Emisiunea Super Top Tele 8, difuzata de postul de televiziune Tele 8 TV Timisoara, in fiecare joi, de la ora 21, promoveaza folclorul banatean, si nu numai.
Stana Stepanescu este o artista consacrata datorita vocii sale cu triluri de privighetoare, fiind considerata una dintre comorile folclorului banatean. Timbrul vocal al tinerei interprete originare din Banatul de Munte este asimilat, in nenumarate randuri, cu cel al regretatei artiste Mariana Draghicescu, supranumita „Privighetoarea Banatului”, a carei valoare muzicala ramane incontestabila.
Stana este recunoscuta pentru vocea sa calda si pentru apropierea fata de public, fiind considerata una dintre cele mai indragite interprete de muzica populara din Banat.
Stana Stepanescu s-a nascut pe data de 3 aprilie 1991, in satul Rusca, comuna Teregova, judetul Caras-Severin, un loc mirific situat sub poalele Muntilor Tarcu.
„Aici mi-am petrecut copilaria alaturi de fratele meu, Mihai, parintii si bunicii mei. La noi in casa nu se asculta altceva decat muzica populara. Bunicul din partea tatalui a fost, in tinerete, solist vocal si dansator al Ansamblului profesionist „Doina Banatului” din Caransebes, unde activau Mariana Draghicescu, Achim Nica, Iosif Cocloda, Nicoleta Voica, Ana Pacatius si altii! Mama are, de asemenea, un glas bun”, a declarat Stana Stepanescu.
Fiind inconjurata de dragostea parintilor si cea a bunicilor, care au vazut in ea un mare talent, Stana si-a continuat drumul si a inceput sa cante de mica, de la varsta de opt ani si jumate, cand a participat pentru prima data la un festival national, unde a obtinut premiul doi. S-a remarcat la varsta de 9 ani in Caransebes, la un concurs, Nicoleta Voica fiind cea care a pus prima piatra, la temelia carierei ei.
„Dumnezeu mi-a dat putere, am fost crescuta sa fiu o invingatoare! Iubesc scena pe care am pasit ambitioasa si plina de visuri. Dumnezeu mi-a dat putere, mama mea m-a crescut sa fiu invingatoare. Am pus suflet in tot ceea ce am facut! Publicul imi da puterea de a zambi chiar si atunci cand am, ca orice om, si zile mai dificile. Le multumesc celor care ma asculta si apreciaza stradania muncii mele ca-mi sunt alaturi; ii port in suflet si in gand, sunt motivatia de a merge mai departe”, a declarat Stana Stepanescu.
Pe parcursul timpului, talentul sau a fost recunoscut si incununat cu numeroase premii, printre care – locul 1, la Festivalul National de folclor „Strugurele de aur” Jidvei, Alba-Iulia, Premiul Tineretii in cadrul Festivalului „Maria Tanase”, trofeul „Vara, vara, primavara” de la Sibiu, precum si premiul 2 la festivalul-concurs „Maria Lataretu”, trofeul Festivalului „Mariana Draghicescu” de la Timisoara, premiul intai la Festivalul de la Mamaia.
„In festivaluri am invatat cum sa-mi aleg repertoriul, tinuta scenica si altele. Acolo m-am format ca om, ca interpret! Tot acolo mi-am vazut nivelul artistic la care am ajuns, raportandu-ma la ceilalti colegi din Banat si din toate celelalte zonele ale tarii. Am mai avut un mare castig, am intalnit oameni care mi-au ramas in inima si-i voi purta mereu acolo: Silvia Macrea, Elize Stan, Iuliana Tudor, Eugenia Florea, Marioara Murarescu, Gelu Stan, Gheorghe Oprea, Nicolae Botgros, Stelian Stoica, Gheorghita Nicolae, Gina Stefan si multi, multi altii. Nicoletei Voica ii sunt datoare pentru totdeauna, mi-a dat pur si simplu aripi sa zbor!
Am ales sa studiez la Facultatea de Muzica din cadrul UVT din Timisoara, asta dupa ce terminasem Liceul Teoretic „Traian Doda” din Caransebes, nu pentru ca ma visasem vreodata profesor de muzica ci pentru ca am considerat ca este necesar sa am studii in domeniu, sa devin mai buna in ceea ce fac. De copil, muzica, pentru mine, a reprezentat un hobby si pentru a canta nu aveam nevoie de multe informatii in plan teoretic. Bineinteles ca viata mea s-a schimbat, dar nu intr-o foarte mare masura, multe lucruri le stiam deja din festivalurile la care participasem”, spune artista originara din Rusca Teregova, explicand care au fost beneficiile participarii la festivalurile si concursurile de pe intreg cuprinsul tarii.
In ianuarie 2023, Stana Stepanescu a devenit directorul Casei de Cultura „George Suru” din Caransebes, dupa ce a promovat concursul pentru aceasta functie.
Stana Stepanescu este casatorita cu Bojidar Ciobotin, colegul ei de formatie, cu care si-a unit destinul pe 25 iulie 2019 si impreuna cu care are doua fetite.
Dintre cele mai cunoscute melodii ale Stanei Stepanescu amintim: „Mandra mea frumoasa fata”, „O cheama Ileana”, „Fain ii bagea”, „Banatana cand iubeste”, „Doamne cata dusmanie”, „Mai bagita din alt sat”, „Ma minte, bagea”.
In urma cu cateva saptamani, Stana Stepanescu a lansat o noua piesa impreuna cu Armin si Petrica Nicoara „Sa traiasca tata” pentru care a realizat si un videoclip.
Va invitam sa urmariti cea mai noua creatie semnata Stana Stepanescu. (Laura Armenisan)
Va prezentam Super Top Tele 8, din data de 24.04.2025:
- Ramona Vita – Nunta mare aleasa
- Andreea Voica – Canta bagea, cant si eu
- Iasmina Iova – De-ai muri pana la toamna
- Luci Duga Carasanu – Floare rosie de mac
- Dochia Banda – De la Rusca-n Orsova
- Mihaela Petrovici – Faina-i mandra si desteapta
- Ghita Caltun Brancu – Mandro azi e nunta noastra
- Mirela Petrean – Mandrutele cinerele