Timisoara a gazduit, in Vinerea Mare, procesiunea cultural-religioasa „Drumul Crucii”, eveniment devenit traditie si ajuns anul acesta la o editie aniversara, marcand 20 de ani de la prima punere in scena, desfasurata la Baia Mare.
Pe 18 aprilie 2025, incepand cu ora 16, Piata Unirii a devenit locul de pornire al unei reconstituiri emotionante a patimilor Mantuitorului, incepand cu scena simbolica a judecatii in fata lui Pilat.
Zeci de voluntari implicati in proiect au interpretat momente dramatice, precum biciuirea lui Iisus si a lui Baraba de catre soldatii romani, reconstituirea continuand cu un mars al durerii pe strazile pietonale din centrul orasului.
Sub privirile emotionate ale sutelor de participanti si ale Maicii Sale, Iisus a purtat crucea pe umeri pana in fata Operei, acolo unde s-a incheiat totul cu o scena artistica a rastignirii.
O interpretare fidela a personajelor biblice realizata de Iulian Vacareanu, artist ceramist din Baia Mare, care a oferit o reprezentatie impresionanta in rolul lui Iisus Cristos, si Alin Sucilea, in rolul lui Baraba, nelegiuitul.
Naratiunea momentelor biblice a fost facuta de Alin Padureanu, presedintele Federatiei Crestine pentru Educatie si Actiuni Sociale, partener constant al Penitenciarului Timisoara.
Evenimentul a fost organizat de echipa „Drumul Crucii”, in parteneriat cu Penitenciarul Timisoara, care a contribuit atat artistic, cat si prin promovarea reintegrarii sociale a persoanelor din grupuri vulnerabile. Printre participanti s-au numarat si 38 de detinuti, coordonati de parintele capelan Florin Avram si agentul sef principal Narcis Groza, monitor sportiv in cadrul penitenciarului.
“Trebuie sa realizam in aceste clipe ca Dumnezeu atat de mult a iubit lumea, incat l-a dat pe Fiul sau ca sa moara pentru noi. Asta este cel mai important de retinut astazi.
Vreau sa multumesc colegilor din cadrul Penitenciarului Timisoara si, nu in ultimul rand, lui Dan Les ca a pus bazele acestui eveniment, care anul acesta implineste 20 de ani de la prima editie. Si ne bucuram ca marcheaza acest lucru in parteneriat cu Penitenciarul Timisoara.
Suntem cu totii la crucea lui Iisus si cred ca Timisoara intelege mai mult ce inseamna acceptare, ce inseamna a trai alaturi de alte nationalitati. Dumnezeu ne primeste pe toti, despre acest lucru ne vorbeste Scriptura.
Haideti cu totii in fata lui Dumnezeu sa ii dam slava si sa fim, mai ales in aceste momente, pe placul Lui. Sa primim cu totii Invierea lui Cristos, care invie pentru noi”, a transmis parintele capelan Florin Avram.
Initiat de artistul ceramist Daniel Les, evenimentul „Drumul Crucii” isi propune sa reaminteasca, an de an, valorile crestine fundamentale si semnificatia profunda a Saptamanii Patimilor..
“La poala Crucii nu mai exista medici, nu mai exista detinuti, este Cristos. Este doar o stangace reprezentare a ceea ce a fost acum 2000 de ani. Nu avem talente artistice, nu suntem actori profesionisti, suntem niste simpli oameni care vrem sa spunem lumii ca in Romania Cristos al nostru este viu, a murit si a inviat. Indiferent de ce religie aveti, daca sunteti ai lui Cristos, sunteti salvati”, a transmis Daniel Les sutelor de timisoreni adunati in jurul Mantuitorului rastignit.
(Diana Mihai)