Un spectacol de teatru pus in scena de actorii Teatrului National ,,I.L. Caragiale” din Bucuresti a fost aspru criticat pe retele sociale, din cauza unor imagini, devenite virale pe Internet, care atenteaza la simbolurile religioase.
Piesa de teatru „Proorocul Ilie” de la Teatrul National din Bucuresti a scos in prim-plan conflictul dintre libertatea de expresie artistica si sensibilitatile religioase, starnind controverse aprinse.
Productia a fost puternic criticata de Dan Negru pe retelele lui sociale, iar Mihai Bendeac a „sarit” cu o replica aspra la cele declarate de prezentatorul de televiziune.
Dan Negru a vorbit despre faptul ca acest spectacol a promovat denaturarea valorilor religioase, fiind de parere ca este o lipsa de respect fata de credinta crestina.
„Statul nu ar trebui sa-i invrajbeasca pe oameni! Dar o face! N-am vazut piesa de teatru de la TNB, cea in care religia este batjocorita; am vazut doar imagini cu actori dansand lasciv, pe cruce. Treaba lor… Treaba statului insa e sa nu finanteze vrajba! Si totusi, asta a facut, platind pentru aceasta piesa, pentru ca cea mai mare parte a bugetului Teatrului National vine din bani publici”, este o parte din mesajul lui Dan Negru.
Mihai Bendeac a raspuns rapid valului de critici, reactionand si la declaratiile facute de Dan Negru in mediul online.
„Domnu Danut, de ceva vreme, cu «nevinovatele» lui pilde «cultural-educationalo-istorice», isi devoaleaza noua lui veche pasiune: Mama Rusie. Insa un om cultivat precum dumnealui ar trebui sa cunoasca macar vag istoria artelor. Astfel ar intelege ca libertatea este esenta tuturor valorilor. Arta proletcultista, de pilda, a transformat creatorii in mestesugari. Pe langa abordarea subiectului in cheia manipulator-filorusa, domnul Danut, acest Suzana Gadea, acest Dumitru Popescu Dumnezeu cu bretele, probabil ca nu a vazut spectacolul. Sau, daca l-a vazut, nu are capacitatea intelectuala de a intelege ca actorii/realizatorii lui sunt, la randu-le, crestini. Dar ca TREBUIE, in contextul in care in campaniile electorale si acest jegos ocean nationalist-extremist au acaparat religia in tonuri sumbre si fasciste, sa aratam cu degetul fariseismul. Am ajuns in punctul in care iti vine greata cand vezi drapelul Romaniei. Au fost confiscati termeni precum «tara», «Dumnezeu»… Actrita care se freaca de cruce ii interpreteaza pe cei ca… nu dau nume. Nu este un atac la ortodoxie. Nu este un atac la credinta. Este un atac la cei care se folosesc de asta, care inteleg prin asta sa semene ura, lipsa de intelegere, distrugere. Domnu Danut, ce sa zic… Slava!”, a scris Mihai Bendeac.
Numeroase voci au cerut sanctionarea Teatrului National si schimbari la nivelul conducerii, considerand ca piesa depaseste limitele libertatii artistice.
Patriarhia Romana a reactionat la modul in care acestea au fost utilizate in spectacolul „Proorocul Ilie”, considerandu-l inadecvat. De asemenea, reprezentantii institutiei au vorbit despre importanta mentinerii dimensiunii sacre a simbolurilor religioase in cadrul manifestarilor culturale.
”Orice manifestare culturala este benefica si educativa in masura in care respecta, fara a deforma, simtul sacrului. Folosirea simbolurilor religioase in mod inadecvat, fara a pretui intelesul lor liturgic si mostenirea lor spirituala pentru istoria si cultura universala, nu poate reprezenta o valorificare crestina a acestora”, se arata intr-un punct de vedere transmis de Biroul de presa al Patriarhiei Romane.
Cu toate acestea, conducerea Teatrului National a raspuns criticilor, sustinand ca spectacolul „Proorocul Ilie” nu urmareste sa aduca atingere credintei sau sa batjocoreasca simbolurile religioase.
Potrivit reprezentantilor institutiei, piesa isi propune sa provoace o reflectie asupra modului in care credinta poate fi influentata de factori politici si culturali extremi. Intr-un comunicat oficial, Teatrul National a precizat ca imaginile care au circulat pe retelele de socializare au fost scoase din context si ca mesajul real al productiei este unul centrat pe dialog si toleranta.
„Proorocul Ilie” nu isi propune sa aduca vreo ofensa credintei crestine sau oricarei alte convingeri religioase: „Dimpotriva, montarea este o reflectie asupra credintei, asupra fragilitatii convingerilor umane si asupra pericolelor extremismului de orice fel. Este un demers artistic care incurajeaza toleranta, dialogul si o intelegere mai profunda a complexitatii spiritului uman”, au explicat acestia. (Laura Iloiu)
FOTO: Cristian Niculescu