Gala Premiilor de Excelenta 2024 / Profesori, cercetatori, studenti si masteranzi de la Universitatea Politehnica Timisoara, rasplatiti pentru curaj

Intr-un spatiu emblematic pentru ceea ce inseamna spiritul Politehnicii, ARChA, in data de 12 decembrie 2024 s-a desfasurat un eveniment ce onoreaza intreaga comunitate academica – Gala Premiilor de Excelenta UPT 2024.


Ca o incununare a evenimentelor ce au marcat, in acest an, 100 de ani de la absolvirea primei generatii de ingineri formati la Timisoara, dar si a traditiei de a recunoaste, a sustine si a rasplati excelenta in activitatea de predare, in cercetare, in sport, cultura sau in dezvoltarea relatiei cu mediul economic si cu societatea, evenimentul, de inalta tinuta, reprezinta si o garantie a faptului ca Politehnica timisoreana ramane unul dintre pilonii de baza ce sustin dezvoltarea orasului, a regiunii, a tarii si chiar dincolo de hotare.

Dincolo de activitatile didactice si de cercetare, care au atins cote remarcabile, si dincolo de premiile si distinctiile care au devenit parte integranta a identitatii institutiei, Universitatea Politehnica Timisoara este, in esenta, o comunitate care si-a construit cu rigoare un sistem de valori durabil, fundament al reputatiei castigate, de leagan al calitatii educationale si stiintifice. Este o comunitate care si-a asumat, cu mandrie, rolul de deschizator de drumuri, de catalizator al ideilor valoroase si de promotor al excelentei.

In deschiderea evenimentului, dupa intonarea imnului academic al Politehnicii, rectorul institutiei, conf.univ.dr.ing. Florin Dragan, a subliniat faptul ca actuala editie a Galei Premiilor de Excelenta sta sub semnul curajului, iar distinctiile acordate vin ca o recunoastere a celor care au pasiunea, dorinta si curajul de a excela, mai ales intr-un moment in care e important sa ne redefinim ca oras. Daca in 1956, exact in acelasi loc, revolta studentilor avea sa imprime Timisoarei acel spirit revolutionar, iar cele 100 de generatii de absolventi ai Politehnicii au contribuit decisiv la ceea ce este azi orasul, traditia trebuie dusa mai departe.

In continuare, au fost acordate premiile „Ioan De Sabata” cadrelor didactice care s-au remarcat prin excelenta in procesul educational si in tutorierea studentilor, in baza unei competitii deschise, la propunerea comisiilor instituite la nivelul facultatilor: s.l.univ.dr.inf. Oana-Sorina Chirila, s.l.univ.dr.ing. Stelian-Nicolae Nicola, as.univ. Raul Brumar, conf.univ.dr.arh. Catalina-Maria Bocan, s.l.univ.dr.ing. Maria-Roberta Jianu, as.univ.dr.ing. Mircea Visescu, conf.univ.dr.ing. Ioana-Monica Pop-Calimanu, s.l.univ.dr.ing. Ciprian-Ovidiu-Miron Dughir, s.l.univ.dr. Diana-Monica Stoica, s.l.univ.dr.ing. Laurentiu-Valentin Ordodi, s.l.univ.dr.ing. Dan-Cornel Hulea, conf.univ.dr.ing. Alin-Florin Totorean, as.univ.ing. Andrei-Tiberiu Borborean, s.l.univ.dr.ing. Cella-Flavia Buciuman, lect.univ.dr.fil. Ana-Maria Dascalu-Romitan.

Tot pentru excelenta in procesul educational, as.univ.ing. Andrei-Tiberiu Borborean a primit, la propunerea Comisiei de Invatamant a Senatului UPT, premiul „Ioan de Sabata – Inovatie in Educatie”.

Nu doar eforturile depuse in activitatea didactica au fost premiate, ci si cele in activitatea de cercetare. Astfel au fost acordate premiile „Excelenta in cercetare” tinerilor masteranzi, doctoranzi sau cercetatori cu cele mai multe articole publicate in reviste cotate international: Roxana-Georgeta Iacob si Gratian Daniel Golosie (masteranzi), Christian-Daniel Curiac (doctorand), dr.ing. Iosif Hulka si s.l.univ.dr.ing. Sergiu-Valentin Galatanu (tineri cercetatori).

Premiile „Tomi Stern”, instituite ca urmare a unei donatii consistente din Canada, din partea unui absolvent UPT, rasplatesc excelenta in matematica, respectiv automatica si calculatoare, si au fost acordate studentilor Fabian-Remus Plavat si Razvan Horja, ambii de la Facultatea de Automatica si Calculatoare.

Premiul „Partener economic” a venit sa rasplateasca o colaborare de peste 20 de ani cu Continental Romania, materializata in acest an prin cel mai mare proiect de investitii in laboaratoare de de cercetare.

Buna relatie cu invatamantul preuniversitar s-a materializat prin acordarea Premiului „Traian Lalescu” doamnei prof.dr. Maria Stefanie, inspector scolar general al ISJ Hunedoara.

Premiul „UPT Innovation Fellows”, a fost acordat celui mai reusit proiect antreprenorial studentesc, sustinut de InoHub UPT, echipei Comet, care a creat o aplicatie ce permite conectarea tuturor dispozitivelor inteligente dintr-o locuinta.

Premiile „Excelenta in Sport” au rasplatit rezultatele obtinute de doi scrimeri ai Clubului Sportiv Universitar Politehnica, Ingrid-Vera Miti-Bikfalvi si Felix Dogaru.

Premiul „Excelenta in Internationalizare” a fost oferit doamnei conf.univ.dr. Claudia Stoian, care a contribuit la dezvoltarea activitatii Serviciului Erasmus al UPT, a mobilitatilor pentru studenti si cadre didactice si a participarii la targurile educationale internationale.

Premiile „Excelenta in dezvoltare sustenabila” au mers catre prof.univ.dr.ing. Aurel Gontean, initiator si coordonator al unui colectiv ce lureaza la dezvoltarea unui ecosistem de cercetare in domeniul microelectronicii, si Dan Diaconu, un promotor al atragerii de fonduri europene pentru digitalizare si pentru dezvoltarea proiectelor de invatamant dual coordonate de UPT.

Colaborarea in cadrul Aliantei Timisoara Universitara a fost rasplatita cu premiile „Excelenta in Parteneriatul ATU”: prof.univ.dr. Adriana Babeti, de la Universitatea de Vest, prof.univ.dr. Bogdan Timar, de la Universitatea de Medicina si Farmacie „Victor Babes”, si conf.univ.dr. Petru Eugen Merghes, de la Universitatea de Stiinte ale Vietii „Regele Mihai I”.

Premiile „Excelenta in Cultura” au fost acordate catre prof.univ.dr. Florin Drasovean, directorul Institutului de Studii Banatice „Titu Maiorescu”, si dr. Filip Petcu, directorul Muzeului de Arta Timisoara.

Premiul de Excelenta „Alumnus UPT” a fost acordat unui absolvent care, desi a lucrat in mari companii, a ramas mereu aproape de Politehnica timisoreana, Sabin Totorean, directorul general Nokia Romania.

Si tot un absolvent al UPT, Sergio Goma, a obtinut si Premiul de Excelenta „Timisoara 2030”, pentru coagularea unui nucleu de specialisti, impreuna cu UPT, care sa dezvolte, la Timisoara, proiecte de cercetare si productie in domeniul procesoarelor.

Premiul Centenar a fost acordat prof.univ.em.dr.ing. Mircea Vladutiu, care a inspirat generatii intregi de absolventi, multi dintre acestia fiind, la randul lor, prezenti in sala.

Atmosfera de sarbatoare a fost completata cu un recital de colinde sustinut de Corul Universitatii Politehnica Timisoara. (Universitatea Politehnica Timisoara, Lucian Ronkov)

Leave a Reply