FINAL de mandat! Chestorul Dan Halchin, demis din functia de director al Administratie Nationale a Penitenciarelor / “Voi relua functia de director la Arad”

Chestorul Dan Halchin, directorul Administratiei Nationale a Penitenciarelor a fost inlocuit din functie. Anuntul a fost facut public chiar de Dan Halchin, seful ANP, intr-o postare pe Facebook. Inlocuitorul sau nu a fost anuntat inca de Ministerul de Interne. Halchin se va intoarce la Arad, ca director, unde-si va aduce contributia, dupa cum spune, in ultima etapa a carierei.

Halchin a facut un scurt raport de activitate al ultimilor 4 ani, in care sustine ca institutia pe care a condus-o arata mai bine decat atunci cand a preluat-o. Mai deschis spre nou si comunitate, mai putin birocratic, cu echipe locale mai inchegate, afirma el.

Pe de alta parte, Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor (FSANP) considera ca decizia ministrului Justitiei, Radu Marinescu, de a pune capat mandatului lui Dan Halchin este nu doar binevenita, ci necesara pentru salvarea unui sistem distrus din interior. Sindicalistii considera ca anuntul patetic al lui Halchin, postat pe Facebook, nu sterge bilantul unui mandat caracterizat prin coruptie, inscenari, impostura si dispret total fata de lege, institutie si angajati.

Iata mesajul aradeanului care, timp de 4 ani, s-a aflat la conducerea penitenciarelor din Romania:

“Aprilie 2021 – Aprilie 2025. FINAL DE MANDAT

Am avut o calatorie exceptionala, indeplinind o functie cu adevarat deosebita – director general ANP. Multe rezultate, oameni cu bun simt, o experienta pe care putini au privilegiul sa o incerce.

Voi relua curand functia de director la Arad, unde imi voi aduce contributia in ultima etapa a carierei, al carei contor a depasit deja 25 de ani.

Realizari notabile: 5000 de locuri noi pentru detinuti si doua noi penitenciare incepute (cat in ultimii 25 de ani la un loc), 3 milioane de hartii/an eliminate prin digitalizare, 3500 de politisti incadrati, salarizare de top pentru politia penitenciara in sistemul de aparare, reputatie institutionala internationala, mai putine evadari, mai multe permisii pentru detinuti, mai putine ultraje, de 10 ori mai multi bani pentru investitii si fara colegi tarati prin procese inutile sau imputari de sume din motive idealiste.

Evident sistemul arata mai bine decat atunci cand l-am preluat. Mai deschis spre nou si comunitate, mai putin birocratic, cu echipe locale mai inchegate.

Multumesc sotiei Delia pentru sacrificiul la care a participat si colectivului ANP, directorilor de unitati, pentru seriozitatea si riscurile pe care si le-au asumat alaturi de mine (in interesul politistilor de penitenciare sau al detinutilor) cu dese explicatii pe la controalele de multe ori de tip „nod in papura”.

A fost dificil?

Dincolo de munca propriu-zisa, un director general trebuie sa aiba cunostinte din peste 10 domenii: leadership si management, 3-4 ramuri de drept, securitate, psihologic, finantare, programe europene, achizitii, logistica, resurse umane, mobilizare, medical, engleza, informatica, crima organizata/clanuri etc.

Totodata, un director general ANP trebuie sa aiba o rezilienta deosebita la calomnii, amenintari, procese in instanta, riscuri permanente generate de subfinantare, verificari de tot felul … determinate din partea unor detinuti, apartinatori, sindicate … parte din presa, ONG-uri, factorul politic, institutii de control etc.

Cu toate acestea, trebuie sa nu inchida ochii, sa nu bage sub pres, sa ia atitudine impotriva abuzului, coruptiei, hartuirii (15% din ofiterii de top management au fost inlaturati din aceste motive, desi parghiile avute la indemana sunt foarte restranse).

Am oprit la nivelul meu ca DG-ANP, capacitatea distructivc si influenta negativa a acestor factori, care macina nu numai sistemul penitenciar, ci si alte institutii, chiar societatea in ansamblu.

Ca exemplu, peste 300 de articole mincinoase in ultimele 6 luni doar in on-line de la sindicalisti-traficanti-nevrotici, asa-zisi ziaristi, detinuti/gulere-albe prin interpusi in media si social-media etc.

Cel mai important – necedand presiunii care, in functie de interes, tintea spre subordonati, am furnizat linistea necesara echipelor locale/ANP, pentru a lucra si a obtine rezultatele a caror insumare arata performantele de mai sus.

Ca mod de viata … cu sanatatea in stare foarte buna, rasfoind o carte dimineata, discret, cu atentia necesara pe unde am mers, la ce am spus si cu un anturaj restrans la maximum.

Regrets? I have a few. But then again, too few to mention.”

(Vlad Enciu)

Leave a Reply