Un document intern din cadrul ANAF, care a ajuns in presa, dezvaluie urgia ce urmeaza sa se dezlantuie asupra mediului privat de afaceri. Directiile de Inspectie Fiscala din fiecare judet au primit din partea conducerii ANAF un target de colectare suplimentara la buget, ceea ce se poate traduce prin inmultirea numarului de controale si aplicarea de sanctiuni contraventionale chiar si in cazurile unde se impune avertismentul.
La finalul lunii februarie 2017, la Sibiu, a avut loc o sedinta la care conducerea ANAF a convocat toti sefii din cadrul Directiilor Judetene Fiscale. La sedinta respectiva s-a discutat in principal despre indicatorii de performanta pe care toti inspectorii fiscali din cadrul ANAF trebuie sa ii indeplineasca in anul 2017. Aceasta sarcina in plus va fi “detonata” in mediul privat, intreprinzatorii din Timis urmand sa fie controlati la sange pentru ca inspectorii sa-si indeplineasca targetul la amenzi.
La cateva zile dupa sedinta, la inceputul lunii martie, toate Inspectiile Fiscale au primit o circulara interna prin care li se aduce la cunostinta inspectorilor fiscali indicatorii de performanta. Sub titulatura de „indicatori de performanta” se ascunde un fapt ilegal: ANAF stabileste in sarcina inspectorilor fiscali un target pentru aducerea de venituri suplimentare la buget. 6.000.000 lei anual pe cap de inspector fiscal.
Seful Inspectiei Fiscale, Marian Bosianu s-a ferit ca comenteze masurile stabilite de conducerea ANAF, aratand doar ca institutia pe care o conduce va respecta cu strictete legea.
“Conditiile stabilite de ANAF trebuiesc duse la indeplinire. Nu avem ce sa facem. Aceste intrebari referitoare la indicatorii de performanta stabilite pe anul 2017, pentru inspectorii fiscali, ar trebui insa sa le adresati factorilor de decizie de la centru”, a spus Bosianu. (Gabriela Gaspar)