Universitatea de Vest din Timisoara: Conferinta “Cainii razboiului”, un mic grup de mercenari angajat intr-o actiune militara intr-un stat imaginar din Africa

Universitatea de Vest din Timisoara va invita, joi, 12 decembrie 2024, de la ora 18, in amfiteatrul A01, sa participati la conferinta intitulata „Cainii razboiului. Peregrinarile unui razboinic celt din Transilvania prin Grecia si Asia Mica”, sustinuta de cercetatorul dr. habil. Aurel Rustoiu.


„Cainii razboiului” este titlul unui roman de razboi din 1974, scris de britanicul Frederick Forsyth, care a cunoscut si o ecranizare hollywoodiana in anul 1980. Romanul se refera la un mic grup de mercenari angajat intr-o actiune militara intr-un stat imaginar din Africa, la comanda unui industrias britanic.

Tocmai de aceea, expresia „cainii razboiului”, folosita deja de William Shakespeare in piesa Julius Caesar din 1599, s-a impus in mentalul comun ca un termen desemnand mercenarii de orice fel si din orice timp.

Antichitatea nu a fost straina de fenomenul mercenariatului, adica al utilizarii unor „specialisti” ai armelor, platiti pentru a sluji diferiti stapani in conflictele frecvente desfasurate in aria mediteraneeana. Printre acesti mercenari regasim si un celt din Transilvania care, spre batranete, si-a gasit sfarsitul dupa ce s-a intors in propria patrie, la Ciumesti, jud. Satu Mare.

In cadrul conferintei, va propunem o incursiune in lumea fascinanta a istoriei mercenariatului celtic in aria est-mediteraneana, in a doua jumatate a sec. III a. Chr. si in prima parte a veacului urmator. Vom explora mecanismele prin care razboinicii respectivi, veniti din adancurile Europei, au ajuns in contact cu liderii regatelor elenistice, cum au fost ei recrutati, cum s-au desfasurat actiunile militare in care au fost implicati si, mai ales, ce efect au avut peregrinarile lor asupra celor ramasi acasa si in mijlocul carora unii au reusit sa revina. Povestirile si comportamentele dintr-o lume indepartata si exotica, asa cum trebuie sa fi fost Grecia si Asia Mica in ochii celtilor europeni, vor completa aceasta explorare.

Dr. Aurel Rustoiu este unul dintre cei mai apreciati cercetatori in domeniul arheologiei si istoriei celei de-a doua epoci a fierului, activand ca cercetator principal la Institutul de Arheologie si Istoria Artei din Cluj-Napoca. Cu o experienta vasta, el este recunoscut pentru contributiile sale remarcabile la intelegerea culturii celtice si a relatiilor dintre populatiile din nordul Dunarii si lumea mediteraneana.

Va asteptam la un eveniment care va aduce in prim-plan povestiri captivante dintr-o lume veche, fascinanta si plina de mister! (Universitatea de Vest din Timisoara, Horea Bacanu)

Leave a Reply