Fotojurnalistul timisorean Constantin Duma a fost distins cu “Premiul de Excelenta in Jurnalism”, luni, 18 noiembrie, la Gala Premiilor de Excelenta ale Uniunii Ziaristilor Profesionisti din Romania, care s-a desfasurat in Bucuresti.
Evenimentul de marca a avut loc in Sala Teatrului “Ion Creanga” din Bucuresti cu participarea unora dintre cele mai importante personalitati din jurnalismul romanesc.
Constantin Duma s-a nascut in 31 octombrie 1955 in localitatea Viisoara din judetul Bihor si si-a desavarsit studiile liceale in orasul Marghita. A urmat pentru o vreme cursurile Facultatii de Chimie Industriala din cadrul Universitatii Politehnica Timisoara, dar a abandonat, iar in 2019 a devenit licentiat al Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara a Banatului din urbea de pe Bega.
Constantin Duma este supranumit si fotograful Revolutiei de la Timisoara, intrucat a surprins imagini care nu lasa loc de tagada, demonstreaza lupta timisorenilor pentru libertate. In decembrie 1989, avea 38 de ani si era angajat al Inspectoratului Scolar.
„Am facut o imagine in fata tancurilor, cu Opera. Aici erau parcate trei tancuri. Asta e imaginea cu tancul flancat in partea stanga. Acum, avem aici un fast food care ne onoreaza cu mancare buna”, a povestit Duma pentru un canal de televiziune central.
Acum este relaxat. Dar, in urma cu 31 de ani a invatat ce inseamna frica. Se temea pentru viata lui, dar si pentru a familiei.
„Fotografiam din hanorac. Scoteam aparatul, faceam doua poze, repede si il bagam inapoi. Mergeam acasa si ascundeam filmele, pentru ca te asteptai oricand la repercusiuni. „Magazinul de acolo ardea, aici a venit o masina de pompieri, pe care oamenii au atacat-o. Aici erau oameni, militari, in tinuta militara, ca si cum ar fi militari in termen, cu pistol mitraliera”, a rememorat Costi Duma.
Si tot asa, zi de zi, o lua de la capat. Nu s-a lasat invins de frica, desi a imortalizat momente cumplite si le-a si trait la intensitate maxima. A facut mii de poze care sa ne aduca aminte de pretul platit atunci, de sacrificiile celor carora astazi, le datoram libertatea.
De la imortalizarea acelor imagini istorice au trecut peste trei decenii, iar drumul tau in fotografia de presa, in fotografia-document, a continuat si continua: cu drumuri multe, cu agitatie, cu evenimente la foc continuu, dar si cu gesturi de recunoastere numite premii…
“E adevarat. E felul meu de a trai si de a smulge vietii clipa trecatoare. Intelegi, tinerete?” (Mara Ion)