Drept la replica: Fosta directoare a Colegiului Pedagogic Timisoara, prof. Muntean Claudia Tatiana, sustine ca destituirea sa din functie s-a facut „pe criterii politice”

Fosta directoarea a Colegiului National Pedagogic din Timisoara, prof. Muntean Claudia Tatiana, ne-a trimis un amplu drept la replica, in urma publicarii articolului privind instalarea unui noi director la aceasta unitate de invatamant, in care sustine ca destituirea sa din functie de catre ISJ Timis, in octombrie 2023, s-a facut „pe criterii politice”.


Acuzata de lidera de sindicat Nicoleta Gherghina de un stil de conducere autoritar, chiar discretionar, in plangerile depuse la ISJ Timis, sotia fostului inspector sef al Politiei Timis, Sorin Muntean, condamnat la 4 ani si opt luni de inchisoare pentru coruptie, omite sa spuna ca numirea sa la conducerea Colegiului National Pedagogic din Timisoara, in septembrie 2020, s-a facut pe criterii netransparente, fara vreun concurs, de catre fostul sef al ISJ Timis, Marin Popescu. Domnia sa detinea, la acea vreme, functia de director la Scoala Generala nr. 19…

Publicam integral dreptul la replica semnat de prof. Muntean Claudia Tatiana:

“Referitor la: Articolul din data de 13.12.2024, „Fum alb pe cosul Colegiului National Pedagogic din Timisoara! Director nou la conducerea unuia dintre cele mai renumite licee din Banat”, autor Eva Theodorescu;

Subsemnata Muntean Claudia Tatiana, in calitate de fosta directoare a Colegiului National Pedagogic din Timisoara, in scopul informarii corecte si complete a opiniei publice, va solicit prin prezenta dreptul la replica pentru articolul intitulat „Fum alb pe cosul Colegiului National Pedagogic din Timisoara! Director nou la conducerea unuia dintre cele mai renumite licee din Banat”, autor Eva Theodorescu, publicat la data de 13.12.2024, solicitandu-va publicarea urmatoarelor:

In cuprinsul articolului mai sus referit, s-au facut afirmatii neadevarate si defaimatoare la adresa mea, respectiv „Dupa demiterea fostei directoare, Claudia Muntean, care a fost acuzata de autoritarism in exces (…)”.

Sunt cadru didactic cu o vechime de peste 30 de ani, din care 15 ani am ocupat functii de conducere (5 ani ca director adjunct si peste 10 ani ca director), in urma promovarii tuturor concursurilor la care am participat in acest sens, printre care ocupand chiar primul loc pe raza judetului Timis.

In tot acest timp, mi-am exercitat functia de conducere cu buna-credinta, avand in vizor, in mod exclusiv, doar interesul institutiilor de invatamant si al elevilor. Tocmai acest aspect a deranjat anumite persoane in cadrul personalului Colegiului National Pedagogic, care urmareau atingerea propriilor obiective, nu intotdeauna in concordanta cu interesul public.

Am preluat conducerea acestei institutii de invatamant in luna septembrie a anului 2020, intrucat, avandu-se in vedere pregatirea mea profesionala in domeniul managementului, experienta manageriala anterioara si tactul de care am dat dovada in toti anii petrecuti in functii de conducere, am fost considerata persoana potrivita pentru rezolvarea 2 multiplelor probleme administrative si conflicte interne existente la nivelul colectivului profesoral al liceului.

Primul conflict major a aparut in luna septembrie a anului 2022, cand, in urma unei sesizari primite din partea unui parinte al unei eleve din clasa doamnei invatator N. G., invatator in ciclul primar, prin care reclama abuzuri emotionale exercitate asupra minorei (cu privire la care s-a formulat si o plangere penala), s-a declansat cercetarea disciplinara a acesteia, iar ulterior, aplicarea sanctiunii avertismentului, sanctiune propusa de mine in calitate de director. Tin sa precizez ca, aceasta este printre putinele ocazii cu care am propus aplicarea unei sanctiuni, in toti cei 15 ani in care am ocupat functii de conducere, decizia avand la baza gravitatea aspectelor semnalate prin sesizarea primita si confirmate in urma cercetarii disciplinare desfasurate in luna august – septembrie 2022. Din acest motiv, propunerea de aplicare a sanctiunii a fost votata in mod favorabil de catre consiliul de administratie al unitatii de invatamant.

Doamna invatator N. G. a fost nemultumita de sanctiunea aplicata, in pofida faptului ca, numerosi colegi si-au exprimat dezacordul cu privire la caracterul prea bland al avertismentului, raportat la faptele savarsite. Astfel, aceasta a solicitat anularea deciziei de sanctionare, iar in urma constatarii unor vicii de procedura, Inspectoratul Scolar Judetean Timis a hotarat anularea sanctiunii primite, fara ca temeinicia acestea sa mai fie analizata.

Din momentul anularii sanctiunii, doamna N. G. a demarat o campanie de defaimare la adresa mea, folosindu-se in acest scop si de functia pe care o ocupa, de lider de sindicat. Au urmat nenumarate sesizari si reclamatii nefondate si chiar sicanatoare, cu privire la persoana mea, indreptate catre Inspectoratul Scolar Judetean Timis, Ministerul Educatiei, Inspectoratul Teritorial de Munca, Prefectura Judetului Timis, Primaria Municipiului Timisoara si Sectia 1 Politie Timisoara, toate avand ca scop demiterea mea si inlaturarea din functie.

In mod evident, niciuna dintre reclamatiile formulate cu privire la persoana mea nu s-au confirmat, ramanand fara rezultat. De altfel, am primit sustinere din partea majoritatii covarsitoare a colectivului profesorilor. In acea perioada, am dorit de doua ori sa 3 demisionez din functia de conducere, presiunea psihica devenind aproape imposibil de suportat, intrucat erau vizati inclusiv membrii familiei mele. Cu ambele ocazii, colegii si-au aratat sprijinul, creand inclusiv o petitie pentru a-si arata sustinerea, eu alegand sa raman in functie doar datorita acestora.

Toate aceste aspecte sunt in antiteza cu termenul atribuit mie prin articolul la care am facut referire, de „autoritarism in exces”, demiterea mea realizandu-se la data de 04.10.2023 ora 23.30, pe criterii politice, avand la baza vasta campanie de defaimare efectuata de doamna N. G., sustinuta ocazional de o alta persoana din randul profesorilor.

Aspectele la care am facut referire mai sus sunt doar o prezentare succinta a situatiei in care am fost implicata, o redare detaliata a firului narativ si a tuturor dovezilor stranse de mine de-a lungul anilor neavandu-si locul in acest context.

Tin sa semnalez insa ca, exprimarea neadecvata din articolul sus-mentionat este rezultatul unei insuficiente informari si a unei cercetari deficitare a aspectelor prezentate publicului (cum de altfel mi-a fost confirmat ca, sursa pentru articol a fost chiar lidera de sindicat), fara a fi accesate surse multiple, circumstante ce duc la influentarea opiniei publice intr-un mod negativ la adresa mea. Sintagma folosita la adresa mea imbraca forma unor exagerari neconforme cu realitatea, ce au la baza simple speculatii bazate pe informatii gresite.

Consider ca, utilizarea termenului de „autoritarism in exces” reprezinta un derapaj grav, prin care este lezata reputatia mea, fiind rezultatul unei insuficiente informari si a unei campanii de denigrare care, prin aceasta maniera se perpetueaza, motiv pentru care am si ales sa imi exercit dreptul la replica.

Totodata asemenea afirmatii imi defaimeaza si pateaza dreptul la imagine si buna reputatie.

Prin lezarea dreptului la imagine prin defaimari si atingeri aduse reputatiei, mi se atinge si integritatea psihica, drept care face parte din categoria drepturilor constitutionale.

Invederez faptul ca, orice persoana care ii incalca alteia dreptul la imagine prin denigrari publice ori ii creioneaza o publicitate negativa falsa fara just temei sau ii pateaza reputatia 4 fara just temei prin acuze false, este obligata conform legii sa ii plateasca daune de imagine si daune pentru defaimarile proferate in spatiul public.

Potrivit art. 1357 Cod civil:

1) Cel care cauzeaza altuia un prejudiciu printr-o fapta ilicita, savarsita cu vinovatie, este obligat sa il repare.

(2) Autorul prejudiciului raspunde pentru cea mai usoara culpa.

18.12.2024

Cu stima, Claudia Muntean”

 

Leave a Reply