ITM Timis: Amenzi de peste 220.000 de lei pentru munca la negru in domeniul constructiilor

In  perioada 18.03.2025 – 21.03.2025, ITM Timis, sub coordonarea Inspectiei Muncii Bucuresti, a desfasurat Campania nationala pentru verificarea modului in care sunt respectate prevederile legale privind incheierea si executarea contractelor individuale de munca, precum si prevederile legale privind cerintele minime de Securitate si sanatate in munca de catre angajatorii care desfasoara activitati din domeniile ”constructii cladiri” – cod CAEN 41, ”lucrari de geniu civil” – cod CAEN 42, ”lucrari speciale de constructii” – cod CAEN 43.

Obiectivele campaniei au vizat identificarea si verificarea agentilor economici care desfasoara activitate in domeniile sus-mentionate precum si cresterea gradului de constientizare al angajatorilor si lucratorilor in ceea ce priveste necesitatea respectarii prevederilor legale in domeniile relatiilor de munca si a securitatii si sanatatii in munca.

Domeniul constructiilor constituie unul dintre sectoarele cu pondere importanta in economia nationala. In baza analizei datelor statistice privind indicele de frevcenta care indica numarul de accidentati care revin la 1000 de lucratori, s-a constatat ca acest sector de activitate are o pondere majora in numarul total de accidentati in munca. Situatia apare ca urmare a nivelului scazut de pregatire al personalului, a modificarii mediului de munca, al existentei zonelor cu risc ridicat si specific.

Inspectorii de munca din cadrul ITM Timis au efectuat 53 controale. Au fost aplicate 108 sanctiuni contraventionale, dintre care 21 amenzi in valoare de 226.500 lei si 87 avertismente. Au fost depistate 7 persoane prestand activitate fara forme legale de angajare.

Au fost dispuse 119 masuri pentru remedierea deficientelor constatate in timpul controalelor care au vizat: nerespectarea dispozitiilor legale privind neincheierea in forma scrisa a contractelor individuale de munca; lipsa evidentei timpului de munca; nerespectarea muncii in zilele de repaus saptamanal; nerespectarea muncii suplimentare; necompletarea registrului de evidenta a salariatilor cu toate elementele; nepastrarea la locul de munca a unei copii dupa contractul individual de munca; lipsa echipamentului individual de protectie; echipamentele de munca neconforme; neefectuare instruirii lucratorilor; lipsa demonstratii practice dupa instruire; lipsa instruirii persoanei care acorda primul ajutor; evaluari de riscuri incomplete; plan de prevenire si preventie incomplet.

Doamna inspector sef Ileana Mogosanu apreciaza faptul ca majoritatea angajatorilor din domeniul constructiilor din judetul Timis au constientizat importanta intocmirii contractelor individuale de munca pentru lucratorii lor, precum si preocuparea constanta a acestora de a respecta prevederile legislatiei in vigoare privind normele de securitate si sanatate in munca. (ITM Timis, Compartimentul Comunicare si Relatii cu Publicul)

Leave a Reply