Timisoara, buget de 2,65 miliarde lei pentru 2025: investitii masive in infrastructura, educatie si tehnologie

Membrii Consiliului Local Timisoara au organizat o sedinta ordinara marti, 1 aprilie, prin videoconferinta. Pe agenda intalnirii s-au aflat mai multe proiecte de interes pentru comunitate, printre care aprobarea bugetului local pentru anul 2025, extinderea retelei de apa, canalizare si reamenajarea unor zone din oras.

Primarul Dominic Fritz a prezentat bugetul orasului, spunand ca este echilibrat, cu jumatate din fonduri destinate functionarii serviciilor publice si cealalta jumatate alocata dezvoltarii.

Printre proiectele prioritare se numara continuarea lucrarilor la Stadionul din Timisoara si Pasajul Solventul, modernizarea scolilor si implementarea proiectelor europene in derulare. Vor fi realizate lucrari pentru dezvoltarea campusului Lenau, modernizarea clinicii de balneologie si reabilitarea blocurilor.

Bugetul local pe 2025

Unul dintre cele mai importante puncte de pe ordinea de zi a fost aprobarea bugetului local al municipiului Timisoara pentru anul acesta. Consilierii locali ai Timisoarei au votat astazi bugetul pentru anul 2025, in valoare de 2,65 miliarde de lei.

Aproximativ 35% din fonduri vor fi directionate catre mobilitate, incluzand achizitia de mijloace de transport si investitii precum pasajele si podurile Solventul si Iuliu Maniu.

Infrastructura urbana

Printre proiectele majore care vor demara anul acesta se numara modernizarea urbana a zonei Traian si construirea Salii Polivalente de pe strada Podeanu.

Un alt subiect dezbatut in cadrul sedintei a fost preluarea in domeniul public a unor lucrari de extindere a retelei de apa si canalizare in zona Calea Torontalului.

Consilierul local Anda Lapadatu a propus in sedinta reamenajarea parcului Bucovina, situat pe strada Soroca.

,,Cred ca un oras ca Timisoara trebuie sa ofere spatii de joaca moderne, sigure si prietenoase, care sa incurajeze copiii sa iasa afara si sa se bucure de copilarie. De asemenea, in parc exista si o corabie din lemn, un element cu potential simbolic care are nevoie de reconditionare. Este o investitie mica, dar care va avea un impact mare”, a precizat aceasta.

Alin Calin Batrin, tot consilier local, a prezentat un proiect care consta in construirea unui grup de lucru care sa reuneasca reprezentantii administratiei locale ale Universitatilor, Institutiilor de cercetare ale orasului si ale companiilor de IT timisorene. Obiectivul principal este de a face din Timisoara un Hub de experienta in Quantum Computing.

,,Vreau sa va reamintesc ca tehnologiile cuantice nu mai sunt viitorul, ci prezentul, iar in contextul in care un numar important de directii in dezvoltarea IT care se regasesc in Timisoara se afla intr-o pierdere de potential. De asemenea, este foarte important sa pastram la Timisoara o resursa umana bine pregatita in domeniul IT”, a spus acesta.

In sectorul sanatatii, se aloca 26 de milioane de lei pentru echiparea unitatilor spitalicesti.

Fondurile destinate functionarii, in valoare de 1,3 miliarde de lei, vor acoperi servicii precum transportul public, iluminatul stradal, salubritatea, intretinerea spatiilor verzi, siguranta publica, asistenta sociala, precum si activitatile culturale si sportive.

De asemenea, bugetul prevede 90 de milioane de lei pentru modernizarea strazilor si trotuarelor, iar 85 de milioane de lei sunt destinate lucrarilor de reparatie in unitatile de invatamant prescolar si scolar.

Totodata, s-a discutat reamenajarea Bulevardului Ioan Dragalina, pe tronsonul cuprins intre numerele 40-42, proiect considerat de utilitate publica. (Laura Ilioiu)

Foto: arhiva

Leave a Reply