Astazi, Universitatea Politehnica Timisoara a avut onoarea de a-l primi pe Presedintele Romaniei, domnul Ilie Bolojan, intr-o vizita de suflet, marcata de emotie. Absolvent al Facultatii de Mecanica din cadrul UPT, Ilie Bolojan a declarat ca, ori de cate ori ajunge la Timisoara, isi doreste sa revina la Politehnica – locul care i-a definit parcursul profesional si care i-a format valorile de tanar student.
„Sunt, inainte de toate, inginer, iar Universitatea Politehnica Timisoara este universitatea mea de baza”, a declarat Presedintele, subliniind respectul profund pe care il poarta profesorilor si mediului academic care i-au conturat inceputurile.
In cadrul vizitei, Presedintele Ilie Bolojan s-a intalnit cu:
- Conf. univ. dr. ing. Florin Dragan, rectorul UPT
Conf. univ. dr. mat. Liviu-Ioan Cadariu-Brailoiu, presedintele Senatului UPT
Prof. univ. dr. ing. Sorin Musuroi, prorector UPT
Victoria Cociota, director de Comunicare si Imagine UPT
Discutiile au vizat rolul esential al universitatilor tehnice in dezvoltarea capitalului uman si necesitatea unei corelari mai stranse intre specializarile academice si cerintele reale ale pietei muncii. S-a subliniat ca adaptarea programelor de studii este esentiala pentru cresterea angajabilitatii in domeniile stiintei si tehnicii, unde cererea de specialisti este in continua crestere.
Totodata, Presedintele Ilie Bolojan a pledat pentru sustinerea invatamantului tehnic, subliniind ca acesta reprezinta o veritabila necesitate pentru economia nationala. Ingineria, a punctat acesta, este vitala intr-o etapa in care Romania are nevoie de dezvoltare sustenabila, bazata pe inovare, infrastructura si capacitate tehnologica interna.
In acest context, a fost evidentiata importanta sprijinirii educatiei in domeniile STEM (stiinta, tehnologie, inginerie si matematica), ca fundament pentru progresul economic si tehnologic. In prezent, la nivel european, procentul de absolventi care provin din aceste domenii este net inferior tarilor asiatice, ceea ce accentueaza nevoia unei politici educationale coerente si orientate spre viitor.
De asemenea, s-a discutat despre dezvoltarea continua a programelor de studii de invatamant dual si despre necesitatea adoptarii unor masuri concrete prin care acest sistem sa fie intarit, oferind tinerilor oportunitati reale de integrare profesionala, in paralel cu formarea academica. Universitatile tehnice, in colaborare cu mediul economic, pot deveni pilonii centrali ai acestei directii strategice pentru Romania.
Un alt subiect important abordat a fost pregatirea cadrelor didactice, atat din invatamantul preuniversitar, cat si universitar, in domeniul inteligentei artificiale. Intr-un context in care elevii si studentii folosesc tot mai frecvent tehnologiile AI in viata de zi cu zi, formarea continua a profesorilor devine esentiala pentru mentinerea relevantei procesului educational si pentru crearea unui cadru de invatare modern, adaptat noilor generatii.
In aceeasi linie de reforma, a fost subliniata nevoia de modernizare a sistemului educational si de actualizare a curriculei nationale, astfel incat aceasta sa fie aliniata cu realitatile si nevoile economice ale Romaniei.
„Ma bucur sa il avem din nou alaturi de noi pe domnul Ilie Bolojan, unul dintre primii laureati ai Galei Premiilor de Excelenta UPT, distins in 2021 cu premiul Alumnus UPT. Este un absolvent cu care ne mandrim si care a ramas profund conectat la realitatile si provocarile sistemului educational din Romania. Faptul ca, din pozitia de Presedinte, continua sa sustina invatamantul si dialogul cu mediul academic da un semnal puternic de normalitate, dar si de responsabilitate. Acest fapt demonstreaza ca functia prezidentiala poate fi conectata direct la nevoile reale ale societatii”, a declarat Florin Dragan, Rectorul Universitatii Politehnica Timisoara.
Vizita Presedintelui Romaniei la Universitatea Politehnica Timisoara a reconfirmat rolul esential al invatamantului tehnic superior in dezvoltarea sustenabila a Romaniei si importanta colaborarii stranse intre mediul academic si factorii de decizie. UPT ramane un partener activ in construirea unei economii bazate pe cunoastere, formand profesionistii de care Romania are nevoie pentru viitor.
Universitatea Politehnica Timisoara (www.upt.ro), cea mai veche institutie de invatamant superior din vestul tarii, a fost infiintata prin Decretul Regal semnat de Regele Ferdinand la 11 noiembrie 1920. Universitate de cercetare avansata si educatie, UPT este astazi una dintre scolile romanesti cu traditie, recunoscuta in plan national si international, atat prin activitatea generatiilor de cadre didactice si cea a unor academicieni prestigiosi, cat si prin cei peste 140.000 de absolventi care au dus renumele acesteia peste tot in lume. Avand si o baza materiala de invidiat, cele 10 facultati ale universitatii asigura programe de studii pentru aproximativ 13.500 studenti.
Dimensiunea internationala a Universitatii Politehnica Timisoara este evidentiata si prin faptul ca este parte a consortiului european de universitati E³UDRES² – Engaged and Entrepreneurial European University as Driver for European Smart and Sustainable Regions, initiativa sprijinita de Comisia Europeana prin programul Erasmus+. E³UDRES² reuneste universitati europene de top pentru a colabora in dezvoltarea regiunilor inteligente si sustenabile prin educatie inovatoare, cercetare aplicata si cooperare.
(Universitatea Politehnica Timisoara, Victoria Cociota)