Romania va juca un rol important in supravegherea respectarii armistitiului din Marea Neagra, insa nu va trimite trupe in Ucraina, a declarat presedintele interimar Ilie Bolojan la finalul summitului de la Paris.
In cadrul intalnirii de la Paris care a avut loc joi, 27 martie, au participat lideri din 31 de state, unde s-a discutat despre stabilirea unui sistem de monitorizare a incetarii focului in regiune. Romania va avea acest rol, alaturi de Turcia si Bulgaria, avand in vedere importanta strategica a Marii Negre pentru securitatea nationala.
„Asa cum am precizat anterior, Romania nu va trimite niciun militar pe teritoriul Ucrainei. Aceasta pozitie a fost clar exprimata si ramane ferma”, a subliniat Bolojan intr-o conferinta de presa.
In ceea ce priveste prezenta trupelor NATO pe teritoriul romanesc, oficialul a mentionat ca o eventuala crestere numerica a acestora ar putea fi analizata dupa summitul NATO programat in luna iunie.
Summitul de la Paris a fost organizat pentru a sprijini eforturile de pace in Ucraina si pentru a consolida securitatea europeana.
Desi s-a ajuns la un acord temporar de incetare a focului in Marea Neagra pentru 30 de zile, propunerea Ucrainei de a extinde acest armistitiu si la nivel terestru si aerian nu a fost acceptata de Rusia.
„Aceasta este o dovada clara ca nu toate partile implicate doresc pacea in mod real. Tarile prezente la summit si-au reafirmat sprijinul pentru Ucraina si angajamentul de a intari securitatea Flancului Estic”, a concluzionat Ilie Bolojan.
Cu toate acestea, Rusia, prin intermediul intermediul purtatoarei de cuvant a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a sustinut ca Marea Britanie si Franta planuiesc o ,, inventie militara in Ucraina” sub pretextul unei misiuni de mentinere a pacii.
Totusi, majoritatea tarilor care fac parte din Uniunea Europeana, inclusiv Germania, sunt rezervate in ceea ce priveste desfasurarea de trupe pentru mentinerea pacii in Ucraina. (Laura Ilioiu)