CONCLAV: Vaticanul pregateste alegerea noului Suveran Pontif / Cine sunt favoritii dupa moartea Papei Francisc

Vaticanul si intreaga lume catolica au intrat intr-o perioada de tranzitie si doliu. Papa Francisc a murit in urma unui accident vascular cerebral si a unui stop cardiac, a anuntat oficial Vaticanul in seara zilei de luni, 21 aprilie, conform SkyNews.

Cu o zi inainte, in Duminica Pastelui, Papa Francisc s-a intalnit pentru scurt timp cu vicepresedintele american JD Vance (foto 2), in conditiile in care Suveranul Pontif se recupera dupa o pneumonie.

Cortegiul de masini al lui Vance a intrat in Vatican printr-o poarta laterala si a parcat langa resedinta Papei Francisc, in timp ce slujba de Paste era celebrata in Piata Sfantul Petru, arata publicatia New York Post.

Papa Francisc, care si-a redus considerabil volumul de munca pentru a se insanatosi complet, a delegat celebrarea slujbei unui cardinal. Vaticanul a precizat ca JD Vance si Papa Francisc s-au intalnit pentru cateva minute la Domus Santa Marta “pentru a face schimb de felicitari de Paste”. Insa, potrivit sursei citate, Vance si Papa s-au certat serios in privinta migratiei si a planurilor administratiei Trump de a deporta migranti in masa. Papa Francisc a facut din grija pentru migranti un semn distinctiv al papalitatii sale.

Potrivit cutumelor Bisericii, incep o serie de proceduri pentru alegerea unui nou Suveran Pontif

Papa Francisc, cunoscut pentru stilul sau modest si apropiat de oameni, a lasat o ultima dorinta: ca inmormantarea sa sa nu aiba loc in cripta Bazilicii Sfantul Petru, asa cum s-a intamplat cu majoritatea predecesorilor sai, ci in Bazilica Santa Maria Maggiore din Roma, loc pe care l-a vizitat frecvent in timpul pontificatului.

De asemenea, a cerut ca trupul sau sa fie depus intr-un sicriu simplu din lemn, in spiritul saraciei evanghelice pe care a promovat-o constant.

Funeraliile vor avea loc, conform traditiei, la patru pana la sase zile de la moarte, in Piata Sfantul Petru, intr-o ceremonie la care sunt asteptati lideri religiosi si politici din intreaga lume.

Conclavul: alegerea unui nou lider spiritual

Dupa incheierea celor noua zile de doliu oficial (Novemdiales), urmeaza  alegerea unui nou Papa. Conclavul, intrunit in Capela Sixtina, trebuie sa inceapa intre a 15-a si a 20-a zi de la moartea pontifului. La el vor participa cardinalii electori cu varsta sub 80 de ani, care vor fi izolati de lume si vor vota in secret, pana cand unul dintre ei va obtine majoritatea de doua treimi plus unu.

Procesul de votare poate dura mai multe zile si include runde multiple de scrutin. La final, cardinalul ales este intrebat daca accepta functia si ce nume doreste sa poarte ca Suveran Pontif.

Un mesaj asteptat de o lume intreaga: Habemus Papam!

Semnalul ca un nou Papa a fost ales vine sub forma unui fum alb care se inalta din cosul Capelei Sixtine – rezultat al arderii buletinelor de vot amestecate cu substante speciale. Daca votul nu a avut un rezultat decisiv, fumul va fi negru.

Dupa alegere, decanul Colegiului Cardinalilor apare in balconul central al Bazilicii Sfantul Petru si rosteste formula istorica: Habemus Papam!. Noul Papa isi face apoi aparitia pentru prima binecuvantare publica Urbi et Orbi.

Cine poate deveni Papa?

Orice barbat romano-catolic care a fost botezat poate fi luat in considerare pentru a fi ales Papa, scrie BBC. In practica, insa, cardinalii prefera sa aleaga pe cineva dintre ei. Desi Papa Francisc a fost primul pontif venit din America de Sud, majoritatea celor 266 de papi de pana acum au fost europeni, in special italieni.

Papa este liderul spiritual al celor aproximativ 1,4 miliarde de catolici din intreaga lume si este considerat succesorul Sfantului Petru, apostolul lui Isus. El are autoritate deplina asupra directiei si invataturilor Bisericii.

Cine sunt favoritii

Speculatiile privind viitorul Bisericii Catolice si succesorul Papei Francisc au inceput inca de cand parintele a intrat in spital din cauza problemelor sale de sanatate. Conform observatorilor, cele mai mari sanse le au cinci cardinali – Luis Antonio Tagle (Filipine), Pietro Parolin (Italia), Peter Turkson (Ghana), Peter Erdo (Ungaria) si Angelo Scola (Italia).

(Laura Ilioiu)

Leave a Reply