Ministerul Finantelor a publicat Ordonanta „trenulet” in dezbatere publica. OUG privind taierile de fonduri bugetare in 2025 prevede, printre altele, ca pensiile, salariile bugetarilor, alocatiile si ajutoarele sociale vor fi inghetate in anul care vine. Ordonanta cu masurile de austeritate va fi adoptata luni.
Forma finala a OUG publicata de ministerul Finantelor prevede o crestere a dividendelor de la 8% la 10%. In acelasi timp, pragul la microintreprinderi scade de la 500.000 de euro, cat este in prezent, la 250.000 de euro in 2025 si la 100.000 in 2026.
De asemenea, proiectul de OUG prevede eliminarea tuturor facilitatilor fiscale care se acordau angajatilor si companiilor din domeniile IT, Agricultura si Constructii.
Totodata, se introduce si un impozit suplimentar pentru constructiile considerate speciale, de 1,5%, aplicabil cu data de 31 decembrie. Aceste constructii sunt sondele de titei, platforme, statii sau centrale hidroelectrice, centrale termoelectrice, dar si altele.
Proiectul de ordonanta care include masurile de austeritate a fost agreat sambata de liderii coalitiei PSD-PNL-UDMR si va fi adoptat luni.
Proiectul contine masuri pentru stoparea cresterii cheltuielilor statului in 2025, precum suspendarea angajarilor la stat, inghetarea pensiilor si salariilor bugetarilor si eliminarea primelor la bugetari.
DOCUMENTUL final poate fi consultat AICI
Principalele prevederi ale proiectului de OUG
- ingheata alocatiile
ingheata salariile bugetarilor
bugetarii nu mai primesc bonusuri, prime
orelele suplimentare nu se mai platesc
se ingheata angajarile la stat, cu unele exceptii
ingheta pensiile in sistemul public
ingheata pensiile speciale
ingheata pensiile parlamentarilor
sunt eliminate toate voucherele pentru bugetari, cu exceptia celor pentru crese
concediul neefectuat de bugetari nu va mai fi compensat in bani
acordarea voucherelor de vacanta in cuantum de 800 de lei, cu conditia ca salariul sa fie pana in 8.000 de lei, iar serviciile turistice sa coste cel putin 1.600 de lei. Practic, bugetarii vor fi nevoiti sa vina cu cel putin jumatate din banii de vacanta daca vor sa beneficieze de voucher.
studentii vor beneficia de o reducere de 90% pentru abonamentele la metrou. In cazul trenurilor, acestia vor avea o reducere de 90% doar intre domiciliu si facultate.
se modifica din nou subventiile pentru partide. Ramane in continuare plafonul de 0,04% din PIB, dar subventia totala pentru 2025 va fi cu 25% mai mica fata de cea din 2024.
companiile de stat majoreaza tarifele cu inflatia
in Guvern se infiinteaza Departamentul pentru eficienta guvernamentala, prin reorganizarea altor institutii din subordinea guvernului, care va avea ca obiective restructurarea, reducerea si eficientizarea cheltuielilor publice in cuantum de minimum 1% din PIB in 2025
limitarea la 6 a calatoriilor gratuite cu trenul pentru pensionari si angajatii companiilor din cadrul Ministerului Transporturilor
Bugetul pentru anul viitor va fi finalizat si adoptat de guvern in prima saptamana din ianuarie si va fi supus aprobarii Parlamentului intr-o sedinta extraordinara.
Se estimeaza ca masurile fiscal-bugetare vor avea ca impact reducerea cheltuielilor bugetare cu 19 miliarde de lei, echivalentul a 1% din Produsul Intern Brut. (Mara Ion)