Timisoara a devenit, marti, 15 aprilie, epicentrul excelentei medicale, gazduind prima conferinta de chirurgie robotica din vestul Romaniei. Evenimentul, desfasurat sub titlul „DaVinci Robotic Surgery, noul standard multidisciplinar in chirurgia de excelenta”, a fost organizat de Spitalul MedLife Medici’s si a reunit nume de referinta din domeniul medical din Romania, Italia si Suedia.
Chirurgia robotica da Vinci reprezinta una dintre cele mai avansate tehnologii chirurgicale existente, fiind considerata „standardul de aur” in tratarea cancerului de prostata in Europa de Vest si America de Nord.
Aproximativ 80% din interventiile de acest tip sunt realizate in urologie, 15% in chirurgie generala si 5% in ginecologie, datorita preciziei ridicate si recuperarii accelerate a pacientilor.
Inovatie medicala la Timisoara
Pana recent, singurul robot chirurgical da Vinci din vestul tarii se afla la Spitalul Judetean Timisoara. Acum, aceasta tehnologie este disponibila si la Spitalul MedLife Medici’s. Dr. Adrian Badescu, fondatorul retelei Medici’s, a subliniat importanta diseminarii informatiilor despre chirurgia robotica in randul cadrelor medicale:
„Este esential ca tot mai multi medici sa cunoasca ghidurile si avantajele extraordinare oferite de chirurgia robotica, pentru a putea vorbi aceeasi limba in practica medicala”.
In mai putin de doua luni de la instalarea robotului da Vinci, prof. univ. dr. Ciprian Duta a efectuat 15 interventii chirurgicale robotice. Cu ocazia conferintei, a realizat in direct a 16-a operatie, demonstrand in timp real beneficiile concrete ale acestei tehnologii.
Un pas decisiv in tratarea cancerului
Prof. dr. Serban Negru, medic oncolog si coordonatorul Spitalului OncoHelp, a accentuat rolul chirurgiei robotice in abordarea integrata a cancerului:
„Chirurgia robotica inseamna interventii mai precise, mai putin traumatizante pentru pacient, cu un risc redus de complicatii. Toate acestea se traduc prin vieti salvate”.
Datele clinice arata ca interventiile robotice in cancerul de prostata reduc cu 90% riscul de incontinenta urinara si cu 75% riscul de disfunctii erectile, in timp ce rata de supravietuire la 10 ani depaseste 75%.
Un efort colectiv pentru excelenta
Prof. dr. Radu Prejbeanu, directorul spitalului Medici’s, a declarat ca utilizarea robotilor in medicina „faciliteaza o recuperare mai rapida, mai putine traumatisme si o calitate superioara a vietii pentru pacient”. Desi Romania se afla inca sub media europeana, cu aproximativ 1.000 de interventii robotice anual, Timisoara se contureaza ca un pol important in dezvoltarea acestui tip de chirurgie.
Conf. univ. dr. Madalin Bunoiu, prorector al Universitatii de Vest Timisoara, a felicitat initiativa MedLife Medici’s, subliniind importanta parteneriatului intre sistemul privat si cel academic:
„Prin astfel de investitii, se creeaza o stare de normalitate in medicina romaneasca”.
Si prof. univ. dr. Andrei Motoc, de la Universitatea de Medicina si Farmacie Timisoara, a evidentiat importanta mentinerii unui nivel ridicat de performanta in medicina privata:
„Este vital sa colaboram si sa performam impreuna. Beneficiarii finali sunt pacientii.”
Chirurgia ginecologica, parte din revolutia robotica
Prof. univ. dr. Elvira Bratila, prima care a introdus chirurgia robotica in ginecologia din Romania, a vizitat spitalul MedLife Medici’s si a apreciat tehnologia de ultima generatie si atmosfera prietenoasa a unitatii. Ea a subliniat impactul semnificativ al roboticii in tratamentele ginecologice moderne.
Participanti de elita la eveniment
Conferinta a fost coordonata de prof. univ. dr. Ciprian Duta si a reunit experti recunoscuti la nivel european, precum:
Prof. dr. Victor-Deliu Matei (Institutul European de Oncologie, Milano)
Dr. Claudiu-Hadrian Comsa (Spitalul Regional Växjö, Suedia)
Prof. univ. dr. Elvira Bratila (Endomedicare Academy, Bucuresti)
Prof. univ. dr. Serban Negru (OncoHelp, Timisoara)
Dr. Mihai-Sorin Iacob (EUVEKUS & ASTMF)
Julia Antonescu (navigator oncologic, Milano)
Conferinta a reprezentat nu doar o celebrare a inovatiei, ci si un angajament ferm fata de performanta, colaborare si viitorul medicinei in Romania. (I.P.)
Sursa: ziuadevest.ro