Batalie crancena pentru Cotroceni. Sondajul Verifield, publicat luni, il indica pe Victor Ponta drept un posibil candidat in turul doi al alegerilor prezidentiale. Insa, va fi oare asa?
Conform acestui sondaj, prezentat de Nicusor Dan, George Simion se afla pe primul loc in cursa prezidentiala, cu 35%, urmat de Victor Ponta (21,2%), Nicusor Dan (20,8%) si Crin Antonescu (16,4%).
Totusi, un alt sondaj realizat de ARA Public Opinion, la comanda Antena 3 CNN, prezinta un clasament diferit.
Potrivit acestuia, George Simion se mentine pe primul loc, dar cu un scor mai mic, de 27%, urmat de Crin Antonescu (24%). Pe locul trei se situeaza Nicusor Dan (18%), iar pe patru, candidata USR, Elena Lasconi (12%).
Este evident ca George Simion are sanse foarte mari sa ajunga in turul doi. Simion beneficiaza de un sprijin puternic din partea votantilor care pun accent pe suveranitate, valori traditionale si o schimbare radicala a clasei politice.
In timp ce Crin Antonescu este perceput ca un posibil „salvator” al dreptei, Ponta incearca sa isi recastige locul pe scena politica, dupa pierderea alegerilor prezidentiale din 2014 si plecarea sa din PSD.
Cu toate acestea, o eventuala retragere a Elenei Lasconi in favoarea lui Nicusor Dan ar putea schimba dinamica alegerilor, punandu-i in dificultate pe Crin Antonescu si Victor Ponta si inversand tendintele actuale.
Ce este drept, Elena Lasconi, a pierdut din vizibilitate comparativ cu alegerile prezidentiale care au avut loc anul precedent, dar cu toate acestea, participarea ei la prezidentiale are un scop strategic.
Recent, Nicusor Dan a sugerat ca ar fi dispus sa negocieze cu alti candidati pro-europeni, precum Crin Antonescu sau Elena Lasconi, pentru a evita o finala intre Simion si Victor Ponta.
„Pana acum o saptamana, lucrurile pareau clare, adica toate sondajele aratau ca in turul 2 intra Simion, iar celalalta persoana eram fie eu, fie Crin Antonescu. Am vazut insa un sondaj telefonic acum, care spune ca ipoteza pentru o finala Simion-Ponta este reala, nu una ipotetica”, a spus Nicusor Dan.
Rasturnare de situatie
Candidata Elena Laconi a declarat public faptul ca refuza orice negociere in ceea ce priveste retragerea sa din cursa prezidentiala, considerand ca reprezinta o lipsa de respect fata de alegatori.
Ea l-a acuzat pe Nicusor Dan ca a facut declaratii false si l-a criticat pe Antonescu pentru inactivitatea politica din ultimii zece ani.
Totodata, lidera USR a sustinut ca anul trecut a fost supusa unor presiuni indirecte din partea PNL pentru a renunta la candidatura sa. Printre cei care ar fi incercat sa intervina s-ar fi numarat si fostul ambasador al SUA in Romania, Adrian Zuckerman. Desi i s-a propus o intalnire cu acesta si cu Nicolae Ciuca, Lasconi a refuzat, precizand ca nu a avut niciodata vreo discutie cu Zuckerman.
Aceasta a mai criticat si aliantele politice ale lui Nicusor Dan dupa ce a obtinut un nou mandat la Primaria Capitalei, acuzandu-l ca si-a concentrat sprijinul politic asupra lui Nicolae Ciuca, nu asupra USR.
Care este urmatoarea etapa?
Declaratiile recente ale lui Nicusor Dan cu privire la finala alegerilor prezidentiale, in care ii vede pe Victor Ponta si George Simion ca principali competitori, au atras atentia asupra modului in care primarul Capitalei isi mobilizeaza sustinatorii.
Este o tactica pe care a folosit-o si in trecut: prezentarea unui scenariu politic sumbru pentru a-si motiva electoratul. Dar este Victor Ponta perceput drept o amenintare reala?
Fostul premier incearca sa isi consolideze din nou pozitia in politica romaneasca si insista asupra mostenirii sale economice.
Ponta a mers si mai departe: „Multi oameni de afaceri mi-au spus ca am fost cel mai liberal prim-ministru” , a spus acesta intr-un interviu, acordat Andreei Esca la Pro TV.
Inaintea primului tur al alegerilor, strategia lui Ponta pare sa fie clara: conturarea imaginii de lider economic si administrator eficient, in incercarea de a atrage cat mai multe voturi.
Scenariu cu doi suveranisti in turul 2
Cel mai rau scenariu pentru Romania ar fi o finala electorala intre Victor Ponta si George Simion.
Este importanta mentinerea unei balante intre candidati pentru a distribui variante pliabile in functie de ideologiile pe care votantii le au.
Un tur final electoral cu optiuni extreme poate fi un scenariu riscant pentru Romania, iar mentinerea unui echilibru intre candidati ar mentine democratia tarii. (Laura Ilioiu)