Florin Dragan, rectorul UPT: “Guvernul nu intelege ca bugetul unei companii nu se face de pe o zi pe alta. Firmele au nevoie de stabilitate si predictibilitate pentru ca intr-o companie nu merge ca in campania electorala: azi promitem ceva, maine taiem pentru ca s-a terminat campania”
Masurile fiscale adoptate in penultima zi a anului 2024 prin „ordonanta trenulet” afecteaza majoritatea categoriilor sociale, insa din nou cel mai greu incercat este mediul antreprenorial;
Cele mai importante domenii din Planul National de Redresare si Rezilienta sunt infrastructura si digitalizare. Angajatii din aceste domenii, majoritatea in sectorul privat, beneficiau de anumite facilitati fiscale, insa noul an le va aduce taieri salariale in urma deciziei Guvernului;
Florin Dragan, rectorul UPT: „Poate ca la un moment dat era nevoie de eliminarea facilitatilor fiscale, insa nu peste noapte si nu fara discutii cu mediul de afaceri. Masurile adoptate in aceasta saptamana parca arata ca de vina pentru anularea primului tur al alegerilor prezidentiale ar fi sectorul privat, nu institutiile implicate direct, care trebuiau sa supravegheze buna desfasurare a alegerilor”.
Universitatea Politehnica Timisoara, prin rectorul Florin Dragan, isi exprima ingrijorarea cu privire la masurile fiscale adoptate recent de Guvernul Romaniei prin intermediul asa-numitei „ordonante trenulet”.
Deciziile luate pe final de an, fara consultare publica si fara o perioada de tranzitie, afecteaza grav stabilitatea mediului antreprenorial, motorul principal al economiei romanesti.
Daca in plan general este vorba de o crestere de la 8% la 10% a impozitului pe dividende sau de o reducere a plafonului de taxare pentru microintreprinderi de la 500.000 de euro la 250.000 de euro, in sectoarele IT&C, constructii si agricultura dispar facilitatile fiscale pentru angajati.
„Practic vorbim despre o taiere a salariilor pe care o face Guvernul Romaniei. In 2023 a fost pus plafonul de 10.000 de lei pe luna, insa de la acea vreme nimeni din guvern nu a venit sa spuna ca din anul X sau Y vom elimina definitiv aceasta facilitate.
Poate la un moment dat era nevoie de eliminarea scutirii de impozit, insa in opinia mea trebuia sa fie facuta dupa discutii cu mediul de afaceri si in mod progresiv. Guvernul nu intelege ca bugetul unei companii nu se face de pe o zi pe alta.
Firmele au nevoie de stabilitate si predictibilitate pentru ca intr-o companie nu merge ca in campania electorala: azi promitem ceva, maine taiem pentru ca s-a terminat campania.
In 2023 prea putine companii au compensat banii pierduti de angajat, asa ca asistam din nou la o taiere salariala pe care Guvernul Romaniei o face pentru angajatii din mediul privat”, a declarat Florin Dragan, rectorul Universitatii Politehnica Timisoara.
Eliminarea facilitatilor din domeniul IT&C va face dificila intrarea absolventilor pe piata muncii
Chiar daca ponderea IT&C din PIB-ul Romaniei a depasit 7%, domeniul se confrunta cu anumite probleme, in special pe partea de entry-level. Multi absolventi intra pe piata muncii avand acest statut, iar eliminarea facilitatilor fiscale pentru salariile din acest sector poate face si mai dificila angajarea lor in companii locale.
De asemenea, cresterea competitivitatii internationale si migrarea specialistilor catre piete mai atractive din punct de vedere financiar accentueaza presiunea asupra sectorului. Lipsa unor politici publice care sa sprijine formarea continua si integrarea tinerilor profesionisti ar putea duce la stagnarea cresterii acestui domeniu strategic pentru economia Romaniei.
„In sectorul IT&C deja multi angajati isi pun problema sa lucreze prin propria companie, direct cu compania mama din strainatate. Astfel, statul pierde de fapt resurse financiare cu aceasta masura.
Pentru absolventi piata de inginerie e buna, dar o scadere a venitului ii poate face sa aleaga calea emigrarii, avand in vedere ca o decizie de acest gen se ia mult mai usor la terminarea studiilor.
Cred ca facilitatea de a scuti de impozit cei 10.000 de lei din salariu trebuia pastrata si in 2025, cu mentiunea ca puteau sa existe in aceasta perioada consultari cu mediul de afaceri pentru a vedea ce se poate face din 2026 incolo”, a declarat rectorul Universitatii Politehnica Timisoara.
Domeniul constructiilor, lipsa acuta de specialisti
Domeniul constructiilor se confrunta cu o lipsa acuta de specialisti, in ciuda atractivitatii crescute manifestate prin numarul mare de studenti inscrisi in anul I la facultatile de profil. Facilitatile fiscale introduse in 2019, care urmau sa fie aplicate pe o perioada de zece ani, au fost retrase dupa doar cinci ani.
In perioada de aplicare, sectorul constructiilor a inregistrat o crestere semnificativa, de la 11% in segmentul rezidential, pana la 80% in cel nerezidential.
Noua taxa pe constructii speciale, in valoare de 1%, reprezinta o povara suplimentara pentru companii, mai ales in conditiile in care normele de aplicare urmeaza sa fie publicate in urmatoarele trei luni.
„In cadrul unei afaceri trebuie sa poti face o analiza clara a costurilor pe care le ai. Daca afli la finalul anului ca ti s-a modificat impozitul curent si, in plus, ca pentru anul viitor ai deja o taxa care inca nu e clar cat te va costa, nu cred ca acest lucru ajuta cresterea investitiilor in orice domeniu.
Degeaba ii invatam pe studenti notiuni de antreprenoriat sau ca dincolo de a fi specialisti trebuie sa fie buni cetateni, cand fostul Ministru de Finante, care a aprobat toate cheltuielile cu iz electoral, se regaseste in structura Guvernului, e adevarat ca pe alta pozitie”, a continuat Florin Dragan.
Impactul scaderii demografice asupra educatiei si pietei muncii
Guvernul a recunoscut importanta educatiei si problema demografica majora cu care se confrunta Romania. In anumite judete, natalitatea a scazut pana la 35% comparativ cu 1990, iar acest declin accelerat din ultimii patru ani va genera efecte majore peste 15 ani, cand aceste generatii reduse numeric vor incepe sa intre pe piata muncii.
„Investitiile in educatie trebuie sa vizeze intregul sistem, inclusiv cel preuniversitar. Proiectele benefice demarate in acest segment in ultimii doi ani trebuie continuate.
Totusi, nu putem spune ca educatia este o prioritate cand primele masuri luate afecteaza direct beneficiile studentilor sau primele de cariera pentru cadrele didactice. In plus, plafonarea alocatiilor pentru copii reprezinta o masura demotivanta intr-un context in care Romania are nevoie urgenta de masuri pentru cresterea natalitatii,” a precizat rectorul UPT.
Abordarea incoerenta a politicilor fiscale
Guvernul a anuntat o reducere cu 25% a bugetului destinat partidelor politice, insa acest buget a fost majorat cu 50% la finalul lui 2023. Astfel de decizii ridica intrebari legate de coerenta si justificarea masurilor adoptate.
„Zona privata se confrunta cu dificultati in intelegerea acestor politici. De cativa ani, discutiile despre taxe par sa urmeze acelasi tipar: cautarea celor mai usor accesibile resurse financiare.
Lipsesc dezbaterile integrate si planurile clare privind impozitarea proprietatilor, salariilor, companiilor sau profitului reinvestit. Este imperativ sa existe o strategie fiscala coerenta si un plan concret de dezvoltare pentru aceasta tara,” a concluzionat Florin Dragan. (UP Timisoara, Victoria Cociota)