Marcel Miclau, secretar general al ANOFM: “Venim in sprijinul celor care-si pierd locul de munca / In 2025 avem in vedere 3.500 de concedieri colective”

Invitat in cadrul HR 2.0 – Innovation & Inspiration in HR, conferinta anuala dedicata pietei de resurse umane, ce a avut loc in data de 25 martie, la Hotelul Sheraton, Marcel-Dumitru Miclau, secretarul general al Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM), a facut o serie de precizari privind dinamica interna a pietei si fortei de munca si politicile pe care ANOFM le aduce in sprijin.

“Desi piata muncii cunoaste noi provocari, din datele statistice, nivelul concedierilor colective pastreaza media anilor anteriori.

Spre exemplu, aferent perioadei ianuarie-iunie, in 2022 au fost inregistrate aproximativ 2.700 concedieri colective, in 2023 au fost inregistrate aproximativ 3.100 concedieri colective iar in 2024, aproximativ 3.400 concedieri colective.

Pentru aceeasi perioada, in anul 2025 avem in vedere 3.500 de concedieri colective, dintre care, atentie, pana acum au fost concediate doar 1.300 de persoane. Deocamdata, fenomenul concedierilor colective nu este atat de amplu. In ceea ce priveste concedierile individuale, ANOFM nu monitorizeaza acest fenomen”, a declarat Marcel Dumitru-Miclau.

In ceea ce priveste masurile ANOFM, acesta a adaugat: „Asa cum procedam in fiecare an, ANOFM intervine prin instrumentele sale in etapa de preconcediere, facem chestionare, identificam persoanele care doresc sa se pensioneze sau recalifice sau persoanele care doresc sa participe la cursuri de formare profesionala.

Anul trecut, am reusit sa formam aproximativ 20.000 de persoane, iar anul acesta numarul persoanelor ce vor fi inscrise la cursurile de formare profesionala va fi mult mai mare.

Prin proiectul „Competent – Format, calificat, competitiv pe piata muncii!”, vom readuce in atentie categoria mestesugurilor. ANOFM a lansat totodata si doua proiecte ce vizeaza ucenicia, si anume „START – Investeste in calificare pentru viitor!”, respectiv proiectul „Formactiv-formare si munca active. Proiectele vizeaza doua categorii ale ucenicilor: cei cu varsta pana la 30 de ani, respectiv cei cu varsta de peste 30 de ani.

Vorbim de un numar de 8.000 de ucenici la locul de munca pe care noi ii vom forma si ajuta sa se dezvolte in perioada urmatoare. Inclusiv la nivelul Uniunii Europene suntem incurajati sa dezvoltam programele de ucenicie pentru ca s-au dovedit a fi cele mai eficiente”.

“Dincolo de aceste solutii cu care ANOFM-ul vine in sprijinul celor care-si pierd locul de munca, avem inclusiv si primele de mobilitate, cu care sprijinim deficitul fortei de munca din anumite regiuni”, a conchis secretarul general al ANOFM.

In ceea ce priveste cursurile de formare profesionala, Marcel-Dumitru Miclau a precizat ca “ANOFM foloseste o evaluare stiintifica implementata prin proiectul ReCONECT, axat pe trei mari mecanisme: integrarea absolventilor pe piata muncii, evaluarea si predictia pe termen mediu si lung a necesitatilor de competente si de meserii cerute de piata muncii, respectiv evaluarea cost-beneficiu a tuturor masurilor luate”.

Nu in ultimul rand, ANOFM este lider in ceea ce priveste accesarea in Romania a fondurilor europene.

Fructificarea oportunitatilor pentru dezvoltarea pietei muncii din Romania este posibila doar prin accesarea de fonduri europene, iar la acest capitol ne bucuram ca ANOFM a fost lider in programarea anterioara, unde am absorbit peste 1 miliard de euro, suma de care ne apropiem si in cadrul actualei programari. Avem deja proiecte semnate, iar anul acesta vom ajunge la o contractare de 800 milioane de euro, din care aproximativ 120 milioane de euro ar trebui sa fie deja absorbite in 2025”, a mai declarat Marcel-Dumitru Miclau in cadrul conferintei HR 2.0 – Innovation & Inspiration in HR. (I.P.)

Sursa: dcnews.ro

Leave a Reply