Premierul Marcel Ciolacu a anuntat, ieri, ca liderii coalitiei de guvernare au depus la Parlament proiectul de lege privind eliminarea pensiilor speciale pentru magistrati. Prim-ministrul a spus ca Romania nu isi poate permite sa piarda 230 de milioane de euro din PNRR, fonduri care sunt conditionate de indeplinirea reformei pensiilor speciale ceruta de Comisia Europeana, relateaza Agerpres.
„Romania nu isi poate permite sa piarda 230 de milioane de euro din PNRR! De aceea, astazi, la initiativa liderului informal al Coalitiei, Crin Antonescu, am depus la Parlament, impreuna cu Catalin Predoiu, Kelemen Hunor si Varujan Pambuccian, un proiect de modificare a Legii pensiilor speciale”, a scris Marcel Ciolacu pe Facebook.
Premierul a adaugat ca acest proiect are ca scop corectarea inechitatilor dintre pensionari, atat din perspectiva contributivitatii, cât si a vârstei de pensionare.
„Sunt increzator ca presedintele Crin Antonescu va promulga aceasta lege, care raspunde uneia dintre cele mai mari nemultumiri din societatea româneasca. România are nevoie de un presedinte mediator, un om al dialogului, un presedinte care sa construiasca o punte intre stat si cetateni”, a mai scris prim-ministrul.
Crin Antonescu a spus, luni, ca el a solicitat liderilor Coalitiei sa vina cu acest proiect de lege.
Proiectul de lege va fi dezbatut in procedura de urgenta
Propunerea legislativa pentru modificarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu va fi dezbatuta in procedura de urgenta, a decis, marti, Biroul permanent al Camerei Deputatilor. Termenul de depunere a amendamentelor este de 15 aprilie, iar termenul pentru raport – 23 aprilie.
Camera Deputatilor este prima camera sesizata, forul decizional fiind Senatul.
Actul normativ propus prevede ca, incepând cu data de 1 ianuarie 2026, judecatorii, procurorii, judecatorii de la Curtea Constitutionala, magistratii-asistenti de la Inalta Curte de Casatie si Justitie si de la CCR, precum si personalul de specialitate juridica se pot pensiona si pot beneficia de pensia de serviciu daca indeplinesc conditia de vechime de minimum 25 de ani realizata numai in aceste functii, precum si conditia de vârsta de cel putin 48 de ani.
De asemenea, proiectul de lege mai prevede sa se atinga esalonat vârsta de 65 ani la pensionare pentru magistrati in 2045. (Mara Ion)