ce e acum pe plen in ceea ce priveste cariera judecatorilor si a procurorilor sa coboare pe sectii. Plenul sa aiba atributie de reprezentare, nu de a hotari pe ambele profesii”. Pe de alta parte, Asociatia Procurorilor din Romania susține ca schimbarea statutului procurorului, in sensul ca acesta sa nu mai fie magistrat, ar afecta functionarea statului de drept si ar fi in contradictie cu deciziile CCR.
„Modificarea statutului procurorului ar fi o grava eroare, ar aduce grave prejudicii functionarii statului de drept, va genera niste miscari foarte periculoase pentru ca nimeni nu va mai dori acesta cariera. Ar fi o problema din punct de vedere al independentei procurorului, in momentul in care va fi un agent al statului nu va mai avea independenta de care se bucura un magistrat, ca in acest moment. Va slabi lupta impotriva infractionalitatii, ar contraveni deciziilor CCR in care se stabileste ca judecatorii si procurorii au statut identic. Pe de alta parte, domnul ministru a facut trimitere la deciziile CCR. Colegii (n.r. judecatori) nu au contestat statutul de magistrat al procurorului”, a declarat presedintele Asociatiei Procurorilor din Romania, Bogdan Gabor. (G.I.)