Peste 1000 de elevi, la Targul Educatiei Duale de la Universitatea Politehnica Timisoara

Peste 1000 de elevi au venit vineri, 11 aprilie 2025, la Centrul de Conferinte al Universitatii Politehnica Timisoara, unde s-a desfasurat Targul Educatiei Duale “Invatamant dual pentru profesionistii de maine”, organizat de Consortiul Regional pentru Invatamant Dual VEST, prin liderul de proiect Universitatea Politehnica Timisoara, si Primaria Municipiului Timisoara, in parteneriat cu Comitetul Local de Dezvoltare a Parteneriatului Social, format din autoritatile publice locale, operatori economici, unitati de invatamant. A fost o oportunitate unica pentru elevi de a descoperi avantajele invatamantului dual si perspectivele de cariera oferite de acesta.

La Targul educatiei duale au participat companii de renume – Continental, Hamilton, Smithfield Romania, AHK Romania – Camera de Comert Romano-Germana, Draxlmaier, Coca-Cola, Valeo, Centum, Momax si Aquatim – care au prezentat ofertele educationale la standuri dedicate, alaturi de liceele cu care au dezvoltat parteneriate: Liceul Tehnologic Energetic „Regele Ferdinand I”, Colegiul Tehnic „Emanuil Ungureanu” Timisoara, Liceul Tehnologic „Electrotimis” Timisoara, Liceul Tehnologic de Vest Timisoara, Liceul Tehnologic Transporturi Auto Timisoara, Liceul Tehnologic Azur Timisoara.

In deschiderea evenimentului, secretarul de stat din Ministerul Educatiei si Cercetarii Gigel Paraschiv, a intervenit online, exprimandu-si satisfactia pentru modul in care institutiile si unitatile de invatamant ai inteles importanta invatamantului dual, dovada fiind faptul ca, daca in actualul an de invatamant au existat 5 universitati care ofera 18 programe de studii in sistem dual, din toamna va creste atat numarul institutiilor, cat si oferta de programe.

De asemenea, secretarul de stat din MEC a subliniat rolul practicii in formarea de abilitati si competente cerute pe piata muncii, exprimandu-si si convingerea ca proiectul Consortiului Regional pentru Invatamantul Dual Vest Timisoara, coordonat de UPT, va fi finalizat cu succes.

Tot in deschiderea evenimentului, rectorul Universitatii Politehnica Timisoara, conf.univ.dr.ing. Florin Dragan, a reamintit faptul ca Timisoara a fost si a ramas un oras al tehnologiei, acesta fiind si motivul pentru care prima institutie de invatamant superior a fost Politehnica. Si chiar daca formeaza ingineri pentru companii nu doar din Timisoara ci si la nivel regional, national si chiar international, in industrie e nevoie si de specialisti la nivel de liceu, de operatori de productie, pentru care invatamantul dual este cea mai potrivita alegere. Ulterior studiile pot fi completate, iar UPT a fost prima universitate care a lansat un program de licenta in sistem dual, iar in prezent a facut toate demersurile pentru demararea unui masterat interdisciplinar in sistem dual.

Viceprimarul Ruben Latcau a subliniat faptul ca Timisoara s-a dezvoltat industrial, dar si tehnologic, cu o componenta puternica de cercetare-inovare, fiind in prezent intr-un proces de transformare, de digitalizare, automatizare, in care inteligenta artificiala e tot mai prezenta, dar e nevoie si de operatori si este necesar sa ne asiguram ca ne putem adapta astfel incat sa raspundem nevoilor viitorului.

Cosmin Hogea, inspector scolar general adjunct al ISJ Timis, a amintit importanta colaborarii intre autoritatile publice, institutii, licee si companii in sustinerea rutei de invatamant dual, subliniind si importanta promovarii invatamantului profesional si tehnic in randul elevilor si al parintilor.

Liceele prezente la Targul Educatiei Duale au mentionat cresterea numarului de elevi inscrisi in acest sistem din 2012, anul in care a fost infiintata prima clasa in sistem dual din judetul Timis, cu 17 elevi.

Evenimentul face parte din proiectul „Ruta integrata completa pentru invatamantul dual in regiunea de Vest prin dezvoltarea si operationalizarea Consortiului Regional pentru Invatamantul Dual Vest Timisoara”, finantat prin Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR), lider de proiect Universitatea Politehnica Timisoara, parteneri: Universitatea de Vest din Timisoara, Universitatea de Stiintele Vietii „Regele Mihai I” din Timisoara, U.A.T. Municipiul Timisoara, Inspectoratul Scolar Judetean Timis, Hands Across Romania, sapte licee timisorene, 16 firme si trei asociatii ale mediului de afaceri.

Obiectivul proiectului este ca prin Consortiului Regional pentru Invatamant Dual VEST Timisoara sa contribuie la dezvoltarea invatamantului dual, cu rute complete, pentru calificari cerute pe piata muncii si centru de expertiza pentru implementarea reformelor nationale din domeniul educatiei si formarii profesionale prin invatamantul dual. (Universitatea Politehnica Timisoara, Lucian Ronkov)

 

Leave a Reply