Proiectul Institutului Regional de Oncologie din Timisoara devine realitate dupa ani de promisiuni si planuri nefinalizate. Autoritatile au anuntat astazi, 16 aprilie, in mod oficial emiterea ordinului de incepere a lucrarilor.
,,Unitatea merge mai departe, iar astazi, in Saptamana Patimilor, chiar inainte de sarbatori, marcam un moment mult asteptat. Ani la rand am sperat sa ajungem aici. Inca din 2015-2016, cand proiectul a fost pus in dezbatere la nivel guvernamental si publicat in Monitorul Oficial. Din pacate, nu s-a intamplat nimic concret atunci. Adevarul este ca istoria o fac oamenii, iar in ultimii ani, am avut, in sfarsit, cu cine sa facem lucrurile sa se miste”, a declarat Dorel Sandesc, manager al Spitalului Clinic Judetean de Urgenta „Pius Brinzeu” din Timisoara.
Proiectul ajunge la o valoare de aproximativ 230 de milioane de euro, iar aceasta suma cuprinde si aparatura medicala de ultima generatie cu care va fi dotata institutia, mai exact, 40% din buget. De asemnea, finantarea este asigurata de Programul National de Redresare si Rezilienta (PNRR).
„A venit ziua cea mare in care predam oficial amplasamentul catre constructorul care a castigat licitatia. Este vorba despre o companie romaneasca importanta, cu experienta in proiecte majore realizate in tara, inclusiv lucrari la sectia de ginecologie a Spitalului Judetean. Ne dorim ca si aici sa realizeze o constructie frumoasa, la standardele prevazute in proiect. Nu s-ar fi putut emite ordinul de incepere fara surse de finantare clare. Asumarea acestui proiect inseamna ca exista sprijin real financiar”, a specificat Alfred Simonis.
Termenul de finalizare este de 36 de luni, iar lucrarile ar putea incepe in mod efectiv la finalul anului 2025 sau inceputul lui 2026. Pana atunci, vor avea loc lucrari de demolare si finalizarea proiectarii tehnice.
Incercam sa evitam perioadele de stagnare. In timp ce se defriseaza si demoleaza, se finalizeaza si proiectul tehnic, astfel incat sa putem trece direct la constructia efectiva”, a mai spus Alfred Simonis.
Totodata, Institutul Oncologic va fi administrat de Ministerul Sanatatii si va oferi servicii medicale complete, de la diagnostic la tratament, inclusiv recuperare, in regim integrat. Acesta va include sectii de medicina interna, oncologie, chirurgie, ATI, radioterapie, chimioterapie, paliatie, dar si spatii didactice si laboratoare moderne.
„Va fi un institut cu toate serviciile medicale necesare unui pacient oncologic. Este un pas esential pentru vestul Romaniei, o regiune in care nu exista pana acum un centru dedicat oncologiei”, a explicat Dorel Sandesc.
In ciuda numeroaselor initiative anuntate in trecut, niciun proiect nu a trecut de faza documentatiei.
„De-a lungul timpului am fost prezenti la diverse intalniri cu autoritati care promiteau ca proiectul se va face. Astazi insa, nu mai este vorba despre promisiuni. Ordinul de incepere a lucrarilor a fost emis. Iar acest ordin a fost posibil pentru ca am avut echipa potrivita pentru a-l duce la indeplinire. Stim ca a existat o lipsa de incredere si multa asteptare. Dar de data aceasta avem cu cine, avem cu ce si, cel mai important, avem determinarea sa ducem proiectul pana la capat”, a concluzionat unul dintre reprezentantii institutiilor implicate”, a spus Alfred Simonis. (Laura Ilioiu)