In ajunul celebrarii a 35 de ani de la Revolutia din 1989, un eveniment de suflet gazduit de Universitatea Politehnica Timisoara vine sa aduca informatii noi despre acele momente, vazute prin ochii unui japonez si difuzate acum in premiera in Romania. In 29 noiembrie 2024, ora 18, in Sala Senatului Universitatii Politehnica Timisoara, va fi difuzat, in premiera in Romania, documentarul „Caderea regimului Ceausescu”, prezentat de jurnalistul si corespondentul special NHK (postul national de televiziune al Japoniei), Michihiro Chikata, care va vorbi despre experienta sa in 1989, cand a venit in Romania in toiul Revolutiei.
In mijlocul revolutiilor democratice din Europa de Est din 1989, cand regimul Ceausescu se zbatea inca sa domine, in acele zile fierbinti de acum 35 de ani, un jurnalist japonez intra in Romania sa vada cu ochii lui si sa transmita lumii evenimentele dramatice de la noi. Venit la Timisoara cu taxiul de la Budapesta, a mers direct in Piata Operei unde era o mare adunare a poporului. Ce a vazut el din balconul Operei, unde tinerii l-au condus imediat?
Bucurestiul, in care a ajuns cu urmatorul tren de noapte, era in toiul luptelor de strada si al focurilor de arma. Oameni anonimi l-au ajutat continuu sa afle ce se intampla si asa a ajuns in legatura cu doi romani care filmasera evolutia evenimentelor din interior.
Materialul filmat de ei a constituit baza pentru documentarul Caderea regimului Ceausescu, din cadrul programulul „NHK Special”, unul dintre cele mai prestigioase programe TV din Japonia. Rezultatul a fost atat de spectaculos incat rata de vizionare a documentarului a depasit 22% si a ramas si acum, la peste 35 de ani, in topul celor mai vizionate programe din istoria televiziunii japoneze. Multi japonezi au fost atunci alaturi de noi si au urmarit cu sufletul la gura evenimentele din Romania.
In acea iarna a anului 1989, la Tokyo, Camelia Nakagawara, acum directoare a Centrului UPT de arta si tehnologie pentru colaborarea cu Japonia, atunci tanara colaboratoare a televiziunii nipone NHK, a fost parte din echipa si a ajutat la procesarea materialului pentru documentar. Fondul muzical al documentarului provine din colectia de atunci a dumneaei si este poemul simfonic „Vox maris” – Vocea Oceanului, de George Enescu, care exprima intr-un mod unic tumultul social pe care documentarul il descrie.
Domnul Michihiro Chikata, jurnalistul care a realizat documentarul, este acum invitatul special al Festivalului Kakehashi, „Punti de legatura”, organizat de Centrul UPT pentru colaborarea cu Japonia si se afla la Timisoara pe toata durata festivalului. El va impartasi experienta sa despre sederea de o luna in tara noastra in decembrie 1989 si ianuarie 1990, intretesand detalii despre cum s-a realizat documentarul si prezentand fotografii inedite care imortalizeaza evenimentele din 1989, primite de la numerosi romani anonimi in acele zile. Aceste 160 de fotografii si cartea domnului Chikata despre cele de mai sus vor fi donate Universitatii Politehnica Timisoara.
In pragul zilei nationale a Romaniei, acest eveniment vine sa creeze si el o punte de legatura pretioasa intre Romania si Japonia, oferind perspectiva japonezilor despre tara noastra si istoria ei tumultuoasa. Va asteptam cu drag! (Universitatea Politehnica Timisoara, Lucian Ronkov)