VIDEO / Protest masiv al medicilor, asistentelor si moaselor de la Maternitatea Odobescu din Timisoara, care au cerut edililor orasului relocarea spitalului int-un alt spatiu

Angajatii Maternitatii Odobescu din Timisoara – medici, asistente, moase, dar si paciente – au participat, astazi, la un protest prin care au cerut reprezentantilor Primariei Timisoara sa gaseasca o solutie pentru a-si continua activitatea, dupa ce unitatea spitaliceasca de pe Bulevardul 16 Decembrie a fost inchisa, la inceputul lunii decembrie, din cauza prabusirii unui tavan. Maternitatea Odobescu apartine de Spitalul Municipal Timisoara, care se afla in administrarea Primariei Timisoara.


Participantii la miting poarta pacarte pe care au scris ”Relocati urgent Maternitatea Odobescu”.

”Chiar nu ne aude nimeni? Lucrez din 1/986 la maternitate. Vesnic sunt promisiuni, discutii pentru cladirea asta, de ani de zile, dar s-a asteptat pana eram la un pas de tragedie.. si acuma, din cate am inteles, nu prea. Speram la un ajutor de undeva, in primul rand pentru gravide.

In cladirea asta se nasteau intre 350 si 400 de copii pe luna, care acum nu stim ce se intampla cu femeile astea, ca sunt redirectionate spre alte orase sau spre clinicile private, care isi p permit, dar nu este in regula. Suntem in prag de pensie si acum stam aruncate pe diverse sectii, te miri pe unde, redistribuire. Ce redistribuire? Noi suntem moase”, a declarat o angajata a Maternitatii Odobescu, care participa la protest.

”La maternitatea cealalta (Maternitatea Bega, care apartine de Spitalul Judetean Timisoara – n.r.) nu ne-au primit. Nu tine de noi. Am facut o facultate, am facut o specializare. Nu tine de noi. Sunt atatia medici care sunt, nu au cabinete private unde sa lucreze, trebuie sa isi desfasoare si ei activitatea undeva. Nu se poate asa ceva. De o luna si ceva stam pe margine.  Nu am nicio siguranta a zilei de maine”, a adaugat o alta participanta la miting.

Cu cateva minute inainte ca protestul sa inceapa, primarul Dominic Fritz a transmis un comunicat de presa, joi, in care a precizat ca in aceasta perioada sunt in evaluare mai multe cladiri unde s-ar putea muta maternitatea.

”Siguranta pacientelor si bebelusilor este pe primul loc. Ma bucur ca deocamdata, nasterile planificate la Odobescu sunt preluate de Maternitatea Consiliului Judetean si partial si de clinici private. Platim acum pretul pentru decenii de carpeli, dar si pentru faptul ca proiectul unei maternitati noi a cazut la finantare prin PNRR. Cautam activ o solutie si sunt increzator ca in curand o vom putea anunta. Lumina la capatul tunelului este faptul ca in orice noua locatie, conditiile pentru paciente, nou-nascuti si cadrele medicale vor fi mai bune decat au fost pana acum”, a declarat primarul Dominic Fritz.

Potrivit Primariei Timisoara, ”expertiza tehnica efectuata la cladirea veche de 120 de ani a Maternitatii Odobescu a evidentiat probleme majore, care nu pot fi rezolvate prin simple reparatii. In urma expertizei a reiesit ca interventiile punctuale realizate de-a lungul anilor au fost necorespunzatoare si chiar au afectat structura tavanelor”.

La inceputul lunii decembrie 2024, dupa prabusirea unui tavan, cladirea veche de peste 120 de ani in care au functionat sectiile de Obstetrica si Neonatologie ale Maternitatii Odobescu din cadrul Spitalului Municipal Timisoara a fost declarata improprie pentru functionare si a fost oprita activitatea medicala. De atunci, toate cazurile de la spitalul primariei sunt trimise la Maternitatea noua Bega a Spitalului Judetean.

Doar o mica parte dintre salariati au fost relocati la maternitatea Spitalului Judetean ca sa ii ajute pe colegii de acolo cu nasterile suplimentare ori alte probleme medicale. De o luna, volumul de munca de la Maternitatea Bega s-a triplat.

La protest a participat si consilierul local PSD Roxana Iliescu.

Astazi ma alatur protestului cadrelor medicale pentru alocarea unei noi cladiri  Maternitatii Odobescu. Fac un apel la primarul Fritz sa gaseasca rapid solutii pentru criza generata de inchiderea maternitatii Odobescu, avand in vedere ca situatia actuala pune in pericol sanatatea si siguranta copiilor si mamelor din Timisoara si judetele vecine (maternitatea Odobescu este maternitate de grad 3 si prelua inclusiv cazurile din judetele cu care ne invecinam)!

Nu pun in discutie justetea inchiderii maternitatii, ci pasivitatea si delasarea de care administratia userista a dat dovada incepand cu anul 2020 fata de cea mai mare maternitate din vestul tarii!

Mai mult, condamn vehement cinismul de care au dat dovada prin ignorarea unui proiect existent pentru construirea unei noi maternitati!

In conditiile in care aveau toata documentatia pregatita, inclusiv cu autorizatie de construire eliberata, useristii au refuzat depunerea proiectului pe programul PNIIUS, ultima oportunitate de finantare valabila pana in 20 decembrie 2024, care permitea accesarea a 70 milioane euro pentru construirea unei noi maternitati.

Actuala situatie nu poate continua, in ciuda tuturor eforturilor semnificative facute de reprezentantii maternitatii Bega care este sub administrarea Consiliul Judetean Timis”, spune Roxana Iliescu, citata de Ziua de Vest.

Ajutorul substantial primit de la Consiliul Judetean Timis dupa inchiderea maternitatii Odobescu nu reprezinta o solutie pe termen mediu si lung, mai spune consilierul local.

”Primarul Fritz trebuie de indata sa prezinte solutia concreta de relocare a Maternitatii Odobescu! Ajutorul substantial primit de la Consiliul Judetean Timis dupa inchiderea maternitatii Odobescu nu reprezinta o solutie pe termen mediu si lung, ci a reprezentat o implicare responsabila a Consiliului Judetean Timis si a Spitalului Judetean pentru evitarea unor tragedii!

Masuri luate de Spitalul Judetean imediat dupa inchiderea Maternitatii Odobescu:

– cresterea numarului de locuri nou nascuti (NN) la 50 , cu avizul DSP;

– ⁠preluarea unui numar de 28 de cadre medicale si auxiliare de la Maternitatea Odobescu, cu plata asigurata de catre Spitalul Judetean;

– ⁠reducerea voluntara a internarilor ginecologice pentru a asigura locuri pentru gravide;

– ⁠colaborare cu Spitalul Louis Turcanu in ingrijirea nou nascutilor critici;

– ⁠demersuri pentru scoaterea la concurs de urgenta de posturi necesare.

Prin aceste eforturi s-a reusit sa se asigure preluarea tuturor cazurilor care s-au adresat Maternitatii si ingrijirea lor adecvata”, mai spune Roxana Iliescu.

Fosta administratie Robu a intocmit documentatiile pentru o noua maternitate a Spitalului Municipal Timisoara si a alocat si un teren de peste 8000 mp pe Calea Bogdanestilor, colt cu Balta Verde. Din 2021, spitalul avea si autorizatie de construire, insa proiectul nu a primit finantare prin PNRR.

Administratia Fritz ar fi putut sa il depuna printr-un alt program prin fonduri europene, prin Programul National de Investitii in Infrastructura Unitatilor Spitalicesti, de unde ar fi putut primi peste 70 de milioane de euro, dar n-a facut-o.

In urma cu doar o luna, conducerea Primariei Timisoara a aprobat un studiu de prefezabilitate pentru un viitor Spital Municipal, de cel mult 400 de paturi, care ar include si sectii de obstetrica-ginecologie. Micul nou spital municipal dorit de administratia locala ar costa peste 140 de milioane de euro si nu va reusi, asa cum primarul promisese in campania electorala, sa adune laolalta toate sectiile unitatii medicale, care acum functioneaza in 14 locatii din Timisoara si insumeaza peste 1.000 de paturi. (I.P.)

Sursa foto si video: Roxana Iliescu, Facebook

Sursa: Ziua de Vest

Leave a Reply