Fostul sef al Inspectoratului de Politie Judetean Cluj, chestorul Mihai Rus, a fost trimis in judecata pentru complicitate la abuz in serviciu si fals in declaratii, intr-un dosar in care, alaturi de alti politisti, este acuzat ca a incercat sa-l protejeze pe fostul sef al institutiei de ridicarea permisului de conducere.
DNA a comunicat, joi, acuzatiile care sunt aduse inclulpatilor.
Astfel, chestorul Mihai Rus, fostul sef IPJ Cluj, este acuzat de complicitate la abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit in forma continuata si fals in declaratii;
Ciprian Neag, adjunctul sefului IPJ Cluj, este acuzat de savarsirea infractiunii de omisiunea sesizarii;
Mircea Rotar, seful Serviciului Rutier din cadrul IPJ Cluj, este acuzat complicitate la abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, complicitate la fals in declaratii si omisiunea sesizarii;
Ioan-Raul Pasca, agent principal de politie in cadrul IPJ Cluj, este acuzat de savarsirea infractiunii de abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit in forma continuata;
Catalin-Claudiu Muresan, agent principal de politie in cadrul IPJ Cluj, este acuzat de savarsirea infractiunii de complicitate la abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.
Potrivit rechizitoriului intocmit de procurori, in data de 29 aprilie 2024, „inculpatul Rus Mihai, in calitatea mentionata mai sus, ar fi fost oprit pe raza municipiului Cluj-Napoca de un echipaj de politie din care faceau parte si inculpatii Muresan Catalin-Claudiu si Pasca Ioan-Raul, acesta fiind surprins de aparatul radar, conducand autoturismul personal cu o viteza de 110 km/h pe un sector de drum unde limita de viteza maxima era de 50 km/h. In acest context, inculpatul Rus Mihai impreuna cu ceilalti politisti cercetati in prezenta cauza ar fi stabilit o modalitate prin care conducatorului auto sa nu i se aplice sanctiunea contraventionala prevazuta de lege si sa nu i se suspende dreptul de conducere potrivit dispozitiilor legale”.
Procurorii arata ca seful IPJ Cluj ar fi trecut in declaratia data ca nu el se afla la volan cand a fost oprita masina, ci altcineva.
„In urma discutiilor purtate s-ar fi hotarat ca inculpatul Rus Mihai sa comunice numele unei alte persoane care ar fi condus autoturismul in ziua evenimentului (ceea ce ar fi si facut in data de 22 mai 2024 beneficiind si de ajutorul inculpatului Rotar Mircea Aurelian), iar agentul constatator, Pasca Ioan-Raul, sa nu aplice sanctiunea contraventionala corespunzatoare pana la implinirea termenului de prescriptie.
De asemenea, s-ar mai fi stabilit ca inculpatul Rus Mihai sa nu dispuna cercetarea disciplinara a agentului de politie Pasca Ioan-Raul in contextul de mai sus. Totodata, in data de 29 aprilie 2024, inculpatul Neag Ciprian in calitate de adjunct al sefului I.P.J. Cluj si responsabil cu coordonarea activitatii Politiei Municipiului Cluj-Napoca, dupa ce ar fi luat la cunostinta despre faptele savarsite de inculpatii mentionati anterior, ar fi omis sa sesizeze de indata organele de urmarire penala cu privire la faptele prevazute de legea penala in legatura cu serviciul in cadrul caruia isi indeplineste sarcinile”, se mai arata in comunicatul DNA.
Dosarul a fost trimis spre judecare Curtii de Apel Cluj. (V.E.)