Timisoara a gazduit Festivalul International de Funambulism, prima editie, in aceasta toamna, unde Bega a devenit scena de mari dimensiuni. Capitala Echilibrului a adus impreuna artisti locali si internationali pe malul apei are s-a transformat intr-o lume de poveste, prin fire si structura de echilibru de 5,30m inaltime, intre Parcul Alpinet si Parcul Catedralei. Timisoreni si turisti au avut parte de o experienta uimitoare in care au descoperit povestea Begai prin ochii lui Ageb, zana firului de apa, si au pozat echilibristii plutind pe fir in cele doua zile de eveniment.
Artistul de renume mondial Laurence Trembley-Vu din Canada a fost invitatul special, acesta fiind medaliat pentru maiestria sa pe firul de echilibru la festivalul de circ din Paris ”Cirque de Demain”. El a ghidat un master-class de 5 zile pentru artisti internationali si funambulisti locali si a fost implicat in creatia spectacolului de mari dimensiuni ”Povestile lui Ageb”, inspirat din istoria Canalului Bega. Reprezentatia sa pe fir, singurul funambulist care a fost fara linie de siguranta, a incheiat evenimentul.
”S-a creat un univers al echilibrului aici la festival, noi toti am simti si suntem recunoscatori ca am trait asta impreuna. Revin cu siguranta anul viitor, este singurul festival de funambulism din lume, in plus aici este o bogatie artistica foarte valoroasa. M-am indragostit de Timisoara, o sa imi lipseasca spiritul magic si mancarea romaneasca”, a declarat Laurence Trembley-Vu
Tema din acest an: ”Firul Apei / Firul Vietii” a fost sursa de inspiratie pentru artisti locali. Daniela Epure – artizana a firelor de ata, care a creat doua decoruri a cate 13m fiecare, din macrame si ata, care au fost suspendate deasupra publicului. Dan Ungureanu a ilustrat personajul Ageb – zana apei, ea fiind imaginea festivalului, iar Andrei Ursu a scris 5 povestiri – ”Povestile lui Ageb”, pornind de la istoria Begai.
In prima seara, 13 funambulisti au infruntat frica si au traversat pentru prima data deasupra apei, la inaltime de 5,30m. Publicul a fost alaturi de ei, cu incurajari si aplauze pe tot parcursul reprezentatiei. Concertul lui Beck Corlan a completat atmosfera emotionanta, mesajul transmis fiind ”fiecare avem forta de a ne ghida propriul fir interior si totul este posibil atata timp cat vrem cu adevarat”.
Grupul ”Community Crew” a fost constituit din 20 de persoane care s-au antrenat la Nord-Art Tm, ghidate de catre profesorii Scolii de circ din Timisoara. Dintre acesti, 2 persoane din Franta, 2 din Serbia si 7 din Timisoara au urcat deasupra apei. Cea mai tanara curajoasa care a pasit peste Bega este Dara – 6 ani. Seara s-a incheiat pe versurile lui Maria Dragomirescu, poeta din Timisoara, care a recitat poeziile ”Multa vorbire” si ”Frica” pe traversarea in pas incrucisat a lui Imi si Uca de la Scoala de circ.
A doua reprezentatie a fost spectacolul unic de echilibru, muzica si lumina, creat de catre artistii reuniti in jurul istoriei Canalului Bega, prin ”Povestile lui Ageb”. Procesul de creatie a fost coordonat de catre Scoala de circ din Timisoara si Circ Discret, companie locala de circ contemporan.
Spectacolul a strans doar in ultima seara in jur de 1000 de oameni pe cele doua maluri. Sase artisti din Franta, Italia, Brazilia, Germania, Canada si S.U.A., alaturi de cinci funambulisti experimentati din Timisoara, au creat coregrafii si traversari impreuna, tablouri care au invocat momente din istoria orasului. Vocea lui Ageb, actrita Ana-Maria Ursu, a spus povestea orasului vazuta prin ochii apei, pe muzica de trompeta a lui Petre Ionutescu, care a concertat in mijlocul apei, pe barca.
”Timisorenii apreciaza spectacolele de mari dimensiuni dedicate publicului de toate varstele care aduc impreuna diferite forme de expresie, cu atat mai mult cand pun in evidenta mostenirea orasului. Suntem entuziasmati de ecourile acestui festival si este o bucurie sa cream experiente ale culturii vii, contemporane, in orasul nostru, cu artisti si oameni din comunitate. Responsabilitatea este enorma, siguranta oamenilor fiind cel mai important aspect, am reusit ca totul sa fie in echilibru.”
Imre Nagy – co-fondator si coordonator tehnic al festivalului
”Multumim tuturor partenerilor si institutiilor care sprijina festivalul si au colaborat cu noi. Administratia Canalului Bega, Portul Bega, STPT, Primaria Timisoara au avut incredere, iar acest sprijin al actorilor publici ne permite sa dezvoltam ceva nemaivazut in Romania, un act de creatie de mari dimensiuni produs in orasul nostru. Asta este dovada impactului pe care anul 2023 l-a avut in comunitate. Rolul nostru, al actorilor culturali, este sa hranim cu creativitate si forta aceasta mostenire si sa mentinem flacara vie.”
Raluca Nagy – co-fondator si coordonator proiect
Experientele in echilibru continua la Timisoara in acest weekend, sambata, 9 noiembrie, intre orele 13:00 – 16.00, si duminica, 10 noiembrie, intre orele 14.00 – 16.00, la parcul de funambulism de la Nord-Art Timisoara (zona Lipovei). Pregatim traversarea pe fir deasupra apei din 2025.
Mai multe detalii pe funambulism.ro/fif-tm
Conceput de catre Organizatia Pentru Arta si Cultura. Implementat impreuna cu Scoala de circ & Circ Discret; Parteneri: Teatrul Basca, The Serious Road Trip CHN din Nantes si Kreativni Pogon din Novi Sad.
Parteneri regionali: Scoala Gimnaziala Nicolae Groza Fibis, Asociatia Piticii Monei, Casa de Cultura Timisoara, Casa de Cultura Lugoj, Nord-Art Timisoara, Iulius Town.
Parteneri media: TVR Timisoara.
*Proiectul face parte din Programul cultural national ”Timisoara – Capitala Europeana a Culturii in anul 2023” si este finantat prin programul Timisoara.Next, derulat de Centrul de Cultura si Arta al Judetului Timis, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.
(Comunicat, Organizatia Pentru Arta si Cultura)