VIDEO / Rectorul USVT Cosmin Popescu, la lansarea LearnX Lab: “Gestionam inteligenta artificiala ca fiind un tool ce va ajuta studentii in a lua cele mai bune decizii”

Astazi, 26 martie 2025, a avut loc lansarea LearnX Lab in cadrul Universitatii Stiintelor Vietii „Regele Mihai I” (USVT). Din momentul patrunderii in sala, verdele peretilor, dar si aranjamentul lemnos te introduc intr-un mediu linistit, cald. Tehnologia – cele trei televizoare cu ecran mare, dar si surpirza, ochelarii de VR (realitate virtuala) – creeaza un mediu de invatare care imbina modernul cu placutul.

Dupa o prezentare detaliata a programului, s-a discutat despre o varianta mult mai sigura a ChatGPT-ului, anume USVT AI Assistant: „cu informatii sigure, materialele pe care lucreaza studenti fiind cele data de noi – de aceea am creat tool-ul AI assistent pentru a ii ajuta si asista in loc de a folosi ChatGPT”, anunta George Popescu.

Cu ajutorul acestui tool studentii facultati enuntate mai sus pot primi ajutor suplimentar pentru diverse teme, proiecte, se pot pregatii pentru examene, teste (generand modele de grile, intrebari) din surse sigure, verificate. Interesant este si faptul ca te poare ajuta chiar si in a exersa vorbitul intr-o limba straina. Asa cum sustin Alin Minea si Bogdan Costinas, doi studenti USVT implicati in acest proiect cu USVT AI Assistant:  „Toate raspunsurile pot fi verificate, fiind luate din materiale incarcate de cadrele didactice ale USVT”.

„Tehnologia nu inlocuieste profesorul, ii da un tool care il ajuta sa fie mai apropriat de situatia actuala”, declara cu o voce ferma, sigur pe sine, Calin Costinas, presedintele Fundatiei Excelsilor Alumni.

Nu a durat mult si a inceput mult asteptata prezentare practica, „O experienta imersiva care te impinge la a invata” – spune cu un zambet larg, mandru Paul Caramidariu, prezentatorul evenimentului si directorul executiv al Fundatiei Excelsior Alumni.

Degi Janos, conferentiar universitar doctor, a fost cel ce ne-a aratat primul beneficiile acestei tehnologi prin intermediul ochelarilor VR. Cu emotie in glas, tremurandu-i putin vocea, ne-a dezvaluit o cu totul alta lume. „Anatomia canina este una greoaie”, spune acesta, dar cu aceasta noua metoda studentii pot nu doar invata, ci intelege, observa in detaliu, chiar intoarce pe toate partile materialul, pana informatia devine clara. In uimirea celor prezenti, Degi Janos, ne prezinta corpul unui catel pe care il poate descoperi, diseca virtual: fiind posibil a vedea sistemul osos, cel muscular, nervos, chiar si alegerea anumitor parti din corp (cum ar fi oase sau muschi) si studiul individual al acestora, existand o casuta electronica unde se pot amplasa si afla toate detaliile necesare.

A urmat apoi doctorul cardiolog Bogdan Enache care, cu un entuziasm si un zambet larg pe buze, a spus: „Imi pun ochelari si intru in alta lume, e mult mai usor si de invatat; este fascinant mai ales pentru studenti, tineri medici; descoperim aspecte ce nu pot fi percepute dintr-un desen, de pe foaie sau dintr-o carte cu aceiasi intensitate sau intelegere – e totul intuitiv, se poate intoarce, roti, poti patrunde si in interior pentru o perspectiva mult mai detaliata – totul se percepe mult mai bine”.

A ales sa ne prezinte organul vital al corpului, inima – o inima pulsanda. Am putut patrunde in interiorul acesteia doar cu un gest al degetelor, se putea observa si studia atriile, ventriculele, valvele, orice isi dorea cel ce foloseste aceasta tehnologie, controland materialul ales cu ajutorul mainilor goale si ochelarilor VR. Se putea vedea uimirea si incantarea in ochii tuturor celor prezenti.

Evenimentul se incheie cu un mic discurs al rectorului Universitatii de Stiintele Vietii „Regele Mihai I”, Cosmin Popescu, care sustine ca noua generatie de tineri are nevoie de alte metode de invatare, cresc alaturi de tehnologia care se afla intr-o continua dezvoltare, iar acest fapt nu ar trebui sa fie o piedica, ci un impuls in a descoperi noi metode de a o introduce in sistemul educational – in asa fel incat sa asiste procesul de invatare, asa cum ne-a fost demonstrat si in timpul evenimentului de astazi.

„Stim in ce sa investim pentru vitorul studentilor nostri. Putem investi responsabil, noi gestionam inteligenta artificiala ca fiind un tool ce va ajuta studenti in a lua cele mai bune decizii prin variantele oferite, prin diversele metode de invatare pe care le pune la dispozitie.” (Ana-Maria Brehui)

Leave a Reply