Evenimentul, organizat de Directia de Asistenta Sociala a Municipiului Timisoara in parteneriat cu Centrul de Proiecte, aduce in prim-plan lucrarile realizate de Ferencziné Török Anikó, pedagog si mama a unui copil cu autism, prezinta o perspectiva profunda si emotionanta asupra lumii copiilor cu autism, oferind o fereastra spre intelegere, acceptare si empatie.
Fotografiile expuse sunt mai mult decat simple imagini – ele sunt marturii ale unei lumi care, de multe ori, ramane invizibila pentru cei din afara. Prin obiectivul aparatului de fotografiat, autoarea surprinde momente de vulnerabilitate, dar si de bucurie, gesturi aparent banale, dar care, in realitate, spun povesti despre provocarile si frumusetea de a creste un copil cu autism.
De asemenea, evenimentul este si o expresie a colaborarii dintre comunitatile din Timisoara si Szeged, consolidand legatura dintre cele doua orase printr-un mesaj comun de solidaritate si incluziune.
,,Impactul pe care l-a avut asupra noastra Anikó, prezentandu-ne fiecare fotografie, explicandu-ne si povestindu-ne ce a simtit atunci cand le-a realizat, a fost extrem de puternic. A fost atat de profund, incat si-a dorit neaparat sa fie prezenta la conferinta de inchidere a proiectului Care4You din Timisoara, unde a expus aceste fotografii specialistilor. De asemenea, a insistat sa revina in Timisoara cu ocazia Zilei Internationale a Constientizarii Autismului”, a spus Emese Esztero, directoarea Directiei de Asistenta Sociala a Municipiului Timisoara.
La deschiderea expozitiei a fost prezenta Ferencziné Török Anikó, autoarea fotografiilor, pentru a vorbi despre cum a inceput totul, dar si cum este viata de mama cu un copil cu autism.
,, Expozitia a fost realizata initial ca o lucrare de examen pentru un curs de fotografie. Dupa finalizarea acestui proiect, in iulie 2019, am inceput un nou demers. A fost primul proiect in care am incercat sa surprind si sa transmit prin imagini realitatea vietii cu autism. Acest material este foarte important pentru mine – un fel de jurnal personal. Daca macar o persoana, prin aceasta expozitie, incepe sa inteleaga mai bine ce inseamna sa traiesti cu autism sau sa fii alaturi de cineva care are autism, atunci ma consider pe deplin multumita. Daca reusesc sa deschid ochii si sa sensibilizez chiar si o singura persoana cu privire la autism, consider ca mi-am atins scopul”, a transmis aceasta.
Tot in cadrul evenimentul a participat si mama unui copil cu autism in varsta de 14 ani. Aceasta a impartasit publicului experientele pe care le traieste alaturi de fiul sau.
„Sa va spun ce consider eu important… Saptamana trecuta, Paul a implinit 14 ani si a trebuit sa-i facem buletin. Ceea ce m-a impresionat profund in societatea noastra a fost amabilitatea celor de la serviciul de eliberare a buletinelor. Au stiut sa se poarte intr-un mod cald, intelegator, fara presiune – atat fata de noi, ca parinti, cat si fata de Paul, care are o inteligenta aparte si multa rabdare pentru detalii.
Ce pot sa va spun despre aceasta calatorie in lumea autismului este ca inceputul este dificil. Insa, odata ce intelegi ca te poti baza pe sprijinul potrivit, lucrurile devin mai clare si mai gestionabile, fara emotii coplesitoare.Fara rabdare si perseverenta constanta, nu te poti deschide cu adevarat. Initial, am incercat sa gestionam totul doar in mediul familial, atat din motive practice, cat si financiare, dar si dintr-o dorinta de a fi sinceri cu noi insine, emotional vorbind”, a declarat aceasta.
Mama baiatului a vorbit si despre lipsa unui centru de zi sau rezidential pentru copiii cu nevoi speciale in judet, comparativ cu alte orase. Aceasta transmite autoritatilor sa investeasca in astfel de servicii, spunand ca parintii care lucreaza nu pot fi ingrijitori permanenti, mai ales ca sprijinul actual se opreste la 18 ani, fara solutii pentru viitor.
Ea a mai atras atentia asupra ratei ridicate a autismului in Romania (1 la 14, comparativ cu 1 la 100 in Suedia) si critica lipsa de pregatire a sistemului de asistenta sociala
“Eu sunt un exemplu viu al acestei incluziuni, ca parinte, si pot sa va spun ca, din pacate, in unele scoli din Timisoara, metodele de predare sunt inca deficitare. Se intampla ca un profesor sa iti spuna direct, privindu-te in ochi: „Copilul tau are sase saptamani sa demonstreze ca se poate integra aici”.
Da, asta se intampla in Timisoara, in zilele noastre – nu in trecutul intunecat al istoriei. Sunt aici sa va spun ca incluziunea nu este doar un cuvant frumos, ci un efort continuu, o lupta zilnica si o dovada de determinare. Sunt convinsa ca Paul, baietelul meu, are un dar imens si merita aceleasi sanse ca orice alt copil”, a declarat aceasta.
Aceasta expozitie este o invitatie la empatie si acceptare. Publicul este provocat sa priveasca dincolo de etichete si sa inteleaga faptul ca fiecare copil merita sa fie vazut si sprijinit.
Lucrarile pot fi vizionate in doua spatii din Timisoara:
- 2 – 7 aprilie – la Centrul de Proiecte (str. Vasile Alecsandri nr. 1)
8 – 13 aprilie – la Galeria 5 (str. Vasile Alecsandri nr. 1)
Expozitia este deschisa publicului zilnic, intre orele 11 – 18, iar accesul este gratuit.
(Laura Ilioiu)