Primaria Municipiului Timisoara a platit, in perioada ianuarie – noiembrie 2024, peste 14 milioane de lei pentru strangerea a aproximativ 7.000 de tone de deseuri abandonate si pentru aproape 11.000 de tone de deseuri colectate prin aport voluntar la centrele autorizate.
In ciuda masurilor active ale municipalitatii, in special in locatii problematice de ani de zile, cantitatea de deseuri amestecate a crescut cu peste 1.800 de tone fata de anul 2023. Cea mai mare cantitate abandonata – aproape 1.350 de tone – a fost ridicata in luna iulie, iar cea mai mica – aproximativ 190 de tone – in ianuarie.
„Actiunile noastre nu sunt doar masuri administrative, ci si apeluri la responsabilitate, pentru ca fiecare sac de gunoi lasat la marginea strazii, fiecare ambalaj aruncat pe jos sau pe spatiul verde inseamna ca Timisoara se indeparteaza de imaginea unui oras european, civilizat. Gasim aruncate pet-uri, ambalaje, resturi alimentare si alte deseuri pe strada, in parcuri, in zonele de joaca, intre blocuri, pe spatiile verzi, si toate acestea inseamna costuri sociale si financiare uriase.
Este clar ca doar printr-un efort comun, deseurile pot ajunge la punctele autorizate, iar efortul trebuie sa vina si de la ADID, care este responsabil de managementul deseurilor. Noi aplicam masuri care s-au dovedit eficiente precum instalarea de camere video, actionam cu managerii de cartier pentru inchiderea rampelor, aplicam amenzi prin Politia Locala, transformam zone care ani de zile erau focare de infectii in zone verzi si vom intensifica masurile in 2025, dar pentru un oras curat este necesara si o implicare activa a ADID Timis”, a declarat viceprimarul Ruben Latcau.
Pentru a combate fenomenul abandonului de deseuri, in 2024, Primaria Timisoara a derulat campanii de constientizare, a derulat ample actiuni de salubrizare in zone unde se abandoneaza frecvent deseuri, a aplicat amenzi si a transformat spatii care erau focare de infectie in zone verzi – Lunei sau in locuri de parcare – Martir Ioan Stanciu.
In ceea ce priveste sanctiunile, Politistii locali din cadrul Serviciului Protectia Mediului au aplicat, in 2024, 164 sanctiuni contraventionale, in valoare totala de 1.084.500 lei, conform HCL 393/2023, HCL 117/2024, HCL 371/2007 si OUG 92/2021. In plus, au fost aplicate 200 de sanctiuni in valoare de 89.250 lei, conform HCL 371/2007 si HCL 117/2024 pentru aruncarea de resturi alimentare si nealimentare pe domeniul public.
Persoanele fizice si juridice amendate au avut si obligatia de a igieniza locatiile si de a preda resturile operatorilor autorizati. In zona Kuncz, unde deseurile sunt abandonate de ani de zile in aceleasi locatii, Politia Locala a aplicat 17 sanctiuni contraventionale, in valoare de aproximativ 308.000 lei, atat pentru abandon, cat si pentru incendierea gunoaielor.
Tot in anul 2024, la solicitarea Primariei Municipiului Timisoara, RETIM a organizat, in noiembrie si decembrie, o campanie gratuita de colectare a deseurilor voluminoase. La cele 20 de puncte temporare, timisorenii au predat aproape 28 de tone de deseuri voluminoase, de la mobilier, mobilier de gradina, la elemente de tamplarie si obiecte textile.
In 2025, municipalitatea va intensifica masurile de combatere a abandonului de deseuri si lanseaza un nou apel la responsabilitate.
Reamintim, la centrele de colectare cu aport voluntar, timisorenii pot preda gratuit deseurile vegetale, cele voluminoase de uz casnic si cele provenite din locuinte, generate de activitati de reparatii si amenajari interioare, din constructii si demolari. Centrele de colectare functioneaza la adresele : Aleea Avram Imbroane, nr. 70, Calea Torontalului, nr. 94, Calea Mosnitei nr. 2 – 4, str. Ovidiu Cotrus, nr. 201. (Primaria Timisoara, Serviciul Comunicare)