Universitatea Politehnica Timisoara lanseaza proiectul “Edu-UPT: Educatie fara bariere: Universitate, Progres, Transformare”, pentru sprijinirea tinerilor din medii vulnerabile

Universitatea Politehnica Timisoara  in parteneriat cu Inspectoratul Scolar Judetean Hunedoara (ISJ-HD) si Asociatia DANKE, implementeaza proiectul „Educatie fara bariere: Universitate, Progres, Transformare (Edu-UPT)”, finantat prin Programul Educatie si Ocupare (PEO) 2021–2027.

Proiectul vizeaza cresterea accesului, a participarii si a performantei academice pentru 352 de elevi si studenti din medii defavorizate, inclusiv din randul persoanelor de etnie roma. Scopul este sprijinirea tranzitiei catre invatamantul superior, reducerea abandonului universitar si facilitarea accesului echitabil la educatie.

Pentru elevii din clasele a XI-a si a XII-a, proiectul ofera sesiuni de consiliere, programe remediale, subventii, activitati de orientare profesionala si campanii de prevenire a consumului de substante ilegale. Aceste interventii contribuie la reducerea riscului de abandon scolar si la cresterea sanselor de promovare a examenului de bacalaureat.

Studentii proveniti din medii vulnerabile vor beneficia de monitorizare continua, servicii de mentorat si tutoriat, ateliere de dezvoltare a competentelor academice si vocationale, sprijin financiar, precum si cursuri dedicate strategiilor eficiente de invatare. Totodata, sunt prevazute campanii de informare privind riscurile consumului de alcool si droguri.

Pentru studentii cu dizabilitati, proiectul presupune masuri concrete de accesibilizare fizica si digitala, utilizarea tehnologiilor asistive si servicii de consiliere personalizate. De asemenea, platformele digitale pentru admitere si inscriere la facultate vor fi modernizate, facilitand un proces mai simplu si mai incluziv.

In total, 190 de elevi si 162 de studenti vor beneficia de consiliere, activitati remediale, burse si vouchere de hrana. Totodata, Universitatea Politehnica Timisoara va implementa solutii durabile de accesibilizare pentru studentii cu dizabilitati. Prin acest demers, UPT isi reconfirma angajamentul fata de un invatamant superior echitabil, incluziv si accesibil tuturor tinerilor, contribuind activ la reducerea barierelor educationale.

Date generale ale proiectului „Edu-UPT: Educatie fara bariere: Universitate, Progres, Transformare”

Cod apel: PEO/291/PEO_P6/OP4/ESO4.6/PEO_A40

Cod SMIS: 323428

Beneficiar: Universitatea Politehnica Timisoara

Parteneri: Inspectoratul Scolar Judetean Hunedoara, Asociatia DANKE

Perioada de implementare: 1 februarie 2025 – 31 decembrie 2027

Valoarea totala a proiectului: 7.945.134,59 RON

Universitatea Politehnica Timisoara: 4.140.425,47 RON

Inspectoratul Scolar Judetean Hunedoara: 1.818.091,92 RON

Asociatia DANKE: 1.986.617,20 RON

 

Date de contact

UNIVERSITATEA POLITEHNICA TIMISOARA

Gabriela-Alina DUMITREL  – Manager de proiect

Email: alina.dumitrel@upt.ro

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Universitatea Politehnica Timisoara (www.upt.ro), cea mai veche institutie de invatamant superior din vestul tarii, a fost infiintata prin Decretul Regal semnat de Regele Ferdinand la 11 noiembrie 1920. Universitate de cercetare avansata si educatie, UPT este astazi una dintre scolile romanesti cu traditie, recunoscuta in plan national si international, atat prin activitatea generatiilor de cadre didactice si cea a unor academicieni prestigiosi, cat si prin cei peste 140.000 de absolventi care au dus renumele acesteia peste tot in lume. Avand si o baza materiala de invidiat, cele 10 facultati ale universitatii asigura programe de studii pentru aproximativ 13.500 studenti.

Dimensiunea internationala a Universitatii Politehnica Timisoara este evidentiata si prin faptul ca este parte a consortiului european de universitati E³UDRES² – Engaged and Entrepreneurial European University as Driver for European Smart and Sustainable Regions, initiativa sprijinita de Comisia Europeana prin programul Erasmus+. E³UDRES² reuneste universitati europene de top pentru a colabora in dezvoltarea regiunilor inteligente si sustenabile prin educatie inovatoare, cercetare aplicata si cooperare transdisciplinara. Mai multe informatii sunt disponibile pe site-ul oficial: https://www.eudres.eu/.

(Universitatea Politehnica Timisoara, Lucian Ronkov)

 

Leave a Reply