Presedintele Klaus Iohannis a transmis, sambata, de la Palatul Cotroceni, un mesaj adresat romanilor dupa 10 ani de mandat, in contextul crizei politice generate de rezultatul alegerilor prezidentiale. „Va cer iertare pentru ca, de-a lungul timpului, am luat decizii care v-au nemultumit si pe care, cel mai probabil, nu le-am explicat suficient”, a spus el
„Maine (azi n.n.) este ziua Nationala a Romaniei si va indemn sa privim inapoi cu recunostinta la sacrificiile si lupta pentru unitatea si suveranitatea noastra, dar si inainte catre viitorul pe care sa-l construim cu intelepciune si constienti ca deciziile noastre de astazi vor influenta semnificativ viata generatiilor viitoare si destinul tarii noastre.
Romania are o istorie tumultuoasa presarata cu momente de glorie, dar si cu multe incercari dramatice. Pe 1 decembrie 1918 inaintasii nostri au reusit sa-si indeplineasca visul de a avea o singura tara infaptuind la Alba Iulia Marea Unire.
De atunci am trecut prin razboaie, dictatura, revolutie, crize sanitare si economice grave prin spiritul de unitate si solidaritate manifestat in fata obiectivelor comune am reusit mereu sa depasim aceste crize sa ne adaptam si sa ne ridicam mai puternici ca inainte.
In Acest an marcam si trei decenii si jumatate de la revolutia din decembrie 1989, cand gratie curajului eroilor acelor zile dictatura comunista a luat sfarsit, iar Romania a inceput sa cunoasca libertatea atat de mult dorita.
Romania marii uniri Romania moderna membra a Uniunii Europene si a NATO nu s-a infaptuit intr-o zi nici doar prin eforturile si sacrificiile unei singure generatii ori prin stradania unui guvern sau altuia si prin angajamentul lupta si munca a generatii la rand motivate de a lungul timpului de viziunea umanista si democratica a elitelor noastre.
Dragi romani, sarbatoarea din acesta are pentru mine o insemnatate aparte pentru ca este ultima data cand ma adresez dumneavoastra de ziua noastra nationala in calitate de presedinte al Romaniei. Dupa doua mandate si 10 ani in care am avut onoarea de a fi in serviciul tarii, ma despart de aceasta responsabilitate cu emotie cu recunostinta si cu o admiratie nemarginita pentru dumneavoastra cetatenii tarii noastre
10 ani am avut privilegiul de a va reprezenta, 10 ani in care am incercat sa fiu in sustinator al idealurilor dumneavoastra si un partener in realizarea lor. Am trait impreuna clipe de bucurie, dar si momente care au pus natiunea noastra la grea incercare.
Am cunoscut oameni extraordinar din toate colturile tarii am vazut sacrificii si curaj care m au inspirat si m-au motivat sa merg mai departe dupa 10 ani pot spune fara niciun fel de rezerve ca poporul roman este puternic si profund atasat valorilor democratice si sunt convins ca va continua sa apere aceste valori”, a spus Klaus Iohannis, prima aparitie publica a acestuia de la alegerile prezidentiale din 24 noiembrie.
Klaus Iohannis despre proiectul “Romania Educata”
„Cel mai important demers al meu in sfera educatiei si a cercetarii, proiectul „Romania Educata”, cea mai ampla consultare postdecembrista in domeniu, s-a concretizat in promulgarea noilor legi ale educatiei, care au setat cadrul pentru reforma sistemului de invatamant.
Sigur, rezultatele nu se vad peste noapte, ci in timp, iar schimbarea va fi vizibila odata cu noile generatii care vor sustine examenele nationale. O alta directie majora pe care am promovat-o a fost intarirea capacitatii statului roman de a-si apara cat mai bine cetatenii.
Alocarea a 2,5% din PIB pentru Aparare s-a dovedit intru totul justificata. Acum avem un razboi la granite, o situatie care ne parea multora ceva imposibil de conceput in urma cu cativa ani. In mandatul pe care il inchei, Romania a inceput sa-si modernizeze
Armata si sa fie astfel pe deplin conectata la sistemele NATO. Cresterea alocarilor bugetare pentru Aparare si efortul de profesionalizare a Armatei noastre au facut ca Romania sa fie mai bine aparata, foarte apreciata de Aliati si sa-si construiasca o foarte buna reputatie internationala. In ceea ce priveste Uniunea Europeana, Romania a avut in cele doua mandate ale mele un rol activ in procesul de consolidare a proiectului european, contribuind, totodata, la cresterea solidaritatii si a coeziunii Uniunii.
Astfel, printr-o implicare constanta, Republica Moldova este astazi mai aproape de a-si implini visul european, iar noi, romanii de pe ambele maluri ale Prutului, ne vom regasi impreuna in marea familie europeana.
Totodata, am sustinut permanent in cadrul reuniunilor Consiliului European ca avem nevoie de actiuni concrete in beneficiul cetatenilor. Datorita implicarii din ultimul meu mandat, avem astazi acces la impresionante sume puse la dispozitie de Uniunea Europeana.
Prin Planul National de Redresare si Rezilienta, Romania poate recupera mare parte din decalajele fata de Vestul Europei si isi poate dezvolta infrastructura rutiera, poate construi scoli si spitale, se poate, asadar, dezvolta. Intotdeauna am pus la baza deciziilor mele atributul constitutional care m-a ghidat permanent ca Presedinte al Romaniei, acela de a apara democratia. Am fost un promotor fervent al statului de drept si m-am angajat sa lupt pentru o justitie independenta, pentru ca doar prin integritate putem construi o societate in care fiecare cetatean sa se simta protejat si respectat.
Finalizarea Mecanismului de Cooperare si Verificare, un important obiectiv al Romaniei, a insemnat un succes semnificativ pentru noi toti si a reconfirmat angajamentul proeuropean puternic si progresele pe care tara noastra le-a facut in domeniul reformei justitiei si al luptei impotriva coruptiei.
Am convingerea ca, pentru un om de stat, dincolo de optiunile sale personale, prioritar este sa decida astfel incat, mai ales intr-un context cu crize suprapuse si cu un razboi la granita, viitorul natiunii sale sa nu fie compromis de instabilitate, tara sa se poata dezvolta, economia sa poata creste, institutiile sa se modernizeze, iar cetatenii sa fie in mod real aparati in fata oricaror amenintari”, a mai spus Klaus Iohannis.
Klaus Iohannis le-a cerut iertare romanilor dupa 10 ani de mandat: Timpul nu poate fi dat inapoi
„Acum, la finalul celor doua mandate de Presedinte, vreau sa va multumesc, dragi romani, din tara si de peste hotare! Stiu ca am facut greseli, unele alegeri in care am investit speranta si incredere nu au trecut testul timpului, iar pe unii dintre dumneavoastra v-am dezamagit.
Va cer iertare pentru ca, de-a lungul timpului, am luat decizii care v-au nemultumit si pe care, cel mai probabil, nu le-am explicat suficient. Timpul nu poate fi dat inapoi, dar va asigur ca la baza tuturor eforturilor si actiunilor mele a stat un singur lucru: identificarea celor mai bune solutii pentru securitatea, bunastarea si prosperitatea Romaniei si a cetatenilor sai.
Dragi romani, anul acesta a fost unul incarcat electoral. Urmeaza inca doua runde de alegeri, parlamentare si prezidentiale, momente cruciale care vor defini, mai mult decat la alte scrutine din trecut, directia in care va merge Romania in urmatorii ani. Rezultatele votului de acum o saptamana ne-au adus insa intr-un nou moment de cumpana.
Klaus Iohannis: „Votam pentru a ramane o tara a libertatii si a deschiderii”
Alegerile de maine si cele care urmeaza nu vor fi numai despre politici si viziuni de stanga, dreapta sau centru. Nu votam nici pentru a sanctiona sau a recompensa pe cineva, ci votam pentru a ramane o tara a libertatii si a deschiderii sau a ne prabusi intr-o izolare toxica si intr-un trecut intunecat. Ne aflam in fata unei decizii existentiale si trebuie sa alegem intre, pe de o parte, democratia si valorile fundamentale care ne-au ghidat ca natiune europeana moderna si, pe de alta parte, izolationismul, misticismul extremist si ura fata de pluralismul occidental.
Alegerile parlamentare de maine sunt extrem de importante intrucat presedintele nou ales, oricat de bine intentionat este, nu poate desemna decat acel premier care va reusi sa coaguleze o majoritate in Parlament. Iar modul in care va arata aceasta majoritate si, implicit, viitorul Guvern depinde direct de votul dumneavoastra de maine.
Stiu ca in urma evenimentelor din ultimele zile simtiti ca va pierdeti increderea in institutiile statului, in puterea si in legitimitatea votului, care reprezinta esenta democratiei. De aceea, fac un apel la toate autoritatile implicate in gestionarea procesului electoral si in validarea scrutinelor sa nu uite ca, inainte de toate, este imperativ ca rezultatele electorale, oricare ar fi acestea, sa se bucure de credibilitate si sa reflecte in mod real optiunea si vointa cetatenilor.
Dragi romani, fiecare vot conteaza si fiecare cetatean are un rol esential in conturarea viitorului tarii noastre. Alegem nu doar oameni care sa ne reprezinte, ci si valorile si directia in care vrem sa mergem ca natiune. Romania trebuie sa isi consolideze orientarea sa indiscutabila catre valorile europene si nord-atlantice. Este un parcurs pe care ni l-am asumat si pe care l-am obtinut cu mari sacrificii, prin tranzitii dureroase.
Nu avem voie sa uitam ca votul este un drept pentru care semenii nostri au luptat, unii platindu-l cu sange, in urma cu 35 de ani. Intr-o era in care vedem o crestere alarmanta a extremismului, a populismului si a dezinformarii, este cu atat mai important sa respingem ferm, prin vot in primul rand, discursul fals pacificator, care ascunde de fapt o viziune anti-europeana.
Politicienii care imbratiseaza aceste abordari isi doresc sa dezbine, sa creeze rupturi sociale si rani adanci, adica o societate aflata in totala opozitie cu cea care reusea in 1918 sa infaptuiasca Marea Unire. Nu exista politicieni perfecti si nici personalitati mesianice care sa fie posesoarele unor solutii miraculoase pentru problemele cu care se confrunta cetatenii. Cei care pretind ca le au vor produce, mai devreme sau mai tarziu, deraierea Romaniei de la traseul sau profund democratic. Iar asta inseamna pentru noi toti mai putina libertate, mai multa suferinta, privatiuni si pierderea unor drepturi care acum sunt garantate.
„Romania prospera, unita si respectata in lume este posibila doar daca ne implicam”
Dragi romani, viitorul Romaniei depinde de fiecare dintre noi. Romania prospera, unita si respectata in lume este posibila doar daca ne implicam, daca ne pastram solidaritatea si daca muncim impreuna pentru un bine comun. In aceasta zi de sarbatoare nationala, va chem sa rememoram sacrificiile facute de cei care au crezut in aceasta tara. De cei care au crezut in Romania. Sa ne amintim ca suntem puternici doar cand suntem uniti.
Sa lasam deoparte diferentele si sa punem pe primul loc binele comun. Avem nevoie de unitate si de solidaritate pentru a merge mai departe. Va multumesc pentru increderea pe care mi-ati acordat-o in toti acesti ani, pentru sprijinul, pentru criticile si pentru rabdarea dumneavoastra. Dincolo de functie, dincolo de responsabilitate, voi ramane mereu un aparator al valorilor fundamentale care ne definesc ca popor.
Asa arata o natiune mare, asa arata o natiune puternica si a fost cea mai inalta onoare si cea mai de pret demnitate sa fiu Presedintele Romaniei pentru doua mandate! De 1 Decembrie, sa celebram impreuna Romania, cu certitudinea ca viitorul tarii noastre va fi unul pe masura fortei spiritului nostru national”, a conchis Klaus Iohannis, presedintele Romaniei. (I.P.)