Marti, 4 martie, Universitatea de Stiintele Vietii „Regele Mihai I” (USVT) din Timisoara a organizat o conferinta de presa, care a avut drept scop anuntarea evenimentelor special pregatite pentru aniversarea a 80 de ani de la infiintarea acestei institutii de invatamant superior.
Au fost atinse si subiecte legate de curricula facultatilor componente a universitatii in raport cu societatea si cererile actuale, dar si a promovarii conceptului de „Traditie si Calitate” prin produsele naturale provenite din fermele Univeristatii, dar si din cele ale partenerilor acesteia.
Intrand in sala de conferinte, te izbeste un val de costume negre si gri, acompaniate de cravate cat mai diverse, care dau o pata de culoare cadrului. Simplitatea salii, dar si accentele lemnoase ale mobilei care stralucesc in lumina calda sustin imaginea naturala a Universitatii. Linistea este perforata de sunetul bliturilor continue, dar si de zumzetul „albinutelor” din presa, care se strecoara dintr-un colt in altul pentru a surprinde poza ideala. Rectorii, prorectorii si directorii isi preiau locurile destinate, iar conferinta incepe.
„Istoria se scrie cu oameni din presa, se scrie cu dumneavoastra… Sunteti aici – sa ducem mai departe istoria universitatii noastre”, deschide discutia rectorul USVT, Popescu Cosmin, cu un zambet larg si o voce ferma.
Cu ocazia celor 80 de ani impliniti, Universitatea de Stiintele Vietii „Regele Mihai I” a creat un calendar vibrant si deosebit de intrigant, alcatuit din 80 de evenimente care mai de care. Invitatia este adresata nu doar studentilor pentru a se bucura de acestea, ci oricui ii starneste interesul.
A urmat o prezentare pe scurt a catorva dintre surprizele pregatite, printre care se numara: lansari de carte, lansari de noi produse naturale, activitati cultural-artistice, activitati stiintifice, workshopuri, conferinte si nu numai. Calendarul oficial cu informatiile necesare referitoare la programul evenimentelor se poate regasi in link-ul atasat: https://www.eventbrite.com/o/usv-regele-mihai-i-din-timisoara-107959204201.
Pachetele universare AKADEMIKAFOOD PACK, frumos si ecologic ambalate, asezate ca intr-un tablou rustic pe masa de conferinta, au fost confectionate cu ocazia aniversarii USVT.
Rectorul Universitatii a descris fiecare componenta in parte, putandu-se observa bucuria si mandria din vocea sa. Opt produse dintre care cinci proveneau din fermele universitatii, iar trei din fermele partenerilor, ceea ce denota nu numai calitatea net superioara – fiind produse naturale, facute in tara noastra –, dar si traditia ce se pastreaza, caci printre produsele bio se regaseste telemeaua si carnatii, ce trimit cu gandul la cele facute de bunica, la tara, gustul generand o nostalgie a unui timp pierdut, mentinut doar prin traditia nemuritoare a retetelor. Produse ce se pot achizitiona si din magazinul Universitatii.
Discutia continua cu o problematica de interes pentru tineri studenti sau cei in devenire. O femeie cu parul ca de aur, din spate, se face remarcata si intreaba pertinent cu o voce puternica: „Cum va vedeti peste 20 de ani? In contextul in care traim in era dominata de AI si multe meserii sunt pe cale de disparitie.”.
Rectorul universitatii asculta linistit, raspunzand hotarat, zambind, deoarece acest subiect este luat in considerare, discutat la ordinea de zi cu colegii sai: „Noi am inceput, de ceva timp, intr-o forma responsabila ca universitate – sa discutam despre profesii noi. Suntem implicati in proiectul future jobs… patru luni jumatate mai avem pentru a nu pierde startul. Va trebui sa punem la punct ceea ce oferim noi acum si ce este nevoie. Deja este prea mult sa discutam peste 5 ani de zile, dar peste 20 de ani, in conditiile in care schimbarile au loc intr-o maniera atat de rapida… Noi, ca Universitate, suntem niste vizionari si intelegem ceea ce inseamna schimbarile”.
Continua apoi rapid, accentuand fiecare cuvant „Si nu este simplu”. Este sustinuta ideea ca mentalitatea este cea ce ar trebui schimbata, motiv pentru care este foarte greu. Insa, completeaza domnul Popescu Cosmin „Cel mai usor se schimba mentalitatea prin modele, tu sa fii un model sau cel putin sa arati unele practice… Universitatea noastra are deja in curricula: bio-infromatica, inteligenta artificiala, aspecte ale bio-statisticii si alte materii legate de nanotehnologii”.
Ba mai mult, incurajeaza prin spusele sale „Vom pregati noi ocupatii, vom incerca sa corelam zona de calificari cu ceea ce este in spatiul international, vom incerca sa aducem noi competente cu scopul de a pregati specialisti pentru viitor, nu pentru trecut… Suntem pozitionati printre institutiile de invatamant superior romanesc si international vizionare”. Accentuand pe ideea ca mereu este loc de imbunatatire si inovatie.
Discutia continua, fiind atins si subiectul legat de rata angajarilor dupa finalizarea studiilor in cadrul Universitatii in cauza. Se aude o voce sfioasa „Gradul de angajabilitate al studentilor?”. Rectorul raspunde sincer, direct: „In functie de cerere, am putea spune ca doar la momentul acesta sunt studenti care doar daca nu vor nu se angajeaza, ca si procente stam foarte bine intr-o forma reala.”.
Discutia se incheie cu un anunt surpriza referitor la tema schimbarii si adaptarii cu cererile actuale, rectorul marturisind ca „Am lansat un laborator de inteligenta artificiala, dar…” va urma o prezentare cat de curand. (Ana-Maria Brehui)