Celebrand 35 de ani de la Revolutie / Patrimoniul sub reflectoare Timisoara – itinerarul Revolutiei din decembrie 1989

In decembrie 2024 comemoram 35 de ani de la evenimentele care au schimbat cursul istoriei Romaniei. Ne amintim de povestile impresionante ale tinerilor din Generatia X, ce au conturat destinul unei intregi natiuni si au devenit martirii libertatii in decembrie 1989, prezente in Patrimoniul sub reflectoare Timisoara – itinerarul Revolutiei din decembrie 1989.


Revolutia din 1989 a reprezentat un punct de cotitura in istoria Romaniei, marcand sfarsitul regimului comunist si inceputul tranzitiei catre o Romanie democratica. Timisoara, orasul unde a izbucnit scanteia revolutiei, a avut un rol esential in obtinerea acestei libertati, chiar si cu pretul vietilor celor care au iesit in strada si au strigat „Libertate!”.

Povestile impresionante ale tinerilor din Generatia X, amintiri si marturii ale Revolutiei din 89 sunt incluse in Patrimoniul sub reflectoare Timisoara – itinerarul Revolutiei din decembrie 1989, care cuprinde 13 repere, spectacolul „Patrimoniul sub reflectoare – Un salt in Libertate” si memoria expozitiei ”Lumi paralele” organizata in 2023 impreuna cu Muzeul National al Banatului.

Expozitia „Patrimoniul sub Reflectoare 2023 – Lumi Paralele:  https://spotlight-timisoara.eu/expozitii-2023/

Memoria Revolutiei prin intermediul tehnologiei

Patrimoniul sub reflectoare Timisoara imbina patrimoniul cultural cu tehnologia digitala, iar in 2023 a adus un omagiu eroilor Revolutiei prin spectacolul “Patrimoniul sub reflectoare – Un salt in Libertate”, organizat in curtea Cazarmei U, un reper istoric al orasului. Acest spectacol a prezentat povesti de curaj si speranta, reconstituind atmosfera acelor zile istorice prin intermediul  marturiilor supraviesuitorilor, imaginilor din arhiva personala a fotoreporterului timisorean Constantin Duma si prin intermediul tehnologiei digitale.

“Patrimoniul sub reflectoare – Un salt in Libertate” nu a fost doar o evocare a trecutului, ci si o pledoarie  pentru  valorile  care  au  stat  la  baza  Revolutiei:  libertatea,  demnitatea  umana  si  dreptatea  sociala. Interpretarea artistica s-a bazat pe muzica compusa de Dan Simion, coregrafia si regia Dianei si lui Raul Avram, iar dramaturgia Marianei Bosneac. Dansatorii de la Clubul de dans sportiv Magnum Team au incantat audienta cu scene impresionante si pline de sentimente rascolitoare, suprapuse pe versurile poetului Robert Serban si imaginile-arhiva ale lui Duma, evocand o simfonie de cuvinte, muzica si imagini ce a oferit publicului o calatorie emotionanta profunda prin povestile ororilor petrecute in decembrie 1989.

Spectacolul poate fi urmarit online, pe site-ul spotlight-timisoara.eu sau pe canalul de YouTube:

 

Itinerarul Revolutiei din decembrie 1989 din Timisoara – descopera de unde a inceput totul

De asemenea, dorim sa invitam publicul, de la localnici la turisti, sa descopere si reperele fizice ale Revolutiei din Timisoara, locuri  incarcate de istorie care ii vor purta pe urmele celor care au scris ei insisi istorie acum 35 de ani. Din Piata Maria, pe strazi, prin bulevarde, pana in centrul orasului sau Calea Martirilor, fiecare cladire, fiecare strada, fiecare monument pastreaza o parte din memoria evenimentelor din decembrie 1989.

Parcursul fizic este completat digital de informatii istorice, marturii, amintiri si imagini ale Revolutiei din 1989 ale fotoreporterului timisorean Constantin Duma, prezente in site web:    https://spotlight-timisoara.eu/eveniment/itinerariul-revolutiei-din-decembrie-1989/, itinerarul este diposnibil si pe aplicatiile mobile care pot fi descarcate din magazinele Android si Apple sau cautand „Spotlight Heritage Timisoara”.

Totul a inceput la Biserica Reformata din str. Timotei Cipariu, din Piata Maria, cartierul Elisabetin, unde in data de 15 decembrie 1989 s-au adunat enoriasii parohiei pentru a se opune evacuarii pastorului László Tőkés, iar o zi mai tarziu, in 16 decembrie, din acest loc s-a pornit Revolutia de la Timisoara.

https://spotlight-timisoara.eu/pf/biserica-reformata-din-str-timotei-cipariu/

Traseul continua cu Monumentul Sf. Maria din piata Sf. Maria – unde pot fi descoperite fragmente din Jurnalul de Familie a Piei Brinzeu, din perioada comunista: https://spotlight-timisoara.eu/pf/monumentul-sf-maria-din-piata-sf-maria/#1572257644401-e8b155ad-fbc1, iar apoi, peste Bega, inspre centrul orasului, spre cartierul Cetate, unde pot fi descoperite urme ale rezistentei revolutionarilor si o parte din cladirile care au mentinut amintirea gloantelor trase spre oameni.

Opera Nationala Romana din Timisoara – locul de unde a fost citita pentru prima data Proclamatia de la Timisoara:

https://spotlight-timisoara.eu/pf/cladirea-operei-a-teatrelor/#secvente

Cazinoul si garnizoana din Piata Libertatii:

https://spotlight-timisoara.eu/pf/cazinoul-garnizoana-piata-libertatii/#secvente

Piata Sf. Gheorghe:

https://spotlight-timisoara.eu/pf/piata-sf-gheorghe/

Urmand liniile de tramvai, trecand prin Piata Sf. Gheorghe, pasim in urma revolutionarilor, spre Blv. Revolutiei din 1989, pana la Podul Decebal, spre cartierul Fabric, unde cel putin 10 000 de manifestanti strigau spre oamenii aflati la balcoane „Romani, veniti cu noi!”,  „Si voi sunteti romani”: https://spotlight-timisoara.eu/pf/podul-decebal/

In cealalta parte a orasului, studentii se adunau si ei, formand o rezistenta a lor, adunandu-si colegii, vrand si ei schimbarea.

Complexul Studentesc Timisoara:

https://spotlight-timisoara.eu/pf/complexul-studentesc/

Casa Tineretului- in sala de spectacole a Casei Tineretului s-a desfasurat „Procesul Timisoara”:

https://spotlight-timisoara.eu/pf/casa-tineretului/#secvente

Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Pius Brinzeu Timisoara:

https://spotlight-timisoara.eu/pf/spitalul-clinic-judetean-de-urgenta-pius-brinzeu/#secvente

Calea Martirilor si Revolutia din 1989:

https://spotlight-timisoara.eu/pf/revolutia-din-1989-si-calea-martirilor/#secvente

Cartierul Soarelui, cartier-dormitor & scolile:

https://spotlight-timisoara.eu/pf/cartierul-soarelui-cartier-dormitor-scolile/#istoric

Arta contemporana – Sculptura – pe care sunt inscriptionate numele celor 43 de persoane decedate, ale caror corpuri au fost furate in noaptea de 18/19 decembrie 1989 din Spitalul Judetean si incinerate in crematoriul din Bucuresti:

https://spotlight-timisoara.eu/pf/arta-contemporana-sculptura/

Parcursul fizic este completat digital de informatii istorice, marturii, amintiri si imagini ale Revolutiei din 1989 ale fotoreporterului timisorean Constantin Duma, prezente in site web:    https://spotlight-timisoara.eu/eveniment/itinerariul-revolutiei-din-decembrie-1989/.

De asemenea, pentru toti cei care doresc sa urmareasca traseul fizic, itinerarul este diposnibil si pe aplicatiile mobile care pot fi descarcate din magazinele Android si Apple sau cautand „Spotlight Heritage Timisoara”.

Link aplicatii pentru utilizatorii Android: https://is.gd/SjiIgv

Link aplicatii pentru utilizatorii iOS: https://is.gd/y6JxeV

Componentele digitale ale proiectului Patrimoniul sub reflectoare Timisoara/Spotlight Heritage Timisoara sunt accesibile online la adresa https://spotlight-timisoara.eu/.

Informatii despre eveniment sunt disponibile si pe:

Pagina web: https://spotlight-timisoara.eu/

Facebook: https://www.facebook.com/SpotlightHeritageTimisoara/

Twitter: @spotlight_TM21

Instagram: @spotlight_tm

Patrimoniul sub reflectoare / Spotlight Heritage Timisoara este o initiativa culturala digitala a Universitatii Politehnica Timisoara realizata in parteneriat cu Muzeul National al Banatului, parte a Programului Cultural Timisoara 2023 Capitala Europeana a Culturii. Proiect cultural co-finantat de Municipiul Timisoara prin Centrul de Proiecte, Consiliul Judetean Timis, Ministerul Culturii, EAA and Norway Grants. (Universitatea Politehnica Timisoara)

 

 

Leave a Reply