Etapa finala a celei de-a XVIII-a editii a Concursului National iTEC, organizata de Liga AC (Liga Studentilor din Facultatea de Automatica si Calculatoare a Universitatii Politehnica Timisoara), in parteneriat cu Facultatea de Automatica si Calculatoare a UPT, a fost una extrem de solicitanta pentru elevii si studentii participanti, pasionati de domeniul IT.
Acestia au avut de trecut atat probe scurte (Algoritmica), cat si probe lungi, de 40 de ore, de tip hackaton (Game Development, Cybersecurity, Embedded Development, Web Development si AI Development). Probele lungi s-au desfasurat, in premiera, la Biblioteca UPT, care a dovedit, cu aceasta ocazie, ca nu mai este un spatiu al trecutului, cu carti prafuite, ci unul al viitorului, modern, care tine pasul cu tehnologia.
Pe durata concursului, participantii au parte de activitati recreative, pentru mentinerea energiei echipelor si a unei atmosfere pozitive pe durata evenimentului. Totodata, vor avea loc ateliere care sa ii ajute sa-si duca la capat proiectele din cadrul competitiei.
Dupa cum a subliniat si rectorul Universitatii Politehnica Timisoara, conf. univ. dr. ing. Florin Dragan, in deschiderea evenimentului, astfel de evenimente, care atrag an de an sute de elevi si studenti din toata tara sunt de bun augur pentru UPT, fiind o dovada a atractivitatii UPT in randul tinerilor, majoritatea dintre ei ajungand studenti ai universitatii.
Din acest an, iTEC a fost integrat si in Calendarul Proiectelor Educative si Extrascolare Judetene Timis, ocupand pozitia 13 in clasament, fapt evidentiat si de Cosmin Hogea, inspector scolar general adjunct al ISJ Timis, care a mentionat si buna colaborare stabilita cu Liga AC in ultimii ani si a laudat organizatorii pentru implicarea si daruirea acestora in organizarea evenimentului.
Conf.univ.dr.ing. Ovidiu Banias, prodecan al Facultatii de Automatica si Calculatoare din cadrul UPT, a precizat ca iTEC se aliniaza si cu strategia facultatii, de a fi aproape si de a sustine elevii si studentii cu performante deosebite, fiind constituite chiar grupe de performanta in cadrul studiilor de licenta.
Companiile prezente la eveniment, care sustin iTEC in mod traditional, le-au oferit participantilor un cadru perfect de invatare si punere in aplicare a cunostintelor prin atelierele organizate, iar la final au acordat premii celor mai buni.
Premiantii editiei 2025 sunt urmatorii:
Algoritmica studenti – Locul 1 – Darius Osadici; Locul 2 – Benczik Roberto-Patrik; Locul 3 – Florin David Rafiliu.
Algoritmica elevi, etapa 1 – Locul 1 – David Georgescu; Locul 2 – Roman Maruseac; Locul 3 – Rares Poenar.
Algoritmica elevi, etapa 2 – Locul 1 – Eric Mestereaga; Locul 2 – David Georgescu; Locul 3 – Darius Chifor.
Web Development incepatori (crearea unui site de fashion de tip magazin online) – Locul 1 – Square Encirclemed (Tudor Oprea, Cosmin Murariu, Sergiu Sava); Locul 2 – Hook&Code (Madalin Ghilezan, Alexandru Octavian Ghenciu); Locul 3 – Szczesny Believers (Eve Tudureanu, Darius Hoalba, Eugen Miclea).
Web Development avansati (crearea unui site pentru sesiuni de invatare pentru studenti) – Locul 1 – Salahorii (Razvan Barbu, Daniel Hnatiuc, Sebastian Hnatiuc); Locul 2 – EREG (Luca Ludosanu, Dragos Rosu); Locul 3 – Dumnezeu e cu noi (David Danciu, Muntianu Cristian, Casian Oprea).
Cybersecurity (rezolvarea diferitelor taskuri din domeniul securitatii cibernetice) – Locul 1 – UVT-CTF (Elias Bota, Paul Valase); Locul 2 – ControluDeCalitate (Cristea Darius, Nichita Busuioc, Andrei Alexandru Deaconescu); Locul 3 – Copiii Crypto (Tania Titiriga, Andra Bimbirica, Dragota Mark).
AI Development (un sistem bazat pe inteligenta artificiala pentru a analiza datele pacientilor, prezicerea rezultatelor si oferirea de recomandari de tratament) – Locul 1 – AI Boys (Alexandru Dumitru, Thomas Lazar); Locul 2 – Willteci (Vlad Tomici); Locul 3 – AIgeeks (Razvan Pasaran, Stana Andrei).
Embedded Development (un robotel ce parcurge un labirint de la A la Z) – Locul 1 – Andi (Andrei Voic, Diana Trif); Locul 2 – Meeral (Cristian Pintea, Darius Calaianu, Bogdan Pandele); Locul 3 – GCC-Piromani-Reborn (Robert-Constantin Uibar, Christian Micea, Dragos-Gabriel Matu).
Game development (dezvoltarea unui joc video pe tema libertatii si bazat pe o poveste) – Locul 1 – Heaps don’t lie (Oana Ban, Alexandru Carpinisan, Roxana Keller); Locul 2 – Unitii (Alexandru Pop, Andrei Onita, Nistor Ionut); Locul 3 – Big Chicken (Ayan Bar, Andrei Branc, Dennis Harcu).
(Universitatea Politehnica Timisoara, Lucian Ronkov)