Maicutele de la Manastirea Sag-Timiseni, de langa Timisoara, au vopsit peste 1.000 de oua / „Folosim doar metode naturale”

La Manastirea Timiseni de la Sag, aflata la doar zece kilometri de Timisoara, vopsitul oualor de Paste este o traditie veche si plina de semnificatie. In Vinerea Mare, maicutele respecta cu sfintenie obiceiul inrosirii oualor folosind o metoda naturala, mostenita din batrani: coji de ceapa rosie si alba.

La noi, la manastire, in Vinerea Mare – ultima vineri din Postul Pastelui, cunoscuta si sub denumirile de Vinerea Seaca sau Vinerea Neagra – e ziua in care vopsim ouale, asa cum o facem in fiecare an. Folosim doar metode naturale – coji de ceapa rosie si alba – pentru ca vopseaua chimica patrunde prin coaja si nu e sanatoasa. Preferam simplitatea si naturaletea, chiar daca nu obtinem culori foarte intense. Mai intai, ouale se fierb, apoi se spala si se degreseaza, dupa care sunt introduse in zeama colorata obtinuta din coji de ceapa. La final, le dam cu putin ulei, pentru a capata un luciu frumos”, a explicat maica stareta Casiana.

Si in acest an, maicutele au pregatit aproximativ 1.000 de oua rosii. Atat ouale, cat si ceapa provin din propria gospodarie a manastirii.

„Am primit si cateva oua ca donatie de la credinciosi, dar am cerut sa fie oua de casa. Am adunat si vreo doi saci de ceapa, rosie si alba. Ouale vopsite le folosim in zilele de Pasti, la masa festiva. Suntem 60 de suflete in obste, iar sarbatoarea dureaza trei zile.

In noaptea de Inviere le ducem la sfintit, apoi le oferim invitatilor, iar o parte le impartim celor nevoiasi. Pe cele care se crapa le folosim la drob si la alte preparate”, a mai spus maica stareta, citata de Ziua de Vest.

Numerosi timisoreni sunt asteptati sa participe la slujba de Inviere a Domnului de la Manastirea Timiseni din Sag. Slujba va incepe sambata seara, la ora 23,30. La miezul noptii, credinciosii vor primi Lumina Sfanta, vor inconjura biserica in procesiune, iar apoi vor putea ramane pana spre zori la Sfanta Liturghie a Invierii.

Vin multi vizitatori la manastirea noastra. Ca in fiecare an, ne asteptam la un numar mare de credinciosi. Fiecare merge acolo unde simte o legatura sufleteasca. Ce am observat este ca multi vin in noaptea de Inviere, dar nu toti raman pana dimineata. Majoritatea stau pana se inconjoara biserica si primesc Sfintele Pasti, apoi pleaca. In jur de ora 1,30 – 2, cei mai multi se retrag. Totusi, o parte dintre credinciosii care s-au spovedit si doresc sa participe la toata slujba raman pana spre ora 4 dimineata. Anul acesta, am pregatit 7.000 de caserole cu Paste sfintit, care vor fi oferite credinciosilor in noaptea Invierii”, a mai spus maica stareta Casiana.

Duminica, in a doua zi de Paste, la ora 15, la manastire va avea loc si slujba celei de-a doua Invieri, o traditie importanta a sarbatorii. (I.P.)

Leave a Reply